14.03.2022.

UBOJITE ČARKE TALIJANSKE MAGIJE

Kategorija: LJUBAVNA MAGIJA

Poznato je da je drevno Rimsko carstvo asimiliralo mnoga religijska, ali i magijska znanja, svih onih naroda koje su osvojili te da je u antičko doba Rim bio okultni centar Evrope, u svakom smislu te riječi. Nigdje kao ovdje nije bilo više gatara, čarobnjaka i vještica čijim su se uslugama koristili kako plemići i okrunjene glave tako i obični narod.

Fattura ili fattucchieri kod talijanskog naroda naziv je za čarku ili čaroliju među kojima su najpoznatije, a samim time i najpopularnije, one za uništenje neprijatelja i ljubavno osvajanje željene osobe. Posebna vrsta ljubavne magije poznate kao legatura ili u prijevodu – vezanje, tradicionalni je oblik čaranja na Siciliji.

Primjereno je reći da u talijanskoj ljubavnoj magiji postoji mnogo animističkih elemenata koji su, zajedno sa onim kršćanskim, uklopljeni u jednu posebnu cjelinu. Izuzetno je na cijeni volšebna moć ljudske krvi za koju ovdašnje vještice tvrde da je najmoćnija stvar na svijetu pošto krv, u svom simboličnom značenju, oduvijek povezuje ljude i daje im snagu života.

 

U Sirakuzi žena koju je napustio muž ili ljubavnik potajno bi mu u kafu ili hranu sipala nekoliko kapi menstruacije. Ova čarka bi imala efekta samo ako bi se učinila na Božić ili na praznik svetog Ivana.

 

NEUNIŠTIVA VRADŽBINA 

Za potrebe čaranja uvijek se uzimaju kapi krvi iz malog prsta obje ruke  (za lijevi mali prst se kaže da je “od srca”) te menstrualne kapljice.

Prema jednom od mnogobrojnih recepata kada se žena zaljubi u nekog  muškarca, a on joj ne uzvraća na osjećaje, posjeti lokalnu vješticu koja joj zatraži malu količinu menstrualne krvi te da diskretno nabavi nekoliko vlasi kose željenog muškarca (koje neopaženo  može pokupiti sa njegovih ramena) kako bi nad time izvela čaranje. Vještica prvo spali dlake i pepeo pomiješa sa onih nekoliko kapi menstrualne krvi, izgovarajući pri tom uobičajene molitve unazad poput Oče naš. Nakon što dobije gotovu, začaranu smjesu, prema vještičijoj sugestiji žena uvijek željenom muškarcu sipa po prstohvat toga u piće govoreći:

Dajem ti krv od svoje prirode, od svoje vagine, i dajem ti je omađijanu.

Čim uspije servirati muškarcu da bar popije dio te čarke (krv i pepeo) on će se toliko jako zaljubiti u nju da ga ništa od nje ne može da odvojiti, pošto je, navodno, ovu vradžbinu nemoguće razbiti ili skinuti.

 

POSVEĆENI PRAH

U talijanskoj magiji onaj ko želi napraviti ljubavni prah ubode se iglom u mali prste desne ruke i pusti tri kapi krvi u praznu metalnu posudu, potom odsječe mali pramen dlaka ispod pazuha i sa genitalija, uvalja ih u onu krv, i ostavi da se sve ispeče u rerni dok se dlake ne pretvore u prah. Taj prah se nosi u crkvu da bi se posvetio tokom mise. U trenutku uzvišenja promrmlja se:

Krvi Kristova demonska, sveži se za ovaj prah tako jako da svežeš NN (ime osobe kojoj će se sipati prah) da nikada ne može prestati misliti na mene.

Na ovaj način prah je posvećen magijskom snagom kulminacionog trenutka mise, te je stoga spreman za upotrebu u prvoj povoljnoj prilici. Prema sugestiji talijanskih vještica prah je najbolje sipati u bocu vina govoreći: “Sanghe della mia natura sine a la selbetura.“. Nakon toga bocu vina zatvorite i koristite da ga poslužite željenoj osobi kada god ste to u prilici.

Primjeti li supruga da je muž želi ostaviti ili razvesti se ona potraži bijelog goluba i ubije ga, izvadi mu srce pa obavije ga sa tri vlasi kose svog muža. Ukoliko je ćelav onda uzme tri stidne dlake. Prilikom prve menstruacije koja joj dođe zadrži sedam kapi krvi i nakapa ih na golublje srce. Nakon desetak ili više dana kada se srce potpuno osuši ona ga samelje, pretvori u prah, i tri puta tajno sipa mužu u kafu.

 

AMOROVA STRIJELA

Današnje, moderne talijanske vještice, vrlo rado svojim klijentima otkriju kako da se neko za kim čeznu strastveno zaljubi u njih. Ovo je jedan od recepata.

Uzmite tajno neki dio sa tijela osobe koju želite omađijati i učiniti svojom poput malo kose, odrezanog nokta, pljuvačke ili komada odjeće. Tome dodajte identični tojest isti dio sa sebe. Na primjer, ako ste se domogli nokta onda stavite uz njega jedan svoj odsječeni nokat. Sada to zamotajte u crvenu traku na kojoj ćete svojom krvlju napisati vaša imena. Potom zavežite traku, ali tako da se imena dodiruju, i svežite je oko tijela mrtvog vrapca. Naredna tri dana pod pazuhom mora se nositi ovako zavezan vrabac a nakon toga se spali u vatri. Dok ptica gori idite se susresti sa osobom koju želite a koja će se istog trena, čim vas ugleda, zaljubiti se.