17.01.2022.

Vudu magija: OSLOBODITE SE ZLE SREĆE

Kategorija: MAGIJA

Vudu je najpoznatija magija-religija na svijetu, toliko je fascinantna i misteriozna da je uzbudila i natjerala mnoge holivudske duhove da snime desetine filmova i serija o njoj. Njome se i danas bave svjetski naučnici pokušavajući otkriti (bezuspješno) tajnu stvaranja živih mrtvaca – zombija!

Voodoo, znan još i pod nazivima vodun, vodou, vodoun, vaudou i vaudoux, mada sami štovatelji obično ne koriste niti jedan od tih naziva već za svoju religiju tvrde da je poštovanje Loa ili bogova te da je kombinacija različitih religija, tačnije katolicizma i tradicionalnih religija zapadne Afrike. Potekao je od zapadnoafičkih robova sa područja današnje države Nigerije, Benina i Toga, koji su u 18. i 19. vijeku dopremljeni na američki teritorij. No, korijeni samih vjerovanja sežu 6000 godina daleko u afričku istoriju i religiju. U kontaktu sa kršćanskom vjerom došlo je do sjedinjavanja dviju tradicija. Očit primjer uticaja kršćanstva, ali i islama, na voodoo vjerovanja možemo pronaći i u samom imenu zmije mudrosti – Danbalah Wedo Ye-H-We, u kojem se u prvom dijelu krije naziv za Allaha te iskrivljen oblik božijeg imena Jahve.

Voodoo se većinom prakicira na području Haitija, na Kubi, Trinidadu, u Brazilu i u nekim južnim dijelovima Sjedinjenih Država, osobito na području Louisiane. Voodoo poklonici obožavaju jedno božanstvo, Bon Diue, pretke, odnosno sve mrtve pripadnike zajednice, blizance i duhove zvane loa.

Loa predstavlja tradicionalno plemensko afričko božanstvo koje ima velike sličnosti sa katoličkim sve cima. Također, sličnosti sa katoličanstvom su u tome što vuduisti u svojim ritualima koriste svijeće, zvona, raspela, molitve se izgovaraju za vrijeme obreda, usvojeno je križanje te krštenje. Sa druge strane, rituali podržavaju elemente afričke religije kroz ples i udaranje bubnjeva, te obožavanje predaka.

Obred, kao i u svakoj drugoj religiji, slijedi neke unaprijed utvrđene puteve. Prije njegova početka odvija se svečanost gozbe i slavlja koju prati glavni obred. Na podu se sa brašnom isctava veve, simbol koji označava određenog lou, kojem se vjernici za vrijeme obreda žele obratiti, a različit je za svakog duha. Slijedi ritualno udaranje u bubnjeve čija je svrha pročišćavnanje prisutnih vjernika. Vodeći svećenici i svećenice započinju svoj ples tokom kojeg padaju u trans i bivaju opsjednuti duhom loe. Tokom obreda obično se žrtvuje koza, ovce, psi, pilići, ubijeni rezanjem grla, pri čemu se prolivena krv skuplja u posudu. Tu krv ispiju opsjednuti plesači, tažeći njome žeđ loa. Tijela zaklanih životinja spravljaju se, kuhaju i dijele među okupljenim vjernicima.

 

OSLOBODITE SE ZLE SREĆE

Čarke s jajetom su vrlo česte pošto voodoo vračevi vjeruju da ih štite od zlih duhova i loše sreće. Jaja imaju jaku volšebnu snagu, a u profesionalnim rukama mogu se pretvoriti i u dobro jednako kao i u zlu čarku, ovisno o namjeri magičara.

Da biste se riješili zla u svom životu potrebno je učiniti slijedeće: nabavite svježe jaje koje je snijeto prije podneva tog dana. Najbolje je da ritual počnete za vrijeme mladog Mjeseca. Jaje stavite u smeđu papirnatu vrećicu, koju potom zavežete crnom uzicom od tkanine. Vrećicu stavite pod svoj krevet.
Svake noći, prije nego pođete u krevet, otvorite vrećicu, izvadite jaje i istrljajte njime svoje tijelo. Nakon toga vratite ga u vrećicu, duboko udahnite i triput puhnite u nju. Za vrijeme puhanja zamišljajte da zla sreća napušta vaše tijelo sa svakim izdisajem. Poslije toga vrećicu odmah zavežite i vratite je pod krevet. Tako činite devet dana. Kad taj rok istekne, vrećicu iznesite i ostavite negdje daleko izvan kuće. U slučaju da vam se učini da se nakon sedam dana u vrećici nešto miče samo od sebe, iznesite je odmah i udaljite od svog doma. Ni u kojem slučaju ne gledajte šta je u njoj, samo provjerite da li je vrećica sigurno zatvorena. Pažljivo slijedite ove upute jer nepravilim korištenjem ove magije možete si uništiti sreću do kraja života.

Oznake: