20.02.2024.

UDALJITE ZLO OD SEBE S KOKOŠIJIM JAJETOM

Kategorija: MAGIJA

Na cijelom području Latinske Amerike jedna od najpoznatijih tehnika uklanjanja uticaja urokljivih očiju jeste ona sa jajetom crne kokoške. Osim za dijagnozu čišćenje s jajetom pomaže i da se obnovi energetska struktura ljudskog tijela te povrati u prirodni balans.

 

 

Za ritual čišćenja koristi se svježe kokošje ili pureće jaje s kojim je potrebno proći po cijelom tijelu blago ga masirajući po koži. Nakon što je masiranje završeno, jaje se razbije i izlije u čašu s čistom vodom. Tamo se ostavi da se “odmori” a onda se obavi analiza izgleda bjelanca i žumanjca. Drugi načini čišćenja su uz pomoć bijele svijeće, ili sa svetom svijećom takozvanom veladorom, sa limunom i bijelim lukom, aloe verom, čilijem (koji se smatra smrtonosnim za one koji rade i bacaju vradžbine), zatim s duhanom, i tako dalje.

Svako jaje koje će se koristiti za opisani ritual prethodno mora biti čiste kore kako bi bilo u stanju apsorbirati u sebe određenu količinu negativne energije iz ljudskog tijela. Na Bliskom istoku jaje se opere u ružinoj vodi, dok se među Meksikancima uglavnom koristi alkohol ili neki losion. Prema kazivanju tomošnjih iscjelitelja “ljuska se poprska losionom da se “uhvati bolest”, pošto je nešto takvo moguće samo ukoliko se poštuje pravilo čistoće. Neki od njih prije rituala “izvlačenja zla” izmole molitvu, a zatim nježnim pokretima “izmasiraju” bolesnikovo tijelo. Odmah nakon što je i taj dio završen jaje se pažljivo razbije i isprazni u čašu vode.

Peruanski iscjelitelji prema izgledu bjelanjka i žumanjka mogu primjerice detektirati da li osoba pati od uroka, straha, gubitka duše, mrtvog zraka, bolesnog želuca, zlog sata, od vode, šoka, crne magije i tako redom.  Obično se tada, poslije uspješne analize, nastavlja sa liječenjem tako što se bolesnikovo tijelo “pomete” grančicom ružmarina, sedef trave, bosiljka ili nekog drugog bilja. Tu, naravno, iscjeljivanje ne prestaje već ovisi od znanja samo vrača koji određuje šta će bolesnik piti, čega se mora klonuti i tako dalje. Prema pravilima šamanizma ritual liječenja ponavlja se nekoliko puta uzastopno, u pojedine dane poput utorka i petka, sve do konačnog izlječenja.

Mjehurići koji se formiraju u bjelanjku standardno se tumače kao “urokljive oči” i taj se simbol najčešće pojavljuje kada se obred izvodi nad malim djetetom.  Izduženi oblici mjehurića su znaci muškog uročnika a ovalni ženskog. S druge strane budu li i žumanjak i bjelanjak na dnu čaše bistrog izgleda i u svom obliku tada je potpuno jasno da urok ne postoji.

Još jedan zanimljiv način eliminacije uroka radi se ovako: ulije se do pola čaše svježa voda, koja se drži iznad bolesnikove glave, pa se nad njom tri puta odbroji unazad od 9 do 1, zatim se razbije jaje i izlije u čašu. Bolesnik zatvorenih očiju tri puta popije po malo vode iz čaše a ostatak se iznese napolje i izlije pod strehu, na mjesto na koje sa krova pada kiša na zemlju.

U Meksiku, Gvatemali i Peruu jaje se trlja o golo tijelo urečene osobe, a zatim se razbije radi pregleda sadržaja. Svaka vrsta mjehura na bjelanjku tumači se kao “oči”, što dokazuje da je sumnja tačna. Uobičajeno je vjerovanje da ovaj oblik ima terapeutsku vrijednost: jaje tjera urokljivo oko iz bolesnika. U Gvatemali se pojavljivanje “mjehura” tumači izjavom “da je toplina od zlih očiju izvučena iz djeteta te je ono izliječeno”.

 

Ono što je bitno da zna svako od vas, ko se odluči za prakticiranje čišćenja s kokošjim jajetom, jeste da se na ovaj način ne može ukloniti crna magija ili neko drugo ozbiljnije oštećenje. Naime, čišćenje s jajetom je uglavnom namijenjeno za eliminaciju urokljivih očiju sa djece te jednu vrstu proricanja ili detekcije uticaja negativne energije odnosno da se dozna postoji li na bolesniku urok, nagaza, magija, vjetar ili nešto drugo.

 

ČIŠĆENJE SA JAJETOM I LIMUNOM

U desnu ruku uzme se jaje i limun i sa njome masira bolesnik počevši od glave i tom prilikom se prave mali krugovi u smjeru kazaljke na satu, dok se nježno i pažljivo prelazi preko čela, ruku i nogu. Na kraju masaže limun se baci u kontejner a jaje razbije u čašu vode i analizira. Nakon toga uzme se nož i njime se iz nekoliko smjerova jaje “presječe” u vodi te potom izlije u sudoper ili niz rijeku.