30.07.2021.

PREOKRENI ODJEĆU NA SEBI PROTIV ZLA

Kategorija: MAGIJA

Po vjerovanju svih regionalnih naroda magija se najčešće radi na svadbama i sahranama, ondje gdje su ljudske emocije izraženije nego obično, što čini pojedince u tim trenucima posebno ranjivima i pogodnim za magijski napad. Stoga se od davnina prakticirao neki od mnogobrojnih rituala zaštite prije odlaska na navedeno. Mnoge žene sklone su da kao protumjeru obuku preokrenute crvene gaćice, da bi se na taj način zaštitile od eventualnih vradžbina, koje bi neka zla duša radila na pogrebu ili u svatovima.

Manipulacijom tojest preokretanjem odjeće mjenja se polaritet čovjekove energije i onaj dio koji je bio uz kožu sada je okrenut od nje, nema više tako bliskog kontakta, i samim time preuzima osnovnu funkciju odjeće da štiti i čuva ljudsko tijelo. Naravno, taj gest je također i simboličan – ideja je da se okretanjem odjeće doslovno preokrene i tuđe zlo te tako vrati nazad. Čak bi se moglo konstatirati kako je tu riječ i o jednoj vrsti obmane za samo zlo i onoga ko ga šalje.

Generalno se smatra da ukoliko se ciljano obuče neki dio odjeće naopako poput potkošulje, gaća ili čarapa da tu osobu ne može pogoditi urok a ni crna magija. Isto tako, navuče li neko sasvim slučajno neki dio robe na sebe vjeruje se kako se tim činom nesvjesno oslobodio nečega lošeg.

Postoje i drugačija vjerovanja, naime, u nekim dijelovima Bosne i Hercegovine se misli da slučajno obuči naopako odjeću znači iznenadnu radost dok drugdje se pak tumači da to nije dobro “jer će se sav svijet na tebe izvrtati” odnosno osoba će upadati u neprilike.

Ljubavna magija

Stravarka Fatima iz Velike Kladuše je preporučivala da se prije odlaska na put preokrene nešto od robe i obuče kako bi tokom puta “bio od jedne pameti” tojest sabran i fokusiran. Također, djevojkama je savjetovala da pred ljubavni susret preokrenu potkošulju i obuku je govoreći ovako:

Ja obuče potkošulju,
a ne prevrnu potkošulju
već svome dragome pamet,
sa božijim emerom a mojim sepom amin veledalin.

U Sarajevu su pojedine stravarke i mađijarke na glasu savjetovale ljubavnice, koje su željele da muž ostavi suprugu, neka nakon odnosa s njim obuku ljubavnikove gaće i nose ih sedam dana. Po drugim mjestima se običavala vezati u čvor muška i ženska čarapa govoreći:

Ja ne vežem čarape nego tebe za sebe,
kad moja ruka odveže ovaj čvor
tada se ja i ti odvezali jedno od drugoga, akobogda amin.

Postoje i mnogo opasnije čarke od ovih. Žena koja bi htjela učiniti muža vjernim gledala bi priliku da se zatekne negdje gdje je upravo umrla neka osoba. Tajno bi, da niko ne opazi, ubola mrtvo tijelo 21 put a onda tu iglu ostavila da se osuši u hladu. Iza toga bi uvukla u nju konac i prošila nevjernom mužu košulju ili jaknu u onom skrivenom dijelu poruba. Vjerovalo se da će nakon što on obuče omađijanu odjeću u njemu umrijeti svaka želja za bludništvom.

Lijek se mora platiti

Tradicionalno se na našim prostorima preokretanje odjeće oduvijek prvenstveno dovodilo u vezu odbrane novorođenčadi pred urokljivim očima. Naime, kako bi malu djecu zaštitile od zlog pogleda brižne majke su im u prošlosti namjerno oblačile jednu čarapu naopako ili pak kapicu na glavi. Tom simpatičnom gestom privlačile bi pažnju prisutnih lica i na taj način skretale onaj prvi i najopasniji pogled urokljive osobe. No, ovdje magična osobitost odjeće ne prestaje. U Velikoj Kladuši se vjeruje kako će se djeca međusobno više voljeti i slagati ako im mati bude oblačila istu odjeću odnosno ono što je neki dan nosilo jedno dijete obuče drugome i tako redom.

Odjeća također može biti zamjena za čovjeka i u ritualima liječenja. Još od ilirskih vremena pa sve do sredine dvadesetog vijeka u Bosni i Hercegovini praktikovao se ritual nošenja odjeće nekog bolesnika na izvor gdje se ostavljao obješen na obližnje drvo. U izvorsku vodu se u bolesnikovo ime i za njegovo ozdravljenje bacao novac ili se negdje pokraj ostavljao simboličan dar. Naime, još su naš preci Iliri hodočastili na izvore kako bi ostavljanjem darova bogu Bindu molili ga za ozdravljenje. Bolesnici bi se u rano jutro umivali izvorskom vodom, kupali se njome i pili je a onda na povratku kući ostavljali znakove zahvale. Iz tog vremena zadržala se i izreka koju i danas navode stravarke “da se svaki lijek mora platiti da bi bio djelotvoran“.

Postojali su i drugi obredi. Neki dio bolesnikove robe odnosio se kod bule ili stravarke da na njega nauči molitve i dove pa bi je onda bolesnik oblačio i prespavao u njoj. Na odjeću se isto tako salivala i straha, posebno ako se praktikovala za malo dijete.

Pod ruku svemu do sada napisanom korisno se osvrnuti i na pojedine metode zaštite duševnog zdravlja koje možemo samostalno prakticirati. Naime, po savjetu bosanskih stravarki odjeću je potrebno s vremena na vrijeme protresti nekoliko puta iznad vatre govoreći:

Ne tresem odjeću
već otresam zlo sa sebe!

I za kraj interesantno je za navesti kako se duž Cazinske krajine vjeruje da ne valja prelaziti preko svoje odjeće koja leži na podu, pošto se od toga mladoj osobi može “zatvoriti sreća“. Za onog ko to čini, tvrdi se, da neće imati uspjeha u ljubavi i pronalasku životnog partnera.