2.08.2022.

SEDEF TRAVICE UZMI JOJ DUŠU I SRCE

Kategorija: LJUBAVNA MAGIJA

Prema bosanskoj mitologiji dok nije izniknuo odoljen svako muško dijete umrlo bi u toku 24 sata od rođenja. U ovom drevnom mitu nazrijeva se arhaična povezanost čovjeka i bilja koja ga očito vjerno prati sve od zore ljudske civilizacije. Također, naša mitologija spominje i predaju prema kojoj su ljudi naučili sve tajne ljekovitog bilja zahvaljujući prahu od bijele zmije, s kojim su se stari bosanski šamani dovodili u mistično stanje transa, kada bi “čuli” razgovore biljaka i njihovo hvalisanje od koje bolesti ozdravljuju.

Moć svake travke uvećava se prizivanjem ili bajanjem, direktnim obraćanjem biljci za pomoć. U tom šamanističkom monologu jasno se izražava molba, obično u formi zapovijedi, koja se najčešće oslanja na stvaranje osjećaja bliskosti te aludiranje na izljeve ljubavi u svijetu koji nas okružuje. Naime, biljke nas “čuju” i zahvalne su ako im ukažemo pažnju. Najbolji primjer je fasligan koji, čim se zalije vodom, pusti svoj slatki miris kao znak zahvalnosti.

Da sve ne bi ostalo na teoriji ovog puta pozabavit ćemo se ritualima sa sedef travom koja, osim svojih ljekovitih i profilaktičkih vrlina, ima i onu da donese sreću u ljubavi.

 

TRI UTORKA ZA SUDBINU

Kako bi se djevojka oslobodila zatvorene sudbine (sreće) posezala bi za sedef travom.

Obično utorkom, dok izlazi Sunce, djevojka bi uzela sedam stručaka sedef trave i ponijela ih sa sobom u kupatilo. Nakon tuširanja, stavila bi sedefil u posudu s mlakom vodom, i iznad nje tri puta rekla ovu basmu, pušući svaki put u vodu na kraju zadnje riječi.

Na listu sedefila zaspala vila,
sa nje se na me
prosulo zlato, srebro i svila.
Zlato me pozlatilo,
srebro očistilo,
svila obavila a vila blagosila
da budem zdrava i čila,
svakom najdraža i najljepša bila,
akobogda amin od Boga amin!

Tom bi se vodom onda polila po glavi i niz tijelo. Čim bi se voda na njenoj koži osušila obukla bi se, pokupila stručke sedefa s dna kade, i bacila ih pod ružu. Dobro je, tvrde stravarke, da ovaj ritual ponovi još za dva naredna utorka.

 

ZA OSVOJITI DJEVOJKU

Kad procvjeta sedefil, prije sunčeva izlaska, treba otići u tišini do njegovog grma i lagano se pomjerajući tijelom lijevo-desno triput reći ovako:

Sedef travo, ti plemenito bilje, lijepi žuti cvijete, crna zemljica naša je majčica, sedefilu moj si brat, sedef travo moja si sestra, hajde sestrice pomozi bratu, hajde brate pomozi sestrici. Ti imaš u sebi moć da obrneš i okreneš, zlo pometeš i dobro doneseš, ljubav u svakom srcu posadiš. Kada tvojom grančicom dotaknem NN neka me zavoli ko ovca svoje janje; ko krava svoje tele; ko majka svoje dijete. Sedef travice uzmi joj dušu i srce pa ih daruj meni, nek ne može da bez mene živi i diše.

Potom se otkine grančica sedefa i govori:

Ja uzbrah ove trave iz bašte hazreti Have, kako je Adem volio Havu i kako je Hava voljela Adema tako se mi voljeli, sa mojom basmom a  božjom hazmom.

Nakon toga stručak se zamota u crvenu krpu i nosi uza se. Čim se ukaže prva prilika potrebno je njime dotaknuti osobu čija se ljubav želi a da ona to ne primijeti.

 

ZA POVRATAK MUŽA

U noći s punom mjesečinom žena koju je ostavio suprug opere u posudi s vodom svoj svileni šal ili maramu sa novim sapunom. Kada treba da izapere šal onda u novu čistu vodu doda nekoliko stručaka tek ubrane sedef trave i dok izapire maramu govori:

Dragi Allahu vrati meni moga NN (ime i prezime muža), kao što si vratio hazreti Fatimi njenog hazreti Aliju, veledalin amin.

Zatim mokru maramu baci tri puta kroz prozor napolje i svaki put izgovori gore navedenu basmu. Marama se nakon toga objesi da se osuši. Žena je stavlja na sebe prvom prilikom kada je sigurna da će negdje susresti muža. Dovoljno je da je on vidi pa da ga povuče želja da joj se vrati.

Prema riječima mudrih stravarka biljkama se uvijek ide čistog tijela, bilo da ste uzeli abdest ili se okupali. Ukoliko se mora izvaditi iz zemlje ona se omota nečim zlatnim, poput lančića ili ogrlice, i tom prilikom se kaže: “Ilahijarabi, ja vadim ovu biljku” (obično se govori njen naziv).  Najidealnije vrijeme za branje ljekovitih i magijskih biljaka je mladi i puni Mjesec. Travke za čaranje isključivo se ubiru noću, nikada tokom dana.