8.01.2022.

ZAŠTITA OKUĆNICE OD ZLA

Kategorija: MAGIJA

U mjerama zaštite kuće i familije od djelovanja neprijateljskog zla (crne magije, uroka i proklestva) uvijek je bolje zaštititi okućnicu, dakle prostor, zemljište, oko kuće nego li samu kuću, pošto se takvom vrstom zaštite obuhvata veći prostor. Ovdje ću navesti najjednostavnije rituale takve vrste protekcije i odbrane, pošto one kompliciranije mogu izvesti samo magovi i vještice.

Zaštita okućnice može se izvesti i postavljanjem određenih amuleta. Koristi se crveni papir veličine dlana vlasnika okućnice odnosno glave porodice. Po njemu će on ispisati u petak iza podneva svoje ime i prezime, koristeći se zelenom bojom, hemijskom olovkom ili tintom. Takvih papira treba biti onoliko, koliko je kuteva na okućnici. Svaki se papir presloži sedam puta, a zatim se stavlja u iskopanu rupu u zemlji. Po želji, papiri se mogu staviti u metalni ili stakleni predmet, poput kutije ili staklenke, ali se ni u kojem slučaju ne smije koristiti onaj od plastike. Nakon stavljanja u rupu, ona se zatrpava i više se nikad to mjesto ne otkopava i ne gleda šta se događa sa tako postavljenim amuletima zaštite.

U ritualima zaštite okućnice, gotovo uvijek se štiti njezina međa. Tako se zaštitom obuhvata cjelokupni prostor. Međutim, ako je ikako moguće, okućnica sa svim zgradama na njoj i ljudima koji žive, može se zaštiti i stavljanjem određenog zaštitnog sredstva u sam centar okućnice. U ovom slučaju, zaštitno sredstvo je u obliku tri vrbine grančice duge pedalj, koje su zašiljenih vrhova. Te tri grančice treba povezati tako da tvore zvijezdu. Odmah nakon zašiljenih dijelova vrha, oko svake grančice se obavija ili crveni konac ili crvena vunica. Nakon tri ovijanja, rade se jedan za drugim tri čvora.
Ova zaštita stavlja se u zemlju, na pedalj dubine i to se mjesto ni na koji način posebno ne označava. Jednom postavljena zaštita više se ne pregledava i ne vadi. To znači da se na tom mjestu zemljište ne smije prekopavati.
Ovaj ritual obavlja glava familije ili vlasnik zemljišta isključivo u petak iza 20 sati, a sve pripremne radnje treba izvesti dan ranije, u četvrtak odmah iza podneva.

Svojevrsna zaštita okućnice može se izvoditi i po cjelokupnoj njezinoj površini. U tu svrhu poslužiće odrezani nokti vlasnika ili glave porodice. Za taj obred treba čuvati prilikom svakog rezanja nokte, spremati ih i nakon godinu dana prikupljanja, nokte porazbacati po cijeloj površini okućnice.
Ako izvršite ovu vrstu obreda odbrane, zemljište se slobodno može kasnije prekopavati ili se na njemu smije graditi, a može se također saditi i bilo kakvo ukrasno bilje, voće ili povrće.
Nakon što ste jednom izveli ovaj ritual, više ga ne treba ponavljati, jer je vremensko trajanje ovakve zaštite neograničeno.