15.08.2021.

Rituali Sunca i Mjeseca

Kategorija: MAGIJA

Mjesec je poznat kao Zemljin satelit, mada su ga starogrčki i srednjovjekovni astronomi nazivali planetom, a to se mišljenje promoviše i danas među određenim krugovima. No, bez obzira šta je ili nije, neosporna je činjenica da Mjesec, zajedno sa Suncem, čini osnovicu života na Zemlji. On utiče na meteorološke pojave, uzrokuje plime i oseke te na samu vegetaciju. Međutim, njegovo djelovanje je puno šire i dublje, a često i mistično, što je upravo doprinijelo tome da se Mjesec nazove gospodarem magije i ljudskih duša.

Posebno je zanimljiv uticaj na čovjeka, a tu odmah dolazimo do lunatika ili mjesečara, na koje Zemljin satelit ima znatno jači uticaj nego na ostale ljude. Osim njih i pojedinci sa psihičkim problemima direktno su izloženi djelovanju lunarnih faza: uznemireni su i uzbuđeni kada je uštap a postaju melanholični za vrijeme mladog Mjeseca. Osim toga, Mjesec ima značajan upliv i na ljudsku sudbinu i sreću. Naime, u astrologiji postoji mišljenje da je sretnije biti rođen u prvoj ili drugoj četvrti, dok je Mjesec u fazi rasta, nego li u zadnje dvije četvrti, dok mu snaga opada. Nadalje, na zodijačke znakove iznimno je važan uticaj polumjeseca, odnosno mjesečevog rasta i opadanja. Prva četvrt pojačava uticaj vladajuće planete znaka, a dok zadnja četvrt smanjuje uticaj navedenog planeta.

U neprekidnoj smjeni dana i noći uočavamo kako su Sunce i Mjesec u stalnoj interakciji, no njihova povezanost i direktno djelovanje na naše živote, možda se još bolje uviđa kroz astrologiju. Mjesec u opoziciji sa Suncem, favorizira suprotnosti, nedostatke, prepreke, razdvajanje, neprijateljstvo. Kada se Mjesec približi Suncu, odnosno prije mijene, on pogoduje socijalnoj i ljubavnoj interakciji, no kada se udalji od Sunca, nakon mijene, naglašava sve što je distancirano i udaljeno bilo društveno, komercijalno, familijarno, prijatelje ili neprijatelje, dobro ili zlo.

Zbog svojih iznimnih mogućnosti i prožimanja lunarne i solarne energije od davnina čarobnjaci posežu za astrologijom kako bi odredili najpogodniji trenutak za magijski rad. Na primjer, kada je Mjesec u konjukciji sa Suncem pogoduje izradi ljubavnih talismana kao i svim onim obredima koji imaju za cilj spojiti partnere kroz poslovne, familijarne ili ljubavne odnose. Za razliku od toga, Mjesec u kvadratu sa Suncem pogoduje prekidu društvenih odnosa, prijateljstava, i tako dalje.

Kako vidimo iz priloženog za bilo kakav rad na polju okultnog potrebno je biti upućen u astralna energetska strujanja, a posebno poznavati skriveni uticaj lunarnih faza, jer bez imalo pretjerivanja, onaj ezoteričar ili mag koji savršeno dobro poznaje ovu tematiku ne može pogriješiti u svome radu. Staro je pravilo kada se želi napraviti neki ritual ili radnja, a da zauvijek ostanu skriveni, tojest da vaše čaranje ne može otkriti niko drugi, obred se poduzme u toku osam sati do mijene ili osam sati nakon nje. Međutim, želite li da se o nekom poduhvatu mnogo priča, da privuče pažnju drugih, onda se on poduzima u toku osam sati do punog Mjeseca ili tokom prvih osam sati uštapa.

 

Vampirski puni Mjesec

Kako svi znamo Mjesec se manifestira u četiri faze: mladi Mjesec ili Mlađak, prva četvrt, uštap ili pun Mjesec te zadnja četvrt. Navedene faze u vještičijoj religiji pripadaju određenom smjeru svijeta, elementu, životnom intervalu i dobu dana. Istok predstavlja proljeće, djetinjstvo, zoru, element zraka, prvu mjesečevu četvrt. Jug simbolizira ljeto, vatru, mladost, podne, pun Mjesec. Zapad je simbol jeseni, elementa vode, zrelosti, sumraka, i opadajućeg Mjeseca dok je sjever predstavnik zime, elementa zemlja, starosti, noći te Mlađak. Prema ovim smjernicama izvode se različiti obredi i rituali.

Osim okultne prakse Mjesec ima izvanredan učinak i na vegetaciju. Naime, u prvi sedam dana nakon mijene sok prolazi kroz biljke, drveće i povrće spuštajući se do korijenja, razvijajući gomolje i hraneći korijenje, gdje se zadržava tokom razdoblja mladog Mjeseca. U narednoj četvrti, vitalna tekućina podiže se kroz stabljiku i širi na lišće, cvijeće i plodove, razvijajući ih. Međutim, ovdje ne prestaje čudesna odiseja lunarnog djelovanja. Od davnina je poznato kako žetva uvijek treba biti u blagoslovljenom periodu, odnosno u periodu od mjesečeve mijene pa do punog Mjeseca, pošto tada vitalna snaga ili prana ima svoj pozitivni, životodarni ciklus. No, drugačija je priča vezana za uštap.

U ovoj fazi Mjesec je poput oplođene žene, u gestaciji, pun je. Međutim, uštap unatoč svom zadivljujućem i romantičnom izgledu, vrlo je negativan doslovno ima vampirski uticaj, jer njegovi elektromagnetski fluidi usisavaju, apsorbuju sve što mogu, bilo to iz astralne sfere ili same prirode. Upravo ovdje se krije odgovor na pitanje zbog čega mnogi ljudi u noćima punog Mjeseca loše spavaju i osjećaju se bezvoljno i slabo. U ovoj fazi Mjesec zbog svog vampirskog djelovanja, slabi sokove u vegetaciji i ona gubi energiju tojest više od 70 posto ljekovitih svojstava sadržanih u vanjskom dijelu, lišću i stabljici, što izaziva odbrambenu reakciju povlačenja odnosno biljka povuče sve hranjive sokove u korijen, skrije ih pod zemlju.

Biljke se stoga ne smiju ubirati u ovoj fazi, za bilo kakvu upotrebu, jer ne pružaju naznačene terapijske rezultate, i čak mogu naštetiti, ukoliko se koriste za tretiranje neke bolesti, ili ako se radi o kupkama, kađenju, i tako dalje. Jedina osobitost ovoga perioda jeste da predstavlja idealno vrijeme za rad crnomagijaša, koji svojim čarkama žele nekome nauditi. Gotovo identičan slučaj je i zadnja četvrt. U ezoterijskim krugovima on se upoređuje sa ženom koja je odbacila svoj plod ili se porodila.

 

Mjesečeva magija

U kultu bajanja i čaranja velika pažnja se poklanja lunarnim ciklusima i sunčevom kretanju.  Mladi Mjesec i uštap su ključni za svako mađijanje, dok je za bajanje i obrede odbrane od zla, liječenje bolesti, bitna faza mjesečevog pada, “kada se rasipa”, aludirajući tako na slabljenje i nestajanje zla ili neke tegobe. Slično je i sa Suncem; većina rituala za sreću, ljubav i blagostanje izvodi se u samu zoru, pred sunčev izlazak, dok je suton rezervisan za simbolični odlazak bolesti, nevolje i svakog lošeg tereta na čovjeku. No, ne treba zaboraviti napomenuti kako ni podne, vrijeme kada je Sunce na najvišoj tački na nebu, nije zanemareno u kultu liječenja. Po kazivanju bosanskih stravarki olovo se najbolje salijeva “oko podne” jer se tada “najčistije pokaže i vidi šta ima u njemu”. Također, od podne pa do akšama, treba se umiti i prati vodom od salijevanja strahe, jer se tako aludira da će Sunce povući sa sobom svaku muku i tegobu sa bolesnika.

Tradicionalno se uvijek baje kada se rasipa Mjesec, kako bi se rasula bolest, ili kada se “krati Mjesec” kako bi se skratila i sama boljka. Isto tako, u ovom periodu, dok Mjesec na nebu polako iščezava, nekoliko dana pred mijenu, najpogodniji su momenti za liječenje ovisnosti, bilo da je u pitanju čaranje protiv alkoholizma ili neki drugačiji pristup.

U fazi od punog Mjeseca do mijene, tokom tih 14 dana, ne poduzimaju se nikakvi rituali od kojih se očekuje da završe pozitivno poput da osvojite željenu osobu ili uspješno okončate neki posao. Ovo je period isključivo namjenjen za završavanje nečega započetog, oslobađanje od zla, bolesti ili navika koje nas koče u svakodnevnici.

Bugarske vračare kažu slijedeće: “Kada želiš da dobiješ nešto, onda čekaj da se napuni Mjesec, da je pun za tebe.” Pojednostavljeno rečeno u ovom periodu idealno je ponavljati sugestivno-afirmirajuće poruke samom sebi, vježbati u teretani, polagati ispit, krenuti u neke životne promjene, faze ili planove. Dakle, sve ono što nas može poboljšati, ojačati samopouzdanje, vratiti optimizam i napuniti nas pozitivnom energijom.

Iako je ovaj put najveću pažnju dobio Mjesec ne treba zaboraviti reći još poneku zanimljivost o samom Suncu. U bosanskom narodu se vjeruje da Sunce može predskazati buduće događaje. Naime, po kazivanju starih nana kada ima kapljica rose po lišću, i onda kada se Sunce uzdiglo visoko na nebu, to je vrlo loš znak i doslovno najavljuje velike suze u narodu, mnogo smrti ili neku katastrofu. I za kraj napomenuću jednu lijepu izreku naših nana koja kaže: Da nema siročadi ne bi bilo ni Sunca, jer ih ono ugrije umjesto roditelja.