27.07.2021.

Tajne vjere: blagotvorna moć kurbana

Kategorija: MAGAZIN

Kurban Bajram ili Aid el Kebir sveti je muslimanski praznik žrtve kojem prethodi ramazanski Bajram. Osim svog socijalnog značenja i pomaganja komšijama, darivanjem mesa, ovaj praznik u sebi nosi i onu iscjeliteljsku moć koju su prepoznali kako Arapi i Turci tako i Bošnjaci.

U narodnoj tradiciji bošnjačkog naroda kurban se kolje i mimo praznika, posebno u kriznim situacija, kada neki član familije ozbiljno oboli ili da se kurtališe kakvog drugog zla. Vjeruje se da je dobro zaklati kurban onoj osobi koja je nesretna ili pod uticajem sihira, a ukoliko iz finansijskih razloga ne može to učiniti dovoljno je da zakolje većeg pijetla i njegovo meso podijeli u tri kuće.

Od davnina se vjeruje kako je koža zaklanog ovna, koji se kao kurban kolje za kuću, najbolja podloga za pisanje kućne hamajlije. Njena moć je time udvostručena i vremenski neograničena pa na kuću sa takvom zaštitom “ne može udariti nikakvo zlo niti sihir”.

Od ostalih vjerovanja treba izdvojiti i ono da “ne valja” graditi kuću na mjestu gdje su zakopane kosti kurbana. Naime, prema vjerovanju, kosti kurbana ne treba bacati nego ih zakopati čime se ukazuje poštovanje prema tom svetom činu.

 

Ako se “ne drže” djeca

– Kad se kome ne drže djeca slijedeće rođenom treba da se zakolje kurban na onom mjestu gdje se žena porodila. Koža od kurbana se da nekome a meso se u kazanu raskuha pa se koščice sve izvade u jedan pleh a on se zakopa u zemlju. Kuhano meso se razdijeli a ukućani treba da ga samo malo okuse.

– Kad žena poslije više rođenih kćerki rodi sina, da bi se održao u životu, kolje mu se kurban.

Lijek za sterilnost

Najučinkovitijim sredstvom protiv sterilnosti u Alžiru se smatra kobasica od mesa i testisa zaklanog ovna za Kurban Bajram. Kobasica se nareže na tanke komadiće i dodaje se kuskusu ili gulašu kojeg će pojesti supružnici.

Da dijete mirno spava

Ako dijete tijekom spavanja gubi dah tojest ima problema sa disanjem onda mu se na Kurban Bajram kolje kurban i to tako da se za njega zavežu ruke i noge djeteta. Svezano dijete legne nasuprot kurbanu. Kada se izgovori tekbir prije klanja kurbana, vrat djeteta se dodirne nožem, te mu se onda oslobode ruke i noge. Vjeruje se da će se dijete tako osloboditi gubljenja daha kao što se čovjek oslobodi grijeha prilikom klanja kurbana.

Da dijete prohoda

Onom djetetu koje nikao ne može da prohoda u jutro Kurban Bajrama sakupljaju se po selu, iz sedam različitih kuća, noge zaklanih kurbana. Pošto se očiste i operu, noge se prokuhaju u vodi, te mu se ta voda i meso sa nogu daje da pije i jede. Nakon toga dijete će dobiti snagu i prohodat će.

Oznake: , , ,