13.03.2022.

SREĆA I NESREĆA U ŠOLJI KAFE

Kategorija: FALANJE

Dok je kod drugih balkanskih naroda rakija ili vino obavezno piće kojim se ponudi gost, ali i uživa u slobodno vrijeme, u Bosni i Hercegovini to je svakako kafa, koja bi se mogla bez imalo dvojbe nazvati nacionalnim pićem. Zbog toga se ovdje topli crni napitak tradicionalno smatra znakom sreće, čemu vjerno svjedoči izjava, upućena onome ko se slučajno pojavi na kućnim vratima dok se ispija kafa: “Hajde, bujrum, sa nafakom si!” tojest prispio je na vrijeme da je popije.

Također, kafa je simbol druženja i gostoprimstva, što se najbolje ogleda u adetu prisutnom u istočnoj Bosni, gdje se uvijek postavi šolja više na stol u slučaju da neko nenajavljeno dođe dok se ona ispija. O čuvenoj bosanskoj kafi, jedinstvenom načinu pripreme, takozvanom “pečenju kahve”, i ostalome moglo bi se mnogo toga napisati no ostavit ćemo to za neku drugu priliku.

 

NARODNA VJEROVANJA

Sada ćemo se pozabaviti tajnim predznacima koji nam ovaj crni, ukusni napitak servira svaki dan. Iskoristite priliku i dok ispijate kafu doznajte šta vam ona poručuje i možda najavljuje.

O kafi egzistira mnogo folklornih vjerovanja, od kojih su neka poznatija i zajednička mnogim narodima svijeta  dok su druga ipak svojstvena za ograničena geografska područja. Stoga ćemo ovog puta podsjetiti se na ona popularna da bi se još jednom oduševili  njenim fatalnim čarima.

Među Arapima postoji vjerovanje koje kaže da slučajno prolivena kafa po tanjuriću najavljuje sreću.

Žena koja pije vruću kafu, vjeruje se, ne plaši se svoga muža.

Ženi kojoj često provrije kafa na šporetu kaže se da je muž jako voli.

U Finskoj se tvrdi da šolja kafe ublažava glavobolju. S druge strane, Finci su uvjereni da kada vam se kafa donese prevruća, onoga ko je posluži preplavi bijes.

Vjeruje se da svoju dnevnu kafu morate piti uvijek iz iste šoljice. Ako to ne činite rizikujete baksuzluk.

Po starom zapadnjačkom vjerovanju, da bi vam sve u toku dana dobro prošlo, jutarnju kafu trebate sipati u šoljice samo lijevom rukom.

Prolijevanje kafe po stolu znači da ćete u budućnosti imati poteškoća ili je znak sramote u porodici. Naravno, postoji i potpuno suprotno vjerovanje koje kaže da prosuti talog kafe znak je velike sreće.

Ako slučajno prolijete kafu po odjeći, posebno ako je bijela, to je znak skorašnjeg boljeg finansijskog stanja.

Pomiješati kafe u prahu sa šećerom i baciti je na vrući pleh šporeta, kako bi se stvorio dim po kući, priziva novac.

Ako šećer, dok se topi, formira krug na dnu šolje, to je znak pristizanja novca i lijepog vremena.

Ako imate naviku stavljati šećer u šoljicu prije ulijevana kafe, bićete dugo slobodni tojest bez ljubavnog partnera.

U Bosni je običaj da se djeca odvraćaju da ne piju kafu tako što se plaše da će im izrasti rep na zadnjici.

U Turskoj dječaka koji pije kafu plaše da mu zbog toga nikad neće izrasti brada ili brkovi.

“Ljubav je kao kafa: kada se ohladi, gubi svoj ukus”, kaže stara talijanska izreka.

Ispijanje tople kafe, a zatim vode, osim što će vam uništiti zube, može vas navodno omamiti.

Kafa popijena noću oduzima san.

Popiti prvu jutarnju kafu stojeći priziva lošu sreću.

Davati (pozajmiti) nekom kafu petkom donosi sreću.

Posebna pažnja se poklanja analizi onoga što je formirala kafena pjena tojest kakvi su mjehurići nastali i gdje su se pozicionirali. Uglavnom su predznak sreće, posebno ako se uhvate kašikom i pojedu. No to je teško učiniti, jer mjehurići brzo nestaju. Nadalje, ako se mjehurići pomjere u smjeru pijenja, to će onom čija je šolja donijeti sreću, ako idu u suprotnom smjeru, loš je znak.
Veliki mjehurići u pjeni kafi mogu značiti da ćete dobiti loše vijesti, dok se ponegdje kaže da oni zapravo samo predviđaju da će neko s kim se trebate sastati zakasniti. Isto tako, tvrdi se da isključivo oni mjehurići koji se skupe na sredini površine ili formiraju “ostrvo”, signaliziraju onome ko pije kafu skorašnji novac. Skupe li se s strane, ništa od materijalnog dobitka. No smatra se da ako neko kašikom izvadi mjehuriće i popije ih, dobiće novac. U tome mora biti jako brz i vješt jer ukoliko se rastvore prije nego što kašika stigne do usta, nestaće i pare.

KAFENI HIJEROGLIFI SUDBINE

Maximiniano de Lemos, izvještavajući 1940.godine o plantažama kafe u Portugalu, osvrnuo se i na mantičku vještinu proricanja talogom kafe opisujući vrlo kratko pravila ovog falanja. Opis je interesantan i zbog toga što se za gatanje ne koristi šoljica nego isključivo tanjurić.

Priprema za ogledanje počinje tako što se kašika mljevene kafe rastvori u pola čaše vode i pažljivo izlije na bijelu porculansku posudu. Zatim se ona lagano protrese u oba smjera, a voda polagano izlije u drugu posudu. Na taj način na tanjiriću ostaju samo čestice taloga u kojima se formiraju svakojaki crteži takozvani kafeni hijeroglifi.

Ako broj okruglih figura ili kružića prevladava nad svim ostalim figurama, to je znak bogatstva; odsustvo navedeno, naprotiv, najavljuje zlovolju i tjeskobu.

Kvadratne figure predskazuju smetnje, neuspjehe, dok ovalne obećavaju radost i avanturu.

Velike i male linije, kada su brojne, predviđaju dugu i sretnu starost; ako je broj ograničen, oni označavaju mirnu sreću i osrednje bogatstvo.

Valovite linije su znak zastoja i isprepletenih bogatstava.

Krst na sredini tanjurića obećava tihu smrt; četiri krsta koja se međusobno dodiruju nagovještavaju smrt za četrdeset ili četrdeset pet godina; tri krsta označavaju počasti.

Krug u kojem se susreću četiri dobro označene tačke predviđa jedno dijete koje se treba roditi, dva kruga, dvoje djece, itd.

Trougao je najsretnija figura; jedan obećava samo častan posao, ali kada su tri trougla blizu jedan drugime, to je pokazatelj najvećih životnih blagodati, itd.

 

Smatra se da sanjati kafu predstavlja emocionalnu tugu. U Bosni i Hercegovini sanjati kafu znači kaher odnosno brigu. No, ako usnite da sa drugima pijete kafu ili je neko drugi pije – bespotrebno ste u brizi i stresu.

 

PREDVIĐANJE VREMENA

Kada kafa u džezvi proključa i izađe, kažu da će uskoro padati kiša. Međutim, ovo nije jedina vremenska prognoza za kafu. Zračni mjehurići koji se formiraju u pjeni na sredini šolje nagovještavaju lijepo, sunčano vrijeme. Mjehurići skupljeni prema rubovima šoljice, naprotiv, najavljuju kišu ili snijeg.