2.03.2024.

UN: Ne postoje riječi kojima se može opisati horor u Gazi

Kategorija: MAGAZIN

SaharTV – Šef UN-a za ljudska prava izrazio je svoju užasnost brutalnošću kojom izraelski režim vodi genocidni rat protiv Pojasa Gaze.

“Čini se da nema granica, nema riječi koje bi opisale – užase koji se odvijaju pred našim očima u Gazi,” rekao je Volker Turk Vijeću UN-a za ljudska prava u Ženevi u četvrtak.

Više od 30.000 Palestinaca, uglavnom žena i djece, ubijeno je kao rezultat dosadašnjeg vojnog napada.

Izrael je pokrenuo kampanju 7. oktobra prošle godine nakon Oluje Al-Aksa, iznenadne operacije pokreta otpora u Gazi protiv okupiranih teritorija.

Turk je osudio “brutalnost izraelskog odgovora” kao “užasavajuću i potpuno pogrešnu”.

Zvaničnik UN-a je u međuvremenu upozorio na predstojeće strašne posljedice kopnene invazije koju je režim zaprijetio protiv grada Rafaha na jugu Gaze.

Više od 1,5 miliona od preko 2,4 miliona stanovnika Gaze pobjeglo je u grad, ne nalazeći nigdje drugo bezbjedno mjesto u Pojasu Gaze.

Takav kopneni napad, rekao je Turk, bio bi u suprotnosti s naredbama koje je izdao najviši sud Ujedinjenih naroda.

Međunarodni sud pravde u Hagu je 26. januara rekao da Izrael mora “spriječiti činjenje svih djela u okviru” Konvencije o genocidu.

“Ne vidim kako bi takva operacija mogla biti u skladu sa obavezujućim privremenim mjerama koje je izdao Međunarodni sud pravde”, rekao je Turk.

“Perspektiva izraelskog kopnenog napada na Rafah odvela bi noćnu moru koja se nanosi ljudima u Gazi u novu dimenziju”, napomenuo je.