8.01.2024.

USKLADITE SE SA ENERGIJOM MLADOG MJESECA

Kategorija: MAGAZIN

Prvi dan Mlađaka je onaj dan kada je Mjesec ujutro mlad. No, ukoliko novi Mjesec nastupi u jednom od večernjih sati, prvi dan se računa od sljedećeg jutra. Lunarni mjesec ima ponekad 29 dana, a ponekad 30, uključujući, naravno, i onaj period tokom kojeg boravi u tami.

Magičnim periodom mladog Mjeseca uglavnom se smatraju prva tri dana koji su, kao takvi, predviđeni za svježe početke. Ukoliko želite novi poslovni poduhvat te da on bude finansijski održiv, slijedite neko od magijski pravila vezanih za ovaj kratki period.

Da bi novac i blagostanje došli u vaš život, morate zapaliti zlatnu ili žutu svijeću u noći mladog Mjeseca i pustiti je da izgori.

Od davnina je među brojnim narodima običaj da se prilikom prvog viđenja Mlađaka na nebu čovjek pokloni tri, sedam ili devet puta kako bi tim odavanjem počasti osigurao sebi sretni, pozitivni period. Često se govorilo za čovjeka koji nema sreće da je zaboravio pokloniti se novom Mjesecu ili da ga je ugledao kroz staklo.

Ukoliko se tada u džepu ima neka kovanica potrebno ju je prstima nekoliko puta okrenuti, čime bi se stimulisala sreća u novcu. Drevni Iranci su posebno običavali vraćati pozajmljeni novac na dan mladog Mjeseca pošto tada on ima pozitivan učinak na obje strane. Također, prvi novac koji bi se zaradio na tržnici popljuvao bi se “za sreću” i ako je od srebra, čuvao do pojave mladog Mjeseca, kada bi se pokazao Mlađaku i okrenuo nekoliko puta prstima. Time se dobijao idealni talisman za privlačenje berićeta i dobre zarade. Dobro je, isto tako, pripremiti desetak kovanica i gledajući u Mlađak protresti ih u skupljenim šakama. Time se, navodno, povećava bogatstvo.

Prvo viđenje mladog Mjeseca na nebu, nakon mijene, je savršeni trenutak za poželjeti jednu ili više želja. Tradicionalno se želja izgovara dok se pokloni pred njim sedam ili devet puta ali može i mimo toga. U Americi ljudi imaju običaj pogledati u Mlađak kroz prsten i poželjeti nešto za sebe. Ko to učini ili će mu se želja ispuniti ili će uskoro dobiti poklon. U svakom slučaju ste na dobitku.

Vjeruje se da ukoliko se Mjesec mijeni u ponedjeljak da je to znak lijepog vremena.

 

ČIŠĆENJE OD NEGATIVNE ENERGIJE

Kada izađe iz tame mladi Mjesec simbolizira svjetlost i pobjedu nad snagama mraka pa je ovo za obični narod predstavljao savršeni trenutak za borbu protiv svega zlog, a posebno bolesti i crne magije. Zato se među bošnjačkim narodom u prošlosti drugog i trećeg dana Mlađaka praktikovao ritual kupanja s kojim se ljudsko tijelo i duša čistilo od negativne energije. Uvijek bi se sačuvalo te prljave vode od kupanja, bar jedan litar, i onda s njom izišlo napolje. Tada bi se gledajući u mladi Mjesec ona prolila na zemlju govoreći:

Majko Zemljo
primi ovu moju vodu
pa me očisti od svakog zla,
nesreće i bolesti
i učini da postanem laka k’o pero a
čista k’o srebro, veledalin amin.

Odmah nakon toga osoba koja je izvela ritual okrenula bi se i vratila u kuću izbjegavajući okretanje unazad. Do jutra ne bi napuštala kuću odnosno prelazila kućni prag.

 

MLADI MJESEC

Element: Zrak

(krv; živčani i dišni sistem)

Unatoč tome što je faza mladog Mjeseca početak ciklusa rasta uobičajeno je da se ne osjećate sasvim spremnim da ponovno počnete punom brzinom. Naime, novi ciklusi nikad se ne pokreću u vakuumu. Generiraju se iz resursa i iskustava preostalih iz ranijeg ciklusa. Na mladi Mjesec tjelesna energija, tekućine i resursi obično su na najnižoj razini jer su potrošeni na rast, opadanje i egzistiranje tokom prethodnih faza. Čak i ako ste mudro upravljali svojom energijom, možda ćete se osjećati kao da imate malo manje propusnosti. To je važno poštovati i ići svojim tempom. Održavanje sinhronizacije s fazom mladog Mjeseca može biti iznimno bitno pošto ono određuje naš tempo za ostatak mjeseca. Najčešći način na koji nastojimo izići iz sinhronizacije s mladim Mjesecom jeste bavljenje ekstremnim kretanjem, prehranom ili poslom. Ali kada poštujemo ovaj dio Mjeseca, regeneriramo sve što nam je potrebno da proživimo novi lunarni ciklus punim plućima. Uskladiti se sa nebeskim tijelom koje ima veliki uticaj na Zemlju, vegetaciju i živa bića, nije bez smisla već pomaže očuvanju vitalnosti, unutarnje energije i kao takvo pridonosi samoj kvaliteti života.