2.03.2022.

VJEŠTIČIJE TAJNE

Kategorija: MAGIJA

 

Svaki vještac ili vještica imaju svoje magijske alate koje koriste u ritualima. Čarobno “oružje” vještica su: štap od lješnika, nož, pehar i metalna posuda za vatru.

Da biste imali čarobni štapić uzmite granu lješnjaka, što je moguće ravniju, 50 cm. dužine.

Nož je metalni čija je dužina između 15 i 35 cm.

Pehar ili čaša može biti od kalaja ili bakra.

Posuda za vatru je napravljena od bronze.

Na svih ovih pet predmeta vještica mora ugravirati magične simbole poput ovih ili neke druge.

Štapić simbolizira volju, energiju i magijsku moć. Veoma je bitna pomoć u magiji čarolija, ali se koristi i u operacijama vezanim za izgovaranje fórmula.

Nož, takozvani “mali mač”, simbol je pobjede nad bilo kojim neprijateljem. Predstavlja faličnu vještičju moć.

Pehar ili čaša predstavlja pasivni, ženski princip Univerzuma, simbol je vječnog života i označava boginju vještica.

Uloga posude za vatru je u ritualnom spaljivanja da se stvori atmosfera pogodnu za magijske radnje, posebno one vezane za čarke, važna je i u terapijskoj magiji mirisa.

 

Čuvena metla na kojoj su prema mnogim legendama vještice letjele na Ezbatima noću potpuno su neistinite. Naime, metla je stari simbol plodnosti, više se ne koristi, ali simbolizira čišćenje, pročišćavanje i odbijanje zlih sila.

Kako da pojačajte moć svojih čarki

Da biste povećali magijsku snagu ulovite proljetnu žabu i ubijte je nožem a zatim osušite na vatri. Kada se osuši od njenog tijela dobit ćete prah koji onda stavite u crnu svilenu vrećicu. Jedne noći, kada Mjesec prođe sazviježđe Škorpije, uzmite tu vrećicu i istresite prah u izvor. Od tada bilo kakvu magiju da radite biće jača i efikasnija.

VJEŠTIČIJI NOŽ

Nož se koristi u mnogim vještičarskim aktivnostima, ponekad čak zamjenjuje i magijski štapić. Kao što se zna nož je amblem Rogatog boga vještica i simbolizira aktivni princip Univerzuma, svjetlost Sunca iz središta Zemlje. Povezan je sa element vatre i južnom kardinalnom tačkom.

Inicijacija se vrši u utorak u ponoć u fazi dok Mjesec raste. Postavite zapaljenu posudu na jug prostorije, pored svijeće od pčelinjeg voska. Operite alkoholom gornji dio lijeve ruke, kao i oštricu noža. Nož držite desnom rukom i lagano pogrebite po lijevoj ruci, iznad lakta. Naravno, pazite da se ne ozlijedite! Dovoljno je jednostavna, površna ogrebotina. Podignite nož u desnoj ruci, sa šiljastim vrhom okrenutim prema jugu, i izgovorite sljedeću zakletvu:

U ime Sunca i Mjeseca,
blagoslovi ovaj nož zauvijek, Rogati Bože! Neka njegova snaga služi samo dobru!

Provucite oštricu noža kroz plamen svijeće, ponovo je podignite na jug i zamislite crvenkastu svjetlost koja okružuje vreli plamen. Potom umotajte nož u komad crvene svile i ostavite ga nekoliko dana skrivenog.

 

 

ČAROBNI ŠTAPIĆ

Magijski ili vještičji štapić simbolizira volju i mudrost božanske suštine. To je svakako najpoznatiji magični predmet koji su vještice koristile od davnina. Poznata su dva oblika štapa koji se u zapadnoj magiji naziva i “bakulum”, ali i drugi.

U svom prvom obliku, štap ima očiglednu vezu sa elementom zraka, a posebno sa istokom; stoga je u kontaktu sa natprirodnim principima koji dominiraju ovim elementom.

Čarobna inicijacija štapa dešava se u noći punog Mjeseca. Paganska tradicija nalaže da ova noć mora biti sa srijede na četvrtak. Ritual će se odvijati u prostoriji osvijetljenoj samo svijećom od pčelinjeg voska, postavljenoj uz sjevernu stranu  prostorije. Ovi uslovi vrijede i za inicijaciju drugih magijskih predmeta.

Okrenete se licem prema istoku stojeći ispred posude sa zapaljenim tamjanom. Poslije ponoći provucite štap nekoliko puta kroz dim tamjana, i dalje okrenut istoku. Držite štap s obje ruke, podignite ga iznad glave i izgovorite sljedeću formulu:

U ime Oca svih stvorenja blagoslivljam te i posvećujem tako da mi budeš poslušan od sada do kraja vremena.

Zamislite slabu plavu svjetlost koja okružuje štapić i formira oblak te se proteže preko vas. Poslije izvođenja ovog rituala umotajte štapić u komad plave svile i ostavite ga na skrivenom mjestu nekoliko dana. Nakon toga je spreman za upotrebu.