4.07.2023.

SEDEF TRAVA SKIDA MAGIJU I DOZIVA BOGATSTVO U KUĆU

Kategorija: MAGIJA

Dok se u rumunjskoj i bugarskoj tradiciji bosiljak doživljava kao jednom od najmagičnijih biljaka sasvim drugačije stajalište nalazimo u Bosni gdje takvo počasno mjesto zauzima sedef trava, sedefil ili rutvica. Sedef trava, prema kazivanju stravarki, štiti svakog onog ko je nosi uza se od urokljivih očiju i magije, distancira zle duhove podalje od fizičkog tijela, a posebno je korisna za malu djecu, čuvajući ih od zlih očiju i bolesti.

Sedefil se tradicionalno kod bošnjačkog naroda uvijek sadi blizu ulaznih vrata, gdje zauzima status čuvara doma. Biljka je toliko obljubljena da joj se pridaju i poneka sveta obilježja, naime, smatra se da sedef trava hoće da se primi i raste samo kod osobe koja je pobožna, a posebno je dojmljivo folklorno vjerovanja izraženo u izjavi „da se sedef trava čuva bolje i od djeteta!“.

Ne treba zaboraviti spomenuti niti to da je sedefil prirodna hamajlija, ali i talisman. Riječ je o tome da biljka osim što štiti i čuva od zla, istovremeno donosi sreću, stimulira prosperitet i širi pozitivnu energiju. Za ovu biljku se kaže da je najmoćnija u vrijeme dok na njoj ima žutog cvijeća, a to su obično jun i jul, pa se u tom periodu uzberu tri cvijeta i nose uza se „za sreću“, najprikladnije u nekom medaljonu. Također, u noćima punog Mjeseca žene su sklone da izvode pojedine rituale za ljubav vrteći se oko žbuna sedefila uz izgovaranje magijskih formula.

Pojedini iscjelitelji tvrde da nekoliko listića sedefila stavljenih u čašu vode liječi nervozu osobi koja je popije a sličan efekat se postiže ako se tom vodom umije lice. Isto tako, ukoliko ste bili na meti energetskog vampira pa ste, uslijed isisavanja životne energije, postali bezvoljni, tjeskobni, pospani, što je često popraćeno glavoboljom i mučninom u stomaku, možete se prilično lako oporaviti. Naime, da biste se regenerisali dovoljno je da sa grančicom ove biljke pređete od glave do stopala. Ritual se doslovno naziva “metenje” jer grančica sedef trave predstavlja metlu kojom pometete svaku nečist i oštećenja na auri. Njena moć je da upije u sebe svako zlo i iscijeli napadnuta mjesta.

 

BUKETIĆ ZA SREĆU U NOVCU

O sedef travi mnogo se zna i na području Latinske Amerike gdje je ona dominantna biljka u kultu čaranja, bajanja i liječenja. Za ovu priliku otkriću vam vrlo jednostavan ali iznimno moćan ritual stimulisanja novčane sreće, prizivanja berićata, a čija je svrha da vam umnoži pare i osigura nove finansijske prilive.

Jednog petka stavite granu ili buketić sedefila u posudu sa vodom i izgovorite ovu molitvu: :„ Blagoslovljeni i namirisani sedefilu, gdje god da te žele i traže, bićeš znak sreće i nikada nećeš oskudijevati u ničemu. Tvoja tajna je bez premca, nemaš konkurencije, ona nas oslobađa od svakakvog zla i donosi nam bogatstvo. Zato se uzdam u tvoju pomoć da zaliješ moja vrata kako bi bila otvorena između ljubavi i novca.“ Ostavite bilje u posudi s vodom da prenoći i sutradan, u subotu, tom vodom poprskajte ulazna vrata.

Kada poprskate vodom ulazna vrata sedef vratite u posudu sa vodom i ako je potrebno nalijevajte novu vodu, pošto se postupak prskanja izvodi tokom sedam dana, nakon kojih biljka počne da se suši. Tada napišite crvenom hemijskom olovkom na bijelom listu papira bez linija onu istu molitvu, koju ste nedavno izrekli, a potom papir savijte i crvenim koncem svežite za suhi buket sedef trave te ostavite na mjesto na kojem držite svoje pare. To može biti iznad vaše torbe, novčanika, sefa ili nekog tajnog mjesta gdje inače ostavljate novac.

Kako bi ritual bio još moćniji i učinkovitiji kada ga započinjete zapalite neki tamjan ugodnog mirisa ili bar zapalite cigaretu i pušite, pošto je bitno da se molitva izrekne u prisustvu duhova, a to je stanje povezano sa dimom.

 

VRAĆANJA MAGIJE VJEŠTICI

Sedef trava pored sposobnosti da prizove pozitivnu energiju također ima moć da poništi tuđe zlo i što je još bolje – vrati ga pošiljaocu. Time ne samo da ste se oslobodili vezanosti i omađijanosti nego ste otišli korak dalje i osvetili se onom ko vam je radio o glavi, i samim time, dali mu ozbiljno upozorenje šta će se desiti pokuša li ponovo da vam naudi.

Potrebno je nabaviti fotografiju osobe za koju sumnjate da je crnomagijaš te da je operete sa mješavinom vode, jabučnog sirćeta i grančicom sedef trave, zapravo sve navedeno možete staviti u jednu čašu, pazeći da je u njoj do polovine voda a ostatak sirće. Kada u tu tekućinu stavite i grančicu sedefila sačekajte pola sata da se sve navedeno poveže u jednu cjelinu. Nakon toga jedino što vam preostaje jeste da ovom moćnom tekućinom uporno namačete i ispirate sliku svog neprijatelja sve do onog trenutka kada njen ili njegov lik nestane, odnosno izapere se. Baš u tom času, zlo joj se vraća, a vi ostajete oslobođeni magije.

Poslije toga preporučuje se okupati se sedef travom utorkom ili petkom, kako bi ritual skidanja zla bio u cijelosti završen. To činite tako što se prethodno istuširate a onda, dok ste mokrog tijela, polijete se po glavi i niz tijelo mlakom vodom u koju ste prije nekoliko minuta umočili tri grančice sedefila. Nakon oblijevanja, osušite se i obucite a mokre grančice sedefa pokupite sa dna kade i bacite negdje napolje, najbolje pod živicu ili grm. Morate znati da se ovakvo vraćanje magije radi samo određenoj osobi, onoj na koju opravdano sumnjate i čiju fotografiju imate.

 

SEDEF KAO KUPID

Kako bi se zadobila nečija ljubavna naklonost dovoljno je da tajno uzmete 5 dlaka sa glave ili tijela željene osobe i svežete  ih sa svojih pet dlaka. To činite tako da kosu postavite u oblik znaka plus (+)  i povežete ih na sredini sa crvenim končićem. Zatim ovako spojene i fiksirane dlake postavite u saksiju u koju ste prethodno stavili četiri vrste zemlje, a u koju ćete, nakon polaganja kose, posaditi sedef travu, posvećujući je božanstvu zvano Ošun.

Dok sadite sedefil u zemlju kažite slijedeću rečenicu: „Sadim te i posvećujem Ošunu. Kako god raste sedef trava u ovoj saksiji, tako neka raste ljubav u srcu te i te osobe prema meni“. I, na kraju, ostaje vam samo da budete strpljivi te gledate kako se u željenoj osobi sve jače budi želja i naklonost prema vama.