1.03.2023.

ZAŠTITITE SE OD UROKA I MAGIJE

Kategorija: MAGIJA

Zlo je, poput dobra, stalno prisutno u ljudskom životu. Ne može se uništiti niti se može ignorirati. Upravo iz tog razloga je potrebno znati prepoznati na vrijeme i osujetiti njegove podmukle napade.

Sjećate li se izreke: “Ko se hvali, taj se kvari!”. Naš narod je sasvim sigurno nije izmislio tek tako nego kao upozorenje da hvalisanje vuče na sebe zlo koje onda pokvari svaki ljudski uspjeh i sreću. Stoga je, prije svega, potrebno usvojiti zlatnu naviku da se u svakodnevnim kontaktima sa drugim licima ne hvalimo zdravljem, srećom ili bilo kojim drugim dobrom iz svog ličnog, poslovnog ili familijarnog života. Poznato je, naime, da iza svakog uroka ili čarke uglavnom stoji ljudska ljubomora, mržnja i zavist.

No, ako slučajno ne uspijete odoljeti hvalisanju, onda obavezno na kraju recite: „Hvala Bogu“. Ukoliko se neko pred vama pohvali svojim zdravljem onda mu vi kažite. „Da ti ga Bog sačuva“, kako ne bi nekim slučajem od vas nesvjesno došao urok na tog pojedinca. Naime, kako god mi možemo biti žrtvom nečijeg uroka tako i druge osobe mogu biti metom naših urokljivih očiju ili crni misli. Isto tako, nakon što se pohvalite nekim svojim uspjehom, a da biste izbjegli urok i nesreću, odmah načinite takozvane rogove odnosno podignite na desnoj ruci kažiprst i mali prst a spustite palac, srednji i domali prst. Time ste odbili bilo kakav urok ili lošu misao upućenu od osobe s kojom razgovarate.

Osjećate li se loše nakon dodira neke osobe onda joj vratite nazad tu negativnu energiju tako što ćete je dodirnuti. Zapamtite, osoba sa negativnom energijom je ona posljednja koja vas je dodirnula i nakon koje ste se počeli osjećati čudno i loše.

Kada susretnete osobu za koju sumnjate da se bavi magijom, ili vam pređe put, prekrstite svoje noge ili napravite na ruci znak šipka i tiho recite: „Dušmanine, sumnjam u tebe, kada prođeš pored mene neka te đavo odnese, ako prođeš pored mojih vrata, neka te đavo odnese kao vjetar!“.

 

ZAŠTITA KUĆE

U cilju da se nekome naudi magijom obično se čarke donose i podmeću u kuću, dvorište ili neposrednu blizinu mjesta stanovanja , kako bi sa tog mjesta vradžbina danonoćno odašiljala svoj magijski uticaj na osobu za koju je napravljena. U cilju da se ova mogućnost anulira odnosno dovede u stanje bespomoćnosti potrebno je da se pridržavamo nekog od sljedećih pravila i uputstava.

Ako se neko plaši lokalne vještice treba preko noći ispred kućnih vrata ostaviti da leži stara metla preko koje osoba koja se bavi magijom ne može preći a ukoliko i pređe ostaje bez moći da vam naudi.

Posumnjate li da vam je u kuću došla osoba koja se bavi čaranjem i bajanjem, sve njene eventualne pokušaje da vam podmetne i ostavi zlo osujetit ćete tako da za njom, kada napusti vaš dom, bacite šaku soli. Takve osobe obično vam ulaze u kuću prekrštenih ruku a čim uđu ruke prebace iza leđa. Ponekad drže presavijene prste na ustima kako bi mogle šapatom izreći svoje kletve i bajalice.

U kući osobe za koju sumnjate da je vještica sve što pijete uzimajte sa lijevom rukom kako biste izbjegli čarku mješanja odnosno da vam je primjerice nešto sipano u kafu ili sok.

Hljeb se ne smije stavljati naopako na stol odnosno korom na površinu stola, jer tako dajemo lošim ljudima vlast nad kućom. Ukoliko bi u momentu dok je hljeb prevrnut naopako neko radio magiju na vaš dom ona bi se istog trena primila za kuću.

Potpuno bijela ili crna kokoška u domaćinstvu štiti ukućane od svakog zla koje im pokuša nauditi. U prirodi koja je fascinantna sama po sebi, postoje takozvani prirodni amuleti za zaštitu od čarobnjaka i vještica. Jedna od njih je djetelina sa četiri lista ali ona koja se slučajno pronađe ujutro dok je još prekrivena rosom. Za nju se kaže, ukoliko je pronalazač nosi uza se, da se nikakva magija ili zlo oko ne mogu zakačiti za njega ili nju.

Crne mačke su prvoklasne hamajlije. Naime, crna mačka štiti svoje ukućane od čaranja i bajanja. Prema vjerovanju da bi imala takvu profilaktičku moć mačka mora biti ukradena.

Ono domaćinstvo koje ima crnog pijetla sigurno je od zla. Tvrdi se da svako mjesto po kojem je hodao crni pijetao zaštićeno je od bilo kakve vradžbine.

Slučajno obući naopako potkošulju ili čarape znači da ćete biti zaštićeni od zla i vještica sve dok ih imate na sebi.

U Francuskoj narod vjeruje da su vještice i crnomagijaši najopasniji u noći svetog Ivana odnosno 24.juna pa se tada najviše izvode profilaktički obredi za zaštitu od zla. Ako želite sačuvati svoju kuću od crnomagijaških napada uoči 24.juna uzberite paprat i stavite je pod kućni prag. Isto tako, možete grančicu koromača objesiti na kućna vrata.

Nipošto ne smijete uzimati bačene stvari sa raskršća niti podizati zamotuljke koje ugledate na putu. U njima se obično nalazi magija bolesti tojest neko je prebacio nečiju bolest u zamotuljak koju će preuzeti na sebe onaj koji ga primi svojim rukama.

Budite oprezni u dijeljenju svojih fotografija pošto ih vaši neprijatelji mogu iskoristiti za zlo tako što će ih staviti u kovčeg pokojnika. Kako se god mrtvac sušio i nestajao tako će sreća i zdravlje osobe koja je na slici biti uništeno. Slično tome nije preporučljivo odjeću pozajmljivati drugima. Na taj način dajete svoju sreću neprijateljima u ruke.

 

NEMOJ SJEDITI NA MOJOJ VATRI

Kod rumunjskog naroda vjeruje se da ukoliko neko susretne žena koja je vještica, i nakon toga se kod čovjeka pojave neobjašnjivi simptomi bolesti, da je začaran. Za ozdravljenje potrebno je nabaviti u potpuno novom loncu vode iz crkve koja je blagoslovljena na šesti januar. Začarani popije tri puta vode, opere onaj dio tijela koji ga boli govoreći naglas ovu bajalicu:

Nesrećo moja,

nemoj da grmi i sijeva u moje dvorište,

nemoj da grmi i sijeva na mojim vratima,

nemoj musti moju kravu,

nemoj da grmi i sijeva u mojoj kući,

nemoj sjediti na mojoj vatri,

nemoj ležati na mom krevetu,

niti sa mojim muškarcem (ženom).

Ti, debela udovico, ti, neudata curo,

vas dvije kurve,

izađite iz ovog čovjeka,

iz njegovih kostiju,

iz njegovog srca,

iz njegovog nosa, iz njegove glave…

Sve se to ponovi tri puta pored otvorenih kućnih vrata. Na kraju se, za svaki slučaj, zapali tamjan u kući ukoliko bi zao duh odlučio da ne želi otići. Lonac se zakopa u ponoć na mjesto gdje se rjetko prolazi ili gazi.