19.08.2023.

Sedam dana za sedam talismana

Kategorija: ZAPISI I HAMAJLIJE

Kod semitskih naroda, Arapa i Jevreja, nedjelja je prvi dan u sedmici i kao takav numerološki je označen brojem 1 a njegov astrološki vladar je Sunce. Nedjeljom se rade zapisi posvećeni nekim od ovih ciljeva: traženje nečega od vladara (političara, šefova, direktora, nadređenih), za započinjanje nove ljubavi, ostvarenju veze, uspjehu u karijeri, poslu, časti, novcu…

Ponedjeljak je drugi dan u sedmici, zato je pod upravom broja 2, a nad njim dominantan uticaj ima Mjesec. Ovim danom mogu se raditi, kao i svakim drugim, mnoge stvari ali najvažniji je zbog pisanja zapisa za liječenje.

Utorak je treći dan u sedmici, numerološki u znaku broja 3, i planete Mars. Za utorak se među arapskim čarobnjacima kaže da je manje zlosretan od subote, pa se u njemu rade zapisi kojima se kažnjava neprijatelj, lopov, izaziva krvarenje, itd. No, isto tako, postoji jedno kratko vrijeme koje služi za poništavanje magije i pisanje hamajlije.

Srijeda je četvrti dan u sedmici, pod numerološkim brojem 4, te Merkurom kao astrološkim vladarem. Dok on traje rade se zapisi za vezivanje jezika, čvorova, ali i za liječenje te zapisi kojima se bolesnik ili začarani okupa.

Četvrtak je peti dan u sedmici, numerološki označen brojem 5, i pod direktom vlašću planete Jupiter. Iako se njime ponajviše rade zapisi za uspjeh u poslovanju, za novac i dobitak, napredak radnje (privlačenje mušterija), njime se također rade i ljubavni talismani.

Petak je šesti dan u sedmici, čiji je broj 6, a vladar Venera. Zbog toga što nad njim ima patronat boginja ljubavi najviše se izrađuju ljubavni talismani, mada se mogu raditi i neki drugi.

Subota je zadnji, sedmi dan, u sedmici, čiji je numerološki simbol broj sedam, a vladar Saturn. Za njega se tvrdi da je mnogo zlokobniji i opasniji od Marsa, pa se ovim danom rade zapisi za razdvajanje, mržnju, smrt, uništenje neprijatelja, bolest, i tako dalje.

Svakom danu odgovara jedan magični znak te jedno slovo arapskog alfabeta.