30.05.2023.

VILINSKI PRAH ZA SVE ŽELJE

Kategorija: MAGIJA

Jedna od najvećih vještičijih tajni krije se u onoj o suzinom prahu. Naime, kaže se da uvijek treba sačuvati svoje suze, tako da se uhvate i sakupljaju u posebnu bočicu, kao što su to nekada radili Rimljani. Sva prikupljena količina brižno se čuva u dobro začepljenoj flašici, a kada je ima više, onda se izlaže sunčevoj toplini. Od svega toga dobije se vrlo malo praha koji se naziva suzin ili vilin prah. Lako ga je potrošiti a teško nabaviti.

Prah se upotrebljava onda kada se u nekome želi izazvati naklonost i želja prema sebi. Osim toga, želiš li da ti usluga bude plaćena na odgovarajući način ili da navedeš nekog da ti dođe onda se taj prah posipa po mjestu gdje će ga ta osoba prekoračiti ili stati na njega nogom. Ako se pak želi da neko nešto učini umjesto tebe tada mu se prah diskretno sipa za vrat i uradit će ono što ga upitaš ili zamoliš.

U knjizi NEMO HALLOWEEN navodi se poseban recept koji glasi: Imaš li tog praha, slobodno ti je potražiti zmiju ljuticu. Uhvati je i neka istisne svoj otrov u neku posudu. Izmiješaj suzin prah s tim otrovom, dodaj cijeli korijen mandragore i dobit ćeš najmoćnije sredstvo protiv svih opasnosti. Mandragorin korijen treba u toj mješavini močiti sedam dana i noći, za vrijeme trajanja punog Mjeseca, a onda izvaditi i ostaviti da se posuši, ali isključivo na mjesečini.

Mandragorin korijen se zaveže sa crvenom niti i nosi u njedrima kako ga niko ne bi mogao vidjeti ili dodirnuti. Kao takav izvrstan je talisman prilikom prizivanja patuljaka, vila, divova pa i samog boga Pana. Čim im se pokaže talisman iz njedara oni će odmah znati s kim imaju posla. Poštivat će te i kazivati ti ono što se inače ne govori. Međutim, pokušat će na svaki način da ti oduzmu talisman, pa se ne smije nasjedati na njihove podvale, ma kako one bile sjajne i veličanstvene. Navodno, ukoliko se vlasnik talismana polakomi i preda talisman, istog trena izgubiće sve što je imao, pa i vlastiti život. Isto tako, prilikom svakog novog prizivanja navedenih bića ponude za talisman biće sve veće i bolje no nipošto ne treba pristajati niti na jednu od njih jer zapravo već imaš sve što ti je potrebno.