18.07.2023.

UDAHNITE MIRIS SREĆE

Kategorija: MAGAZIN

Mirisi u životu ljudi igraju daleko važniju ulogu, no što mi to i pomišljamo. Osjet njuha u čovjeka je jako razvijen, iako ni približno tako kao kod pojedinih životinjskih vrsta. Međutim, uloga osjetila njuha u ljubavnoj vezi je ne samo prisutna nego i od velikog značaja. Mirisi stalno struje u zraku oko nas, a kad jednom dopru u nos, istog trenutka pobuđuju serijom podražaja i određenim niskofrekventnim električnim nabojima pojedine dijelove mozga. Na taj način mozak “čita” miris uhvaćen nosom. Zahvaljujući tome, neke mirise možemo odmah prepoznati, a istovremeno u sjećanju prizvati ugodne ili neugodne situacije ranije doživljene upravo uz taj miris.

Koliko smo osjetljivi na mirise govori i činjenica kako karakterističnu aromu vanilije možemo raspoznati u litri zraka čak i ako ima samo pet trilijuntih dijelova grama ovog začina, a što je brojka ispisana sa 11 nula nakon decimalnog zaraze!

Kao peto ljudsko osjetilo, nos u cjelini pripada osjećajnoj sferi svakog čovjeka. Zato je miris toliko i vezan uz ostvarenje ljubavne veze, dakle uz njezin početak. Nos je direktno povezan s onim dijelovima mozga u kojima se rađaju naši osjećaji. Specifični mirisi stvaraju, zahvaljujući podsvjesnoj ili nesvjesnoj mozgovnoj reakciji, određena raspoloženja, koja se prenose na tijelo te izazivaju i nesvjesno njegovu reakciju.  Ova povezanost mirisa i čovjekovog tijela odavno je ustanovljena i njome se detaljnije bavi određena ezoterijska grana poznata kao aromaterapija, koja je zadnjih nekoliko decenija prihvaćena i kao posebna iscjeliteljska disciplina alternativne medicine. U inostranstvu, aromaterapija se koristi i u oficijelnoj medicini.

Nemojte nikada zaboraviti kako se zametak ljubavi rađa upravo pomoću nosa! Naime, prva iskra ljubavi kresnut će između dva ljudska bića upravo zbog onog što osjete njihovi nosevi. Zbog mirisa koji neko nesvjesno širi oko sebe, neki neznanac nam je već na prvi pogled simpatičan ili odbojan. Miris je prvi sudac onog kog susrećemo i upoznajemo.

 

UDAHNIMO SREĆU I ZDRAVLJE

Poznato je kako svaki miris ima specifičan učinak na ljudski mozak stoga što miris bilo koje supstance daje poseban signal olfaktornim ćelijama tijela, koje ga onda šalju u mozak, a on na svaku od njih drugačije reaguje. To je vrlo dobro prepoznato u aromaterapiji u kojoj se svojstva mirisa i posebnih ulja koriste za postizanje povoljnog emocionalnog stanja ili kao pomoć u liječenju bolesti.

U nastavku teksta osvrnut ćemo se na čudesna svojstva mirisa pojedinih supstanci.

Miris hljeba

Njegov je učinak da čovjeka učini ljubaznijim, ili bolje rečeno, miris hljeba čini čovjeka mekšim.

Udisanje mirisa mente

Posebno kod sportista podstiče motivaciju i generalno pospješuje ljudsko raspoloženje.

Osjetiti miris narandže i limuna

Miris narandže podiže energiju, praćeno osjećajem sreće.

Aroma banane stvara osjećaj sitosti

Miris arome banane oslobađa hormone zbog kojih se osoba osoba osjeća sitom. Treba još reći kako se čak i u bosanskom narodu tvrdi da je banana zasitna te se preporučuje bolesnicima.

Zanosni cvjetovi jasmina

Miris jasmina može vas osloboditi osjećaja tuge i ukloniti misli koje izazivaju depresivno stanje.

Udisanje bora

Aroma bora je neprijatelj stresa i nasmijava vas od srca.

Pametni cimet

Jeste li znali da miris cimeta povećava pamćenje i koncentraciju.

Biberom protiv nikotina

Miris crnog bibera je efikasan u odvikavanju od pušenja jer njegovim udisanjem smanjuje se želja za cigaretama. Miris bibera daje osjećaj opuštenosti kakav imamo dok držimo cigaretu u ruci.

Kafa za sreću

Bogata aroma mirisa kafe čini da stres i aneksioznost nestanu. Smanjite stres mirisanjem kafenih zrna kako biste sebi privukli što više sreće.

Udisanje lavande

Miris lavande pogodan je za ublažavanje poremećaja sna te za opuštanje duha i tijela.

Miris svježe trave

Za prevenciju Alchajmerove bolesti i za podsticanje sreće udahnite miris tek pokošene trave ili jednostavno lezite negdje na livadu, među travu, i dišite slobodno.

Ružin miris

Miris ruže može ojačati pamćenje i opustiti, liječiti depresiju i podstaći miran san.