19.07.2021.

Proricanje sudbine sa školjkama

Kategorija: FALANJE

U svim vudu kultovima koji čine ovu nadasve zanimljivu afričku religiju može se pronaći jedan interesantan način proricanja sudbine, utemeljen na komunikaciji sa bogovima, koji se ponegdje nazivaju Loe a drugdje Oriše (Orixas). U svom načelu vudu religija bazira se na vjerovanju u jedno svemoguće biće koje je sačinjeno od raznih božanstava koji imaju svoje određene funkcije. Svi ti bogovi i duhovi pojedinačne su manifestacija tog uzvišenog bića. Zbog toga se  crnci  ponose sa svojom religijom jer oni se za razliku od monoteističkih vjernika ne plaše Boga, već mu se približavaju  i komuniciraju sa njim, preko različitih ritualnih postupaka, kako bi im upravo oni dali odgovore na životna pitanja i smjernice.

Bacanje školjki

Najčešći oblik komunikacije između ljudi i bogova koji se može vidjeti kod svih praktikanata vudua jeste ono koje se naziva bacanje školjki. Ima nekoliko verzija kako se školjke posvete i osnaže preko žrtve krvi no u onom brazilskom načinu način posvećivanja je prilično jednostavan i neobično lijep. Naime, školjke koje se traže za gatanje trebaju biti iste veličine i obično se nakon vađenja iz mora operu u vodopadu, pored kojeg se nakon toga zapali bijela svijeća i ostavi u potpunosti da dogori.

Za prakticiranje ove divinacijske vještine potrebno vam je 16 školjki i bijeli peškir ili sito, koji služe kao rekvizit na koji se „bacaju“ školjke. Prostrite bijeli peškir na stol a na njega postavite sito. Bitno je da prije samog početka bacanja školjki budete opušteni, mirnih misli, i da nekoliko puta duboko udahnete i izdahnete, kako bi izbacili iz sebe svakodnevni stres. Zatim uzmite u ruke školjke, zaklopite ih među dlanovima i koncentrišite se na goruće pitanje. Kada budete sigurni da se pitanje pravilno i jasno formulisali „bacite“ školjke ispred sebe, na površinu. Sada izbrojite koliko vidite ispred sebe školjki koje su zauzele obrnut položaj tojest otvoreni dio.

Kada Oriše progovore

Svaki put kada se bace na tlo školjku naprave određenu konfiguraciju i na taj način iz njih „progovori“ neki od Oriša. Kada želimo provjeriti svoju sudbinu ili budućnost, prema broju onih školjki koje su se pri padu okrenule na gore – otvorile se- saznajemo odgovor. Proricati na ovaj način moguće je svaki danom u sedmici osim petkom, pošto je to dan posvećen Oxala, najvećem božanstvu. Isto tako, treba izbjegavati Uskrs i vrijeme karnevala.

1 školjka – govori Exu, onaj koga je teško dešifrovati i odgonetnuti. Situacija ili problem u kome se nalazite je delikatna i osjetljiva. Dobra strana svega toga je da će se u budućnosti pokazati korisnom za vas. Dakle, pripremite se za borbu, tugu, lošu sreću. Ako se borite puni volje i samopouzdanja sigurno ćete pobjediti.

2 školjke – govori Obaluae, božanstvo iscjelivanja i promjene. Upozorava da se pripazite skrivenih neprijatelja, lažnih žena i bolesti. Možete pobjediti samo ako ste mirni i sabrani.

3 školjke – govori Ogum, božanski kovač, sin Odudua, onog koji je bio silan i strašan ratnik. On je kralj Ire u Africi. Zaštitnik je poljoprivrede, lovaca, mesara i brijača. Donosi sreću u novcu. Isto tako upozorava kako će u vašoj budućnosti biti dosta nepredvidljivih situacija stoga se pripremite za njih.

4 školjke – govori Yemanja, boginja vode, majka čija su djeca ribe. Ona je kćerka Olocuma, udana za Orumila. Njen savjet je da volite sebe i ojačate samopouzdanje. Naučite biti strpljivi. Trenutno ste u zabludi, brinete se bez razloga, sve će biti uredu.

5 školjki – govori Oxum, boginja djevica, stidljiva i lijepa, ona čini sve ono što izaziva veselje. Kći je boginje Yemanje. Budete li suviše ponosni i tvrdoglavi doživjet ćete gubitak i razočaranje. Umjesto toga pokažite skromnost i rezultat neće izostati. Imajte na umu da ste jaki i nema potrebe da zbog toga omalovažavate druge, to ništa ne rješava.

6 školjki – govori Oxala, kralj Oriša, prvi od svih, on donosi novu ljubav i emotivne bure. Postanite fleksibilni i tolerantni, samo tako ćete postići povoljan rezultat. Diplomatija je poruka ovog broja.

7 školjki – govori Xango, kralj Oio, vladar munja i gromova, muž mnogih žena. Dobar prijatelj će vas utješiti i pružiti pomoć. Uspjeh i sreća su na vašem putu.

8 školjki – opet govori Xango, bog-dječak, i zaštitnik najmlađih. Vrijeme je da promjenite svoj način razmišljanja kako bi uspješno savladali zapreke, pošto samo na takav način možete ostvariti željeno i postići zadovoljstvo.

9 školjki – opet govori Xango: postoji mnogo zavisti od strane prijatelja oko vas, no, štiti vas anđeo čuvar te stoga nema razloga za brigu i strah. Prati vas sreća i iskoristite taj uticaj za ono što želite.

10 školjki – još uvijek govori Xango: radite, stvarajte i tako napravite ekonomsku dobit. Moguće je da ćete zbog tog cilja morate podnijeti i neku žrtvu ali ne žalite zbog toga – isplatiće vam se. Pojavljuju vam se povoljne ponude i prilike. Dobro promislite prije nego li se odlučite za neku od njih.

11 školjki – govori boginja munje Iansa. Isto tako, ona je božanstvo pobjede. Budite oprezni jer se nalazite u periodu sporova, kompliciranih odnosa i otežanog puta sudbine. Ali, morate znati, da nakon tog prolaznog razdoblja dolazi slava. Budite hrabri u odlukama, riskirajte, to je ono što vam školjke poručuju.

12 školjki – govori Ossae, ona je boginja lišća, ljekovitog bilja i magičnih rituala. Njezini sljedbenici poštuju usjeve i ostavljaju ih na miru da slobodno rastu. Potreban je oprez! Diskusija, rasprava, sastanci puni nesporazuma. Mogu vam pomoći dobronamjerni šefovi. Saznajte kako biti dobar prijatelj poslu. Nećete požaliti.

13 školjki – govori Nana, boginja starica, njena je poruka dobro zdravlje, pobjeda, pomirenje u familiji. Ostavite se sumnji i neutemeljenih strahova. Tek onda će biti poboljšanja u vašem životu.

14 školjki – govore blizanci Ibeji: glavna poruka ove kombinacije je da trebate biti od pomoći svom partneru ili prijatelju, nekom iz familije. Vrijeme je da malo usporite i razmislite malo. Osim toga, postanite lukaviji, ako treba i glumite da znate šta drugi rade. Time ćete prozrijeti namjere druge strane i pobjediti.

15 školjki – govori ratnik Oba, treća supruga od Xango, za koju se tvrdi da je fizički jača od mnogih muških Oriša. Unatoč ljubomori i ljubavnoj borbi, dobili ste darove i biće sretan porod u vašem životu. Ko se bori uvijek pobjeđuje.

16 školjki – govori Orunmila: ovo je znak potpune sreće i uspjeha. Mnogo pozitivnih dešavanja, velika radost, te čak i neočekivano bogastvo, na vašem su putu sudbine.