7.03.2022.

Ukrajinska narodna medicina: LIJEČENJE STRAHA JAJETOM

Kategorija: MAGAZIN

Danas kada smo svjedoci kako nacistički nastrojena Rusija, koja voli glumiti supersilu ali, poput Amerike, napada isključivo vojno slabe zemlje, bez ikakvog valjanog razloga vrši genocid i invaziju na Ukrajinu, uništavajući i ubijajući sve pred sobom, bilo bi vrijedno podsjetiti se koliko je ukrajinski narod bogat običajima i folklornom praksom.

Ovom prilikom posvetit ću pažnju jednom jako interesantnom segmentu ukrajinske narodne medicine koji se bavi eliminacijom straha iz čovjeka. Razlog tome je što sve ono što ću predstaviti u nastavku teksta, primjenjivo je i u današnje vrijeme, kada smo svi nervozni i pod stresom, koji je ništa drugo nego strah. A strah je, kao što znamo, naš najveći neprijatelj te barijera ka uspjehu i skladnom životu.

Ukrajinci, zajedno sa Bugarima, dijele mišljenje da moć iscjeljivanja ima osoba kojoj je roditelj umro dok je ona bila u stomaku. Takvi pojedinci imaju moć liječenja u rukama i očima.

Kada bi bolesnik (preplašeni) pošao kod znaharke, koja je ekvivalent stravarki u Bosni, nosio bi sa sobom flašu vode koju je tog jutra, prije sunčeva izlaska, zahvatio sa tri izvora. Dolazeći pred svaki od njih bio je dužan ovo reći:

Dobro jutro, čisto vrelo, zemljina sestro, nisam došao kod tebe da uzmem vodu, nego sam došao da tražim zdravlje.

Potom bi zgrabio vode u flašu i otišao dalje bez okretanja unazad. Kod osobe koja će ga liječiti može doći u bilo koje doba dana, ovisno koliko je stanje loše.

Znaharka u metalnu kašiku stavi komad olova ili voska, istopi ga na vatri govoreći:

Ivane, Ivane, pomozi mi,
kao što si i samom Hristosu pomogao.
Zli strah neka izađe ispod srca, ispod prsa, ispod uma, ispod očiju, ispod ušiju, ispod jezika, iz nepca , iz ruku, iz nogu, iz glave i cijelog tijela. Neka sluga božji (kaže bolesnikovo ime) bude izliječen!

Potom u posudu sa vodom sipa rastopljeno olovo ili vosak, na čijem se dnu formiraju određene figure, slične po obliku određenim životinjama. Po tim figuricama otkrivalo se od čega se čovjek uplašio.

Odradivši i taj dio znaharka bi rekla ovu egzorcističku formulu:

Konju vrancu,
odnesi strah od sluge božjeg ( ime)
u Crno more, gdje psi ne laju,
pijetli ne kukuriču. Amin!

Voda sa voskom ili olovom odmah nakon toga nosila se do rijeke i prolivala u nju.

 

IZVLAČENJE STRAHA JAJETOM

Sve ukrajinske znaharke, ali i iscjelitelji, slažu se u konstataciji da jaje koje se koristi za liječenje ne smije biti starije od dva ili tri dana. Navodno, staro jaje nema u sebi dovoljno volšebne moći a samim time ne može biti od pomoći.

Osoba koja liječi uzima svježe kokošije jaje i njime prelazi po svim dijelovima tijela, od glave do stopala, kako bi tako izvukla odnosno prebacila strah iz čovjeka u jaje. Ovaj postupak mora biti izveden 3 ili 9 puta. Dok se to čini neprestano se ponavlja tihim glasom ova egzorcistička formula:

Skidam strah sa Mirije (ili kako je već bolesniku ime).

Svako mjesto koje jajetom dodiruje iscjelitelj dodaje u formulu: iz glave, iz ušiju, iz vrata, iz ruku, iz stomaka…

Čim dodirne i stopala stavi čašu s vodom na glavu uplašenog, razbije mu jaje od tjeme, i sipa ga u vodu. Od čega god da se uplašio, bio to čovjek ili životinja, pokazat će se u razbijenom jajetu u čaši i izliječiti. Sav sadržaj se potom odnese do rijeke i izlije a čaša opere. Ljuske jajeta se zakopaju u zemlju.

Najpoznatija ukrajinska bajalica za izvlačenje straha iz uplašenog čovjeka ide ovako:
“Stravo-stravice! Ja te jajetom tjeram, u vodu te izlivam. U šumu te na suhi list šaljem, ovdje ti mjesta nema; crvenu krv da ne piješ, plave žile da ne trgaš, žute kosti da ne lomiš.” Onda se jaje razbije iznad čaše s vodom i gleda da li će bolesnik “živjeti ili umrijeti.”

Umjesto jajeta može se koristiti hljeb a ta metoda vrlo je popularno u regiji Rivne. Ovaj proces se odvija na sljedeći način. Iscjelitelj uzima mrvice od hljeba, uvalja ih u loptice, obično tri ili devet. Sa svakom lopticom pređe po tijelu bolesnika šaptajući gore navedenu egzorcističku formulu. Zatim uzima drugu lopticu i ponavlja postupak. Nakon što upotrebi sve loptice od kruha on ih baci preko leđa crnog psa.

Druga metoda liječenja obavlja se uz pomoć vode sa tri izvora koja se sastavi u jednu. Iscjelitelj zamjesi tijesto i ispeče od njega tri lepinje kojima pređe po tijelu uplašene osobe. Naravno, i ovdje se govori formulu (basmu) za tjeranje straha. Zatim se ove lepinje bace u kantu sa izvorskom vodom te se ona odnosi proliti pod brezu ili krušku (ako je bolesnik žensko) ili pod jasen ili hrast (ako je bolesnik muško).

UKRAJINSKO FALANJE U GRAH

Među ovim narodom postoji vrlo staro falanje sa 41 zrnom graha. Procedura je prilično jednostavna ali veoma zanimljiva. Uzmite 41 zrno graha i nasumično ga podijelite na tri hrpe. Zatim se morate pozabaviti svakom grupom posebno.

Prva gomila  govori o zdravlju i odnosima sa muškarcem (voljenom osobom). Ukoliko postoji neparan broj zrna u hrpi muškarac će biti bolestan, imat ćete probleme s voljenom osobom, dok paran broj poručuje da nema razloga za brigu: sve će biti u redu.

Druga grupa zrna (ona u sredini) predstavlja posao, učenje ili službu. Neparan broj zrna graha u ovoj gomili označava neuspjeh, probleme, moguća je promjena posla. Ako je broj paran – ne brinite: sve će biti u redu, ovo je znak uspjeha.

Treća hrpa graha (sa krajnje lijeve strane) simbolizira porodicu i dom. Parni broj zrna – svi ukućani biće zdravi, u familiji će vladati mir i sloga. Cijela porodica je na okupu, neće biti razdvajanja. Neparni broj zrna obećava upravo suprotno: očekujte velike probleme.