27.09.2023.

ŠTA TREBATE ZNATI O ČAROBNOSTI BOJA

Kategorija: MAGAZIN

Nije slučajno da svako od nas ima posebnu sklonost određenoj boji, koju onda često nosimo na sebi, ili kupujemo različite stvari te iste boje, kako bi se u što većoj mjeri okružili njome. To svakako nije slučajno i ima svoju svrhu. Poznato je da su neke boje tople a neke hladne, pojedine izazivaju veselost dok druge nervozu, tugu, rasijanost.

Arapi pripisuju jarkim bojama, uglavnom crvenoj, simboliku radosti i sreće, pa kada neko od njih generalno želi nekome dobro kaže: „Neka ti Allah zacrveni lice!“ (Allah ihhammer-lek oudjhek!). S druge strane, svjetle boje pobuđuju simboliku jada i tuge. Kada neki Arap poželi drugome zlo uzvikne: „Neka te Allah požuti!“ (Allah isseffer lek oudjheh!).

U Brazilu duhovni iscjelitelji tvrde kako svi oni koji boluju od depresije trebaju oko sebe imati što više zelene boje pošto ona liječi takvo stanje. Nadalje, crvena boja „uzbuđuje krv“, pridonosi buđenju emocija i strasti te je svakako dobro imati crvenu posteljinu ili bar zapaljenu crvenu svijeću u spavaćoj sobi. Kao i zvuk, i boje se međusobno razlikuju po svojim titrajima. Svaka od njih odgovara određenoj vibraciji, a stavljanjem na naše tijelo ona dolazi u sklad s vibracijama tijela pri određenim magijskim obredima, od kojih svaki sam za sebe također ima svoju frekvenciju.

 

CRNA BOJA

Ova boja poistovjećuje se s brojkom nula, sa tišinom, smrću i zalaskom Sunca. U crnoj boji sadržana moć i vibracija svih drugih boja, ali se crnu boju ne smije bezrazložno koristiti u svakodnevnom oblačenju. Kada vidimo koliko mladih ljudi potpuno bezrazložno nosi crnu odjeću, uvijek se zgražavam. Jer, crna boja u sebi sadrži i zlokobnost, mrak, pakleno podzemlje, prikaze, negativne sile. Crna boja predstavlja svijet koji ne vidimo, koji je izvan dodira naših osjetila. To je trbuh Zemlje u kojem nastaje, ali u kojem se i gasi život. Pod izvjesnim okolnostima crna boja može biti pozitivna, ali te okolnosti treba poznavati.

Astrološki, ova boja pripada Saturnu, planeti koja svoj domicil ima u znaku Jarca. U alhemijskoj simbolici, crna boja je boja fermentacije. Ona označava odgovornost, strpljivost i iskustvo.

 

BIJELA BOJA

Ova boja poistovjećuje se sa životnom radošću, ali i snažnom emisijom tjelesne energije. Bijela boja je simbol mudrosti i čistoće, ona je na čelu svih drugih boja – osim crne! – i stoga najjačeg uticaja. To je boja koja navodi na samopročišćenje, što je početak puta i inicijacija, odnosno uvođenja u tajno i misteriozno. To je boja koja označava početak življenja. Istovremeno, ova boja označava povratak u sam početak prvobitne apsolutne čistoće, rođene iz crnog haosa nakon začeća. Bijela boja – za koju mnogi tvrde kako i nije boja – djeluje na naš duh isto onako kao i tišina. Ali, apsolutne tišine nema. I u njoj ej sve puno živahnosti i suspregnutih sila koje ključaju pod mirnom površinom jače no igdje drugdje, jer će se iz njih iznjedriti nešto novo, pobjedonosno.

Astrološki, ova boja pripada Mjesecu. Ona se koristi u svim ritualima u kojima se traži mir, istinitost, sigurnost, čistoća, dobročinstvo, nevinost, nadanje, svjetlost, početak nečeg novog.

 

CRVENA BOJA

Simbolički ovo je boja pakla, ali istovremeno i boja koja potiče živahnost, razvijanje života i pridonosi rastu. Ta dvojnost upozorava da s njom treba biti oprezan. Ova je boja koja pripada planeti Mars. Istovremeno, ona je znak potpunog oslobođenja Erosa. Kao takva, boja se nosi u mnogim vještičjim  ritualima, posebno kao znak na dojkama i spolovilu. U narodnoj simbolici, ovo je boja agresivnosti, nekontrolisanog bijesa. Isto tako, ovo je boja koja štiti od urokljivih očiju, zla i pripomaže očuvanju ljudskog zdravlja. Prema alhemijskim spoznajama, to je boja najveće alhemijske spoznaje, filozofskog kamena mudraca, uz pomoć kojeg su se metali pretvarali u zlato.

Boja se koristi prilikom svih obreda vezanih za snagu, jačanje seksualnosti, hrabrosti, stvaralaštvo, dinamiku, rođenje i potpuni uspjeh.

 

PLAVA BOJA

Ovo je boja koja simbolizira neizmjernu dubinu neba, beskonačnost. Također, ona je simbolika prozračnosti naših misli. Ovisno od gustoće, može biti topla ili hladna boja, pozitivna ili negativna. To je boja snivanja, maštanja, boja raja, nadzemaljskog, prisjećanje na izgubljenu sreću. To je također boja istine, ona je granica koja dijeli čovjeka od Boga, ali je i put kojim se treba kretati da bi se Bogu približilo. To je isto tako boja nevinosti, ali i proricanja.

Astrološki, ova boja pripada planeti Jupiter.

Boju treba koristiti prilikom svih rituala vezanih uz vjernost, inspiraciju, mirnoću, pobožnost, spokojstvo, blaženost. Prilikom ljubavnih obreda treba je uvijek izbjegavati, jer ima popratno negativno djelovanje na ženski rod, a koje se očituje u izazivanju frigidnosti i apatije.

 

ZELENA BOJA

Ovo je boja meditacije, također to je boja na razmeđi plave koja označava nebo i crvene koja označava pakao. Rezultat je miješanja žute i plave boje, odnosno ujedinjenja neba sa zlatom, ili prevedeno na naš obični jezik: simbol neuništivosti duše. Vrlo često koristi se u kombinaciji sa crnom bojom. Zelena boja podsjeća na dubinu vode koja je simbol proljeća i vrijeme pripreme za sijanje iz kojeg će niknuti plodovi. Onakvi, kakvo sjeme posijemo. To je nada u novi život koji se stalno obnavlja, a iz te stalnosti izvire vječnost. To je, dakle, boja besmrtnosti.

Astrološki, ova boja pripada podjednako Veneri i Saturnu. Zelena boja je simbol islama.

Boju treba koristiti prilikom rituala vezanih uz besmrtnost, trajnost, rađanje, obnavljanje, rast, plodnost, stabilnost.

 

RUŽIČASTA BOJA

Ovo je boja sretne ljubavi, a simbolički je predstavlja cvijet ruže. To je također boja pronalaženja naše izgubljene polovice duše, a koju pronalazimo u sretnoj ljubavi. Ovo je isto tako boja sjedinjenja muškog i ženskog predznaka. Pošto boja sadrži u sebi sreću ljubavi, treba je koristiti u svim obredima koji su vezani uz izazivanje i održavanje ljubavnih osjećaja. Astrološki, boja je posvećena planeti Veneri.

Boju također treba koristiti prilikom svih rituala vezanih uz osjećaje, brak, zdravlje, sreću.

 

ŽUTA BOJA

Ovo je boja uspjeha i slave. Prema starim vještičjim vjerovanjima, žuto je toliko naklonjeno bijelome da ima stalnu želju za izjednačavanjem. Ovo je boja svjetlosti, a simbolično predstavlja sunčeve zrake. Izjednačava se sa zlatom, odnosno snagom kraljeva i preko njih s božanskim moćima. Ovu boju nalazimo u mnogim starim religijama vezanim uz obožavanje Sunca. Žuto je također boja sazrijevanja i mudrosti, ali i boja smrti. Predstavlja jesenje lišće koje prvo požuti da bi tek onda palo na zemlju i bilo mrtvo. U ovoj rečenici sadržana je mudrost cijelog života.

Astrološki, boja pripada planeti Merkur.

Treba je koristiti u svim ritualima vezanim uz život, slavu, prosvjetljenje, um.

 

SIVA BOJA

Ovo je boja unutrašnjeg života i mudrosti. U sebi sadrži jednaki omjer crne i bijele boje, dviju najjači od svih. To je također boja konačnog Suda, kada će se Dobro dijeliti od Zla. Ona je, sito tako, simbolički, boja praha u koji se pretvara naše fizičko tijelo nakon svoje smrti. Sivo je tačno na pola puta između crnoga i bijeloga, stoga je ta boja ishodište za putovanje duše. To je boja samopročišćenja, vrtloga u koji se upada prije nego li se odredi na koji će put duša: na nebo ili u pakao. Ova se boja pridajemo onom prvome što u životu ugledamo i onom zadnjem što prije fizičkog odlaska primjećujemo.

Astrološki, ova boja pripada planeti Merkur.

Treba je koristiti u ritualima vezanim uz dozrijevanje, strpljenje, čistoću, ali i starost i mudrost.

 

LJUBIČASTA BOJA

Ovo je boja umjerenosti, trezvenosti, suzdržljivosti, a proizlazi iz miješane crvene i plave boje, koje su međusobno suprotne. Boja je predstavljena među Tarot kartama pod brojem 14, a likom je anđeo koji miješa iz dva bokala upravo te dvije boje umjerenosti. Simbolički, to je boja koja predstavlja pretvaranje, odnosno spravljanje nečeg novog iz dviju već poznatih stvari. Želimo li otkriti još više, može se reći kako ova boja predstavlja zajednicu životne zemaljske energije i one zvjezdane, nadnaravne. To je, isto tako, nebeska snaga koja se odražava u našoj unutrašnjosti, u našem duhu.

Astrološki, ova boja pripada podjednako planetima Jupiteru i Marsu.

Treba je koristiti u svim ritualima vezanim uz posvećivanje, osjećaje, snove, svetost, mirnoću.