27.07.2021.

Turska magija: SAPUN IZBODEN IGLAMA

Kategorija: MAGIJA

U turskoj magijskoj tradiciji postoje čarke koje spadaju pod tamni resor i koje bez imalo sumnje ulijevaju strah čak i onim ljudima koji tvrde da magija ne postoji ili da je se ne plaše. Naime, poznato je da ima pojedinaca koji navodno ne vjeruju u moć magije ali ipak odbijaju biti njezine mete, kada im se to ponudi, unatoč tvrdnji da tu nema ničega.

Jedna od takvih vradžbina, sa kojom se priziva zlo, bolest i smrt na neko lice kod Turaka se izvodi sa nekoliko dlaka kose osobe na koju se čara i jednim novim sapunom. Ukradene dlake se omotaju oko sapuna u kojeg se odmah zatim zabode 41 igla praćeno izgovaranjem posebne formule. Nakon toga on se baci u neki stari bunar ili čatrnju. Po kazivanju tomošnjih sihirbaza kako se sapun topi u vodi tako čarka polako ruši psihičku i fizičku snagu svoje žrtve te ona oboljeva i pada u krevet. U onom momentu kada se sapun jako stanji, usred neprekidnog topljenja, bolest kod te osobe dostiže vrhunac. Na kraju, kada voda u potpunosti rastopi sapun, navodno, umire i osoba čije su vlasi kose bile omotane oko njega.

Opisana vradžbina naziva se “sapun sa iglama” i nju isključivo poznaju osobe koje se predano bave crnom magijom. Po kazivanju pojedinih vračeva nije pravilo da žrtva čarolije mora umrijeti već da umjesto toga može dugo i teško bolovati. U davna vremena, kada sapun nije bio dostupan, koristila se glina ili kreč. Čarka bi se ostavljala na neko tamno i vlažno mjesto gdje bi se polagano topila. Pretpostavlja se kako bi vradžbina svoj negativni učinak na žrtvu, sa te tajne lokacije, manifestirala u toku nekoliko mjeseci.

U turskoj magiji smatra se da je najdjelotvorniji sapun onaj koji se uzme odmah nakon pranja mrtvaca. Na njemu se ureže ime osobe na koju se čara i njene majke a potom zabode 40 igli. To se sve radi dok traje dženaza. Nakon što se mrtvac zakopa izbodeni sapun se baci u bunar, potok ili septičku jamu te čim uđe u fazu topljenja osoba na koju je čarka usmjerena počinje osjećati misteriozne bolove po tijelu, koji se naglo pojave i nestanu. Finalni rezultat može biti da cijeli život provede bolesna a da joj medicinski nalazi ne detektiraju nikakvo stvarno oboljenje.

Postoji još nekoliko varijacija ovog mađijanja koja u svom opisu prilično podsjećaju na voodoo magiju. Naime, od novog sapuna izrezbari se ljudska figura. Potom se sa 41 iglom probadaju određeni dijelovi na lutki, na primjer, ako se igle zabodu u “noge” žrtva će se s vremenom sve teže kretati, ukoliko to mjesto budu “stopala” može se uzrokovati paraliza dok, recimo, zabodu li se igle u “potiljak” priziva se smrt. U ovom čaranju ušica svake igle mora biti vezana sa crnim koncem koji ovdje očito ima simboliku crne magije. Također, vjeruje se da igle zabodene u predjelu koji predstavlja grudi mogu uzrokovati emocionalne probleme ili srčani udar. Izbodena lutkica od sapuna tada se baci u stari bunar, gdje se obično nakon 4 dana u potpunosti rastopi i nestane.

Pojedini vračevi običavaju na lutkicu urezati određene životinjske simbole poput zmije i ptice, što treba poremetiti duhovnu ravnotežu te osobe i učiniti je podložnom magijskom uticaju. Čarobne riječi koje se koriste prilikom ubadanja iglama su različite, naime, pojedini vračevi koriste rečenice iz Tore, jevrejske svete knjige, dok drugi stare sirijske ili egipatske formule.

Zamjena za magiju

Simptomi kojima se detektira da je neki čovjek meta ove vradžbine jeste iznenadna i brza bolest koja čovjeka doslovno ruši te on naglo gubi kilažu. Sav je malaksao, bez volje i samo bi spavao.

Navodno, kako to tvrde pojedini duhovni iscjelitelji, čarka se ne može sa omađijanog skinuti na klasičan način poput učenjem na vodu ili pisanjem zapisa nego je jedina opcija takozvana zamjena. Naime, potrebno je zaklati kokoš i da njenom krvlju bolesnik opere ruke i umije se. Onda sjedi i sluša dvije zadnje kur’anske molitve koje nad njim određeni broj puta ponavlja iscjelitelj. Na kraju opere lice i ruke te biva oslobođen magije koja je sada zamjenjena tojest prenesena na mrtvu kokoš.

Smatra se da je vrlo korisna molitva Felek protiv ove čarke. Bolesnik se okupa ili uzme abdest a onda na nekom tihom mjestu raširi ruke, dlanovima okrenutom na gore, i ponovi 12 puta molitvu. Nakon toga kaže “amin” i rukama si protrlja lice.

Najbolji način anuliranja navedene magije bio bi da se pronađe sapun i iz njega izvuku igle no to je svakako skoro pa nemoguće. No, ako vam se slučajno desi da negdje ugledate sapun prepun igli nemojte se uplašiti, nego istog trena izvucite sve igle iz njega, i bacite ih niz rijeku, jer ćete tako sigurno pomoći nekom čovjeku da ozdravi i oslobodi se zla. Time ćete učiniti veliko i dobro djelo.

Oznake: , ,