30.07.2021.

Vrati vradžbine nazad

Kategorija: MAGAZIN

Dok se po kazivanju običnog naroda vradžbine vrlo lako prave i skidaju, te su zbog toga navodno vrlo raširene, među onima koji se doista razumiju u magiju i način njenog funkcioniranja vlada potpuno suprotno mišljenje. Niko od upućenih ne misli da je magija jednostavna vještina kojom se može baviti bilo ko, niti da je čarke lako napraviti. Isto tako, niko od njih nije niti mišljenja da se crna magija, kada se jednom ustanovi kod nekog pojedinca, može eliminira bez puno truda.

Brojni su primjeri neuspješnog skidanja vradžbina kroz obično učenje ili bajanje nad vodom, ponavljanjem molitvi, salivanjem olova ili pisanjem zapisa. To se posebno odnosi na one magije koje su u svom destruktivnom pohodu ozbiljno narušile ljudsko zdravlje. Osim toga, nerjetko se zna dogoditi da se skinute magije ponovo, skoro automatski, vrate na žrtvu nakon nekog kraćeg perioda.

Zbog svega rečenog stanje omađijanosti ne smije se olako shvatati niti podcjenjivati. Stoga, svi oni slučajevi kada su dušmanske čarke prouzročile ozbiljne zdravstvene i psihičke teškoće kod nekog pojedinca traže poseban angažman, koji se bazira na tome da se crna magija doslovno protjera sa žrtve i vrati pošiljatelju.

U borbi protiv crnomagijaša treba slijediti neka osnovna pravila kako bi poduzeto imalo svoju efikasnost. Naime, na magiju i na one koji je rade izravno se napada baš u vremenu kada se vradžbine tradicionalno spravljaju i bacaju a to je period od ponoći do zore. Naravno, da bi se upustila u ovu bitku osoba mora posjedovati određeno znanje, koje je pored hrabrosti i čvrste volje, najvažniji segment uspješnog rada.

Kada se obred protjerivanja započne on se nipošto ne smije prekidati ili ostavljati nezavršenim. I u prvom i u drugom slučaju zli duhovi, poznati kao sluge magije, to će protumačiti znakom slabosti i bez oklijevanja napasti osobu. Postoji mnogo načina da ova spiritualna bića naštete čovjeku od onih direktnih kada osoba osjeti gušenje, napade panike, jake bolove i oštro bockanje po tijelu, do vrlo perfidnih napada u periodu spavanja i opšte nemoći  tijela.

 

Uz božiju moć i pomoć vraćam

U Bosni i Hercegovini među najpoznatijim obredima vraćanja čarki nazad vračari jeste onaj koji se izvodi sa ponedjeljka na utorak pomoću kokošijeg jajeta i nezagašenog kreča. Osoba koja se želi osloboditi magije te je vratiti nazad vještici ili čarobnjaku nabavi kilo nezagašenog kreča, jedno svježe kokošije jaje, po mogućnosti od crne kokoške, mada nije uvjet, te štap od gloga. Kreč se stavi u metalnu posudu a u njenu sredinu postavi se jaje. Također, osoba se mora pomokriti u neku posudu i tu mokraću sačuvati za ritual.

Nakon što se okupa ili uzme abdest žrtva magije okrene se tijelom na tri strane svijeta, nakloni se i gledajući u svaku od njih prouči po molitvu, to može biti prva kur’anska molitva ili ukoliko je osoba druga vjere molitva Oče naš. Četvrta strana svijeta uvijek se ostavlja slobodnom kako bi u njenom pravcu osoba sjela na pod i postavila ispred sebe posudu sa krečom i mokraćom. Svuda uokolo jajeta izlije se ona pripremljena mokraća i glogovim štapom se mješa kreč u krug, u pravcu kazaljke na satu, stalno govoreći:

Dragi Bože, ja ne znam
ko je meni magiju namjenio i radio,
to znaš samo Ti, ali ko god da je
ja mu sad uz tvoju moć i pomoć vraćam nazad.
Amin, amin!

Žrtva magije neprestano mješa kreč glogovim štapom u krug, oko jajeta, i ponavlja navedeno basmu sve do trenutka dok jaje ne pukne samo od sebe. Time je ritual okončan i magija je vraćena onome ko ju je radio. Poslije toga osoba prevrne neki dio odjeće na sebi naopako i ode spavati. Sutradan se kreč i jaje, zajedno sa glogovim štapom, odnese do neke rijeke ili potoka i baci niz vodu.

No, nisu svi rituali vraćanja magije ovako bezazleni i jednostavni. Slušajući kazivanja pojedinih bosanskih stravarki, ali i samih žrtvi magije, došao sam do zaključka kako je među najopasnijim obredima slanja čarki nazad onaj kojim se vračara ili crnomagijaš kažnjavaju smrću. Odnosno namjesti im se da nastradaju od svog vlastitog zla koje su stvorili.

Naime, prema uputi stravarke osoba koja se razboljela usred magijskog djelovanja na nju, postupa na sljedeći način. Tačno u ponoć, ona izlijeva umlačenu vodu iz posude u prazan lonac kroz sadžak ili metalni tronožac sve do njegove polovine. Nakon toga sadžak zamjeni sa sitom i kroz njega izlije drugu polovinu u lonac. Sa tom vodom iz lonca omađijani se potom u kupatilu oblije pazeći da voda zahvati cijelo tijelo, od glave do pete.

Čim se na takav način okupa žrtva magije dolazi u neposrednu opasnost pred napadima zli duhova pa na nju mora obavezno paziti neko od ukućana, ili još bolje svi, sve do svanuća. Naime, sve do zore džini će se svojski truditi na sve načine da ovladaju njenim tijelom i natjeraju je da mahnito istrči van i odjuri u pravcu rijeke, kako bi se utopila u njoj, ili pak na cestu, ne bi li je slučajno udarilo neko auto.

Stravarka obavezno naglasi da ukućani i omađijani “što u tom vremenu, od ponoći do pet ujutro, čuju – ne čuju i što vide – ne vide!”. Čim nastupi gluho doba noći stravarka, koja je često udaljena kilometrima od onoga kome skida magiju, počinje sa velikim učenjem molitvi i basmi kako bi potjerala zlo sa bolesnika.

Za to vrijeme u domu žrtve obično se odvija prava drama; iznenada se čuje strašno udaranje i lom u susjednoj sobi, uznemireni džini pokušat će napasti začaranu osobu sa ciljem da je izvedu van. U tim trenucima žrtva magije će zadobiti nadljudsku snagu i odupirat će se onima koji je pokušavaju zaustaviti. Prema nekim svjedočenjima pojedine osobe su iznenada vidjele napolju, u dvorištu, svjetlost neke stare svjetiljke ili bi začuli plač djeteta te osjetile strašnu potrebu da potrče ka tome.

Na kraju te dramatične noći obično bi žrtva, ukoliko se uspijela othrvati svim navedenim iskušenjima, jasno čula kako neki nepoznati glasovi napolju pitaju za njenu kuću, želeći joj tako utjerati veliki strah i paniku pred kojom bi se trebala dati u bijeg. No ona na ništa od svega toga ne smije reagirati niti usmjeravati pogled ka tim nesvakidašnjim senzacijama.

Sa prvim oglašavanjem pijetlova cio košmar prestaje a začarani napokon osjeti veliko olakšanje i mir u duši. Zli duhovi su nestali a sa njima i sve rađene čarolije. Nakon tačno 40 dana, ako je stravarka tako poželjela,  ili ako je pak tako zahtjevala žrtva magije, ona osoba koja je radila čarke i zlo naprasno će da umre.