8.04.2022.

Tajne vještičije magije: OČISTITE SE OD ZLA

Kategorija: MAGIJA

Koliko su god važna sredstva kojim možemo zaštititi sebe, familiju, kuću i zemljište od sila Zla, toliko su isto važni i određeni obredi samopročišćavanja. U pravilu, trebalo bi ih se izvoditi jednom sedmično, ali u praksi, po potrebi, mogu se koristiti i češće. Dobro je živjeti s njima kao s navikom, toliko se na njih priviknuti da ih i neopaženo stalno radimo.
Takvih obreda ima izuzetno mnogo, jer se koriste i prilikom mnogih magijskih obreda kao obaveza na kraju. U pravilu, obredi samopročišćavanja se vrše u subotu, prije sunčeva zalaska, a prestaju onog trenutka kada padne mrak. Mogu se izvoditi pojedinačno ili grupno. Ako se vrše češće, onda opet vrijedi pravilo da ih treba uvijek obaviti prije nego što padne mrak, dakle još za danjeg svjetla. Neke od njih opisala je u svojoj knjizi danas pokojna engleska vještica Frona i koje možete bez ikakve opasnosti primjeniti na sebi.

Prvi ritual

Na tanjuriće stavite u krug ispred sebe malo zemlje, malo zelenog lišća, malo grančica bez lišća, nekoliko cvjetova bilo koje vrste, malo soli i malo mljevene crne kafe. Usred poslaganih tanjurića zapalite dvije svijeće, jednu do druge. Jedna neka je crvene, a druga zelene boje. Sjednite na crveni jastuk ispred tanjurića i svijeća, sklopite oči, a ruke spustite u krilo isprepletenih prstiju. Razmišljajte o onome što ste radili protekle sedmice, šta ste postigli dobrog a šta ste napravili lošeg. Napravite na određen način konačni račun tog tjedna.
Kad svijeće dogore do polovice, ustanite s jastuka i dobro se protegnite. Uzmite komad crvene tkanine i u njega sipajte sve ono što je na tanjurićima. Dodajte im i ostatke dvije ugašene svijeće. Od svega napravite zavežljaj, koji ćete pohraniti u jednom kutu sobe. To je nešto za nevidljiva bića koja žive oko vas. Kad sljedeći put budete radili neki od obreda pročišćavanja, taj zavežljaj ćete baciti bez razmotavanja.
Na taj način tražili ste i dobili pomoć onih dobrih koji vam i inače pomažu, a zaštitili i sebe i prostor u kojem ste sve to radili.

Drugi ritual
Sjednite za okrugli stol i u sredini pripalite tri crvene svijeće u staklenim svjećnjacima, koji stoje na komadu crvene svile. Stavite svaku ruku s jedne strane svijeća, dlanom okrenutim prema plafonu. Sklopite oči, opustite se i ne mislite ni na što. Isprva ćete biti uznemireni, a kasnije će vas prekriti spokoj. Uživajte u tom miru i potpunom odmoru duha i tijela. Kad vam bude dovoljno dobro, otvorite oči, ugasite svijeće i maknite ruke. I opet ste obnovili cjelokupnu energiju svog tijela, istovremeno jačajući obrambene moći duha.

Stara sam bila u trenutku započinjanja pisanja rukopisa ove knjige, u trenutku kad je imate u rukama i čitate još sam starija. I svi moji prijatelji su stari. Moji su Učitelji mrtvi i žive u meni, moj duh živi u Učiteljima koje sam ja stvorila. Naša starost nije vezana uz fizičko vrijeme. Što čovjek ima više znanja i moći, on je tim stariji i mudriji, iskusniji i sposobniji. Na život i svijet oko sebe gleda drugim očima. Taj pogled je oštriji, prodorniji i stvari pokazuje zaista onakvim, kakve one jesu. Neki put taj pogled baš i nije tako divan kao što smo naivno mislili. Umara. Čini nas da starimo i prije fizičkog vremena starosti. Stara sam, jer sam vidjela i previše toga, jer sam se već predugo borila protiv Zla u svim njegovim oblicima. Stara sam, jer sam pomogla i previše dobrih, naivnih i poštenih ljudi. Ali, moje vrijeme odlaska još nije došlo i moje vrijeme borbe protiv Zla još uvijek traje. Ako sam i vama pomogla da u tu odbranu utkate i vlastiti kamenčić, tad je knjiga postigla svoju svrhu. Onih koji se bore protiv Zla ima i u vašoj blizini. Ne prepoznajete ih, jer ih tražite samo pogledom. a ne i srcem. Kad ih pronađete, oni će vam pomoći. Jednako uspješno, kao što bi vam pomogla i ja sama. Njihove moći i znanja su moje moći i znanja. Ne tražite mene, staricu, potražite radije njih.

 

Treći ritual
Stavite ispred sebe posudicu sa svježe narezanim cvijećem bilo koje vrste, uz koje je zapaljena jedna bijela svijeća. Uživajte u cvijeću, pogledom nježno dodirujte njegove latice. Pustite da vas ljepota cvijeća zanese, a da vas preplave razne misli i osjećaji. U potpunosti zaboravite na svakodnevnicu i okoliš oko sebe, neka vas mašta ponese u neki drugi svijet.
Kad bijela svijeća dogori do polovice, vrijeme je da se vratite u realnost. Polagano i postepeno vraćajte se iz svojih misli u stvarnost, a kad to uspijete, ustanite i dobro istegnite cijelo tijelo. Tek zatim svijeću ugasite, spremite i koristite prilikom nekih sljedećih obreda. Cvijeće koje ste koristili u ovom ritualu samopročišćavanja ostavite na istom mjestu sve dok potpuno ne uvene a onda ga možete baciti napolje.

Frona Kearvaig Iwade Velika je Vještica Majka, predvodnica engleskog kruga vještica i vještaca. Ugodna starica kasnih osamdesetih godina. Neće se naljutiti ako otkrijemo kako voli sherry, ali i svijet oko sebe. Ona je 55. po redu predvoditeljica tog kruga, što samo govori o starosti i tradiciji ovog kola, u koje nije lako pristupiti. Mnoge njezine prethodnice završile su na lomačama, bile mučene i strogo ispitivane. Tražilo se uvijek od njih nešto, što one na mukama nisu htjele otkriti. Da su istražitelji, mučitelji i krvnici znali, mogli su to što su tražili dobiti dobrovoljno. Samo je trebalo zamoliti. Ali, kako je ljudima uvijek najteže nešto zamoliti, radije pribjegavaju sili. I to im se onda osveti. Umjesto da dobiju Nešto, dobiju Ništa.