20.10.2023.

SAMHAIN – TRENUTAK KADA VRIJEME NE POSTOJI

Kategorija: MAGIJA

U paganskom krugu godine, koji sačinjava osam praznika ili festivala, četiri proslave zauzimaju centralno mjesto te se zbog toga nazivaju festivali vatre. Jedan od njih je Samhain za koji se slobodno može kazati da je najvažnija proslava pošto, doslovno, označava kraj jedne i početak slijedeće godine. Upravo zbog toga se i naziva vještičjom ili paganskom Novom godinom koja započinje u noći između 31.oktobra i prvog novembra.

Samhain, izgovara se Sah-win, galska je riječ koja se prevodi kao „kraj ljeta“, pošto je u dalekoj prošlosti ovaj dan predstavljao početak tamne polovice godine. Kao keltski festival vatre, njegovo obilježavanje započinjalo je paljenjem velike lomače ili krijesa. Svi sudionici su morali imati na sebi životinjske maske, kako bi se na tako simboličan način prizvala plodnost u novom periodu, ali i omogućilo duhovima miješanje među ljudima. Prije povratka kući, svako od učesnika zapalio bi na krijesu baklju koju je nosio kući i njome pripalio vatru u ognjištu. Time se je osiguravala sreća i blagostanje doma i zajednice te zaštita od zlih sila.

Sa širenjem kršćanstva, Katolička crkva dosjetila se da bi bilo lakše obratiti ljude na novu vjeru uključivanjem postojećih paganskih praznika u svoj kalendar, i kao takav je stvoren Dan Svih svetih. Izvorno se on obilježavao u maju, ali je kasnije pomaknut na 1. novembar, pošto obični narod nije želio prestati sa slavljenjem Samhaina a posebno uporni u tome bili su energični i ratoborni Kelti.

Budući da se Samhain slavi u graničnom dijelu između jesenskog ekvinocija i zimskog solsticija, magična energija se smatra najsnažnijom, a današnja proslava također je poznata i kao vrijeme za prisjećanje na pretke te slavljenje postignuća i završetka zadnje žetve. Fokus je na ciklusu života, smrti i ponovnog rođenja, najviše zbog toga što se vjeruje da je tokom Samhaina “zastor  između svjetova najtanji“.

Osobitost ovog praznika ili sabbata jeste da se on nalazi između vremena. Nije dio niti stare a niti nove godine. Prekasno je za svijetlu polovicu godine, ali prerano za tamnu. Upravo zbog toga smatra se da potpuno izvan uticaja vremena. Nalaziti se usred tako bezvremenskog momenta nadasve je vrlo posebno stanje, i ono se prepoznaje kao vrijeme kada je normalan redoslijed stvari poremećen ili obrnut te privremeno vlada haos.

Mrtvima više nije zabranjeno da hodaju po zemlji, mogu se vratiti svojim familijima i domovima te se pridružiti slavlju sa svojim najmilijim. Prema drevnoj predaji, na samom početku Samhaina otvaraju se sidhe ili vrata nevidljivog svijeta, ali u dvosmjernom pravcu, kako bi duhovi mogli zakoračiti u materijalni svijet a ljudi u onaj spiritualni.

ČAROLIJA ZA MOĆ

U noći Samhaina, tačno u ponoć, potrebno je otići do groblja. Sve dobre duše u to vrijeme nestaju sa groblja i ostaju samo prokleti. Potraži grješnikov grob i uzmi mu sa glave devet dlaka te ostavi duhu koji se tamo nalazi pola litre viskija s otvorenim čepom. Potom idi kući i zapali devet crvenih svijeća. Sve što tada poželiš duh će učiniti za tebe.

Postoji na desetke načina za sudjelovanje u ovom sabbatu, a oni ovise o vašem duhovnom putu i praksi. Naravno, jedan od načina da proslavite ovaj praznik je ukrašavanje svog oltara za tu priliku. Drugi način je planiranje ceremonija koje slave zadnju, treću žetvu. Usredotočite se na pripremu jela od ubranog voća i povrća, poput tikvica i bundeva. Mnogi stol za ručanje smatraju svetim prostorom, stoga ga ukrasite u odgovarajući dekor i pripremite žetvenu gozbu.

Ovo je također vrijeme kada mnogi Wiccani i Pagani rade magiju koja se fokusira na svijet duhova. Budući da je ovaj festival usredotočen na život i smrt, dobro je vrijeme za rad na komunikaciji s precima i duhovima. Svakako, ne treba zanemariti niti onaj divinacijski dio praznika. Naime, ako  je Samhain simbol Nove godine u vašoj praksi, možete iskoristiti to vrijeme za traženje smjernica za nadolazeću godinu. Ukoliko ste više usredotočeni na moćnu energiju ove noći, možete iskoristiti energiju ne samo u svojoj praksi proricanja, već i u bacanju raznih čarolija.

Ukoliko ste tokom godine uspjeli slučajno pronaći nekoliko djetelina sa četiri lista, ili bar jednu, možete njen čudesni potencijal iskoristiti u noći Samhaina da biste se na godinu dana zaštitili od negativne energije, crne magije i zlih pogleda. Dovoljno je da osušenu djetelinu sa četiri lista prstima izmrvite a onda se tim prahom pospete po glavi i ramenima.