1.09.2021.

OTKRIJTE CRNU MAGIJU U ŠOLJICI KAFE

Kategorija: FALANJE

Falanje iz šoljice kahve vjerovatno je među najpoznatijim mantičkim vještinama na svijetu. Iako su se kroz vijekove načini pripreme kahve, kao jednog od najdražeg osvježavajućeg napitka, promjenili i taloga je sve manje u našim fildžanima, ljudska želja za dekodiranjem znakova sudbine, posebno gatanjem u kahvu, ostala je nepromjenjena od perzijskih vremena, gdje se ovakav način predskazivanja sudbine prvi put i pojavio.

Od kada su otkriveni prije mnogo vijekova na području Jemena i Etiopije  plodovi grma quahve – doslovni prevod riječi quahva je „osvježavajuća“, kahva je postala užitak za sve slojeve društva. Zbog ljepote svog okusa nadahnjivala je i mnoge prosvjećene glave te je ostala zapisana brililjantna izjava od strane Taljerana, Napoleonovog ministra, kako je” kahva crna kao đavo, vrela kao pakao, čista kao anđeo i slatka kao ljubav!”

Bilo da je nazivamo kahva, kafa, kava, kavot, coffee ili kafe ona je uvijek poziv za druženje i razgovor, a ponekad i na flert. Zbog toga je njen pozitivan socijalni učinak neporeciv. Isto tako, bez tople šolje jutarnje kahve mnogi od nas ne bi doslovno mogli otvoriti potpuno oči i započeti dan te ona kao takva predstavlja napitak za buđenje svijesti, spoznaje i snage da se krene dalje. Uz nju mnogi razmišljaju šta moraju napraviti tog dana, jer im ona pobuđuje koncentraciju i daje snagu mišićima.

Kahva je, bez svake sumnje, magični napitak i vjerovatno zbog mnogostruki učinaka na ljude ne treba čuditi da se u dalekoj prošlosti negdje na prostoru današnjeg Irana neko dosjetio tumačiti figure među ostacima taloga u šoljici. Sasvim izgledno je kako taj nepoznati diviner nije ni slutio da je svojim maštovitim nadahnućem sasvim slučajno otvorio put za svjetsku slavu jednom od najpoznatijih načina prognoziranja sudbine.

Falanje u šolju kahve Sgh21h

Dolaskom Osmanlija na Balkan ispijanje kahve postalo je prilično rašireno i tada počinje nagli interes za ovo falanje. Zbog svoje dostupnosti falanje u teljvu ili talog postalo je zabavom dokonih žena i djevojaka željnih otkrivanja svoje ljubavne sreće. One su se od davnina u narodnom žargonu najčešće nazivale gledalice ili faletarke. Koliko je proricanje talogom ritual kojem se posvećuje maksimalna pažnja i trud najbolje dokazuje ceremonijalna izvedba pripreme same kahve, te bi se i prije nego li se započelo glavno gatanje, nakon okretanja šoljice, tumačio izgled pjene, da li se kahva slučajno prolila ili pokipjela itd. No, tek nakon ispijana nezaslađene šoljice atmosfera bi postajala napeta i sa puno nestrpljenja se čekalo da gledalica uzme šolju u ruku i započne sa svojim izlaganjem.

Kocka šećera za bolje tumačenje

Ritual namjenjivanja šoljice u Bosni je sljedeći; recimo da se klijent zove Melina. Faletarka nakon ispijanja kahve uzima fildžan klijenta i pita je šta konkretno želi saznati u proricanju. Tada se obično govori ono što je gorući problem poput ljubavi, posla, kućni ili bračnih odnosa, polaganje ispita, odlazak na put, i tome slično. Ukoliko je u pitanju ljubav onda se mora reći ime voljene osobe. Uzet ćemo primjer da se muškarac koji interesuje Melinu zove Edvin. Pošto je saznala potrebne podatke faletarka pruži šoljicu prema klijentu, kako bi ona ili on puhnuli u nju, a onda je okreće u smjeru kazaljke na satu i tiho govori;

Melina ovu kahvu pije i namjenjuje
u ime hazreti Fatime i hazreti Alija,
njihovog dina i imana,
božijeg znanja, i ovog fildžana,
na sudbinu sa Edvinom.
Ako je ima nek se pokaže,
ako je nema da joj se kaže?

Za one čitaoce koji ne razumiju pojam din i iman najkraće objašnjenje jeste da je riječ o vjeri i vjerovanju. Ova takozvana fal-basma je zanimljiva i zbog toga što se u njima navode hazreti Fatima i njen muž Ali, kćerka i zet božijeg poslanika Muhameda, kojima se u narodnom vjerovanju Irana i Turske pripisuje sposobnost proricanja sudbine uz pomoć graha i kahve.

Zatim se šoljica prevrne na tanjurić i na nju se stavi kocka šećera. U prošlosti je bio običaj da klijent prije samog ogledanja pod tanjurić stavi novčanicu sa kojom misli platiti falanje, čemu se govorilo da je “na sreću” odnosno da se bolje “otvori” šoljica. Taj bi novac faletarka prije samog tumačenja kahveni simbola uzela i pospremila.

Nakon pet minuta, što je sasvim dovoljno da se razlivene figure u talogu oblikuju i šoljica osuši, gledalica preokreće šoljicu a kocku šećera si stavlja u usta ili je polako lomi i tokom cijelog procesa proricanja po malo stavlja na jezik. To nije nimalo slučajan gest već zapravo ima svoj logičan i motivacijski smisao. Naime, kako šećer i generalno slatkiši povoljno utiču na ljudsko raspoloženje, sasvim je izvjesno da će i sama faletarka, uz ovakav podsticaj, biti mnogo rasploženija za proricanje.

Falanje u šolju kahve Fntowm

Prije samog tumačenja jasno se određuju mjesta koja imaju svoja posebna obilježja, to se posebno odnosi na dno šoljice koje se naziva kuća ali i srce. Sve ono iznad dna, što se nalazi na stijenkama šolje, karakteriše se kao krug sudbine, i on počinje od drške i ide u krug, u smjeru kazaljke na satu, završavajući na početnom mjestu. Figure na ivici šoljice ili blizu nje predstavljaju sadašnjost a one koje su na sredini ili pri dnu šolje simboliziraju budućnost. Strana kojom je klijent pio kahvu simbolizira njegov spol, u ovom slučaju ženski, a ona nasuprot njoj muški spol.

Tragovi negativne energije

Znaci ljubavi, uzajamnih osjećaja, zaruke, vjenčanja su oni, mogli bi se tako nazvati, klasični poput srca, prstena, sunca, ruže i slično. Uostalom, svima onima koji se interesuju za ovu divinacijsku vještinu više, manje poznata su značenja većine simbola stoga ću iskoristiti priliku i prenijeti neka vanredna tumačenja šoljice po kazivanju pojedinih bosanskih gledalica u kahvu. Ona su iznimno vrijedna, jer su rezultat empirijskog iskustva, i mogu pomoći da se detektiraju pojedinačni skriveni motivi i njihove posljedice.

Naime, poznato je kako se svakom mantičkom vještinom može dokučiti šta eventualno stoji iza problema koje muče neku osobu. Njihov radijus je prilično opsežan; od sasvim slučajnih dodira sa negativnom energijom, u što se može ubrojiti urokljivo oko, ciljano usmjerenim zlom (magija, hronična zavist, proklinjanje) ili pak destruktivnim uticajem vlastitih misli (psihička blokada, strah, šok). Svi navedeni oblici na različite načine utiču na čovjeka, njegovo fizičko i mentalno stanje, te samim time i sudbinu.

Kao osoba koja se više od dvije decenije bavi ezoterijom dužan sam sam vas upozoriti da prema problemu mogućih negativnih uticaja pristupate oprezno i prije nego li zaključite bilo šta eliminirajte sve druge moguće uzročnike. Ili jednostavnije rečeno, ne donosite prebrzo sud ukoliko u jednom ogledanju (šolji) vidite neki od dole navedenih simbola. Ponovite falanje nakon tri ili više dana pa ukoliko se opet uoči identičan znak ostaje vam vrlo malo mogućnosti za sumnju.

Znaci negativnih upliva

Skup sitni  tačkica na tanjuriću može implicirati kako vam je na kućni prag prosipanja zemlja sa groba.

Crna mačka označava prisustvo crne magije. Kada se taj simbol ugleda u šoljici treba detaljno promotriti šta se nalazi oko njega, kako bi se otkrilo od koga ili iz kojeg pravca dolazi.

Figura šišmiša otkriva da ste žrtva ljubavne magije, i obavezno se proispitajte ko vas u zadnje vrijeme privlači ili prema kome imate nedefinisane osjećaje.

Oko je znak uroka. Neko vas je urekao i vjerovatno imate pojedine simptome: često zijevate, boli vas glava, hvata vas nagla studen ili temperatura i slično. Odmah se treba obratiti nekoj osobi plavih očiju koja se bavi eliminacijom zla da vam otkloni uroke.

Nož je znak upozorenja i on vas savjetuje da zakoljete kurban ili podijelite milostinju (sadaku). To će vam pomoći da otklonite trenutne ili se zaštitite pred skorašnjim nedaćama.

Zec je simbol koji upućuje da vam je hitno potrebno saliti strahu a najbolji pokazatelj toga je preplašenost i krajnje potrgani snovi – loše spavanje, nesanica.

Ključ je znamenje blokiranosti. Kada je taj simbol naglašen (velik) u šoljici onda otkriva da sve što započnete ide uz poteškoće ili nailazite na stalne zapreke.

Paukova mreža otkriva psihičke probleme neke osobe ili da se ona trenutno nalazi u nekoj krizi takve vrste.

Stijena je upozorenje da osoba kojoj se gleda u šoljicu pati od depresije, pa čak i suicidnih misli.

Arapsko slovo – kada se u talogu uoči neki od znakova koji neobično podsjeća na arapsko slovo to je pouzdan znak kako je klijent pod protekcijom više sile, štite ga anđeli ili sam Allah.

Obavezno prevrnuti šoljicu zbog uroka

I za kraj bosanske faladžinice savjetuju da se šoljica nakon obavljenog gatanja odmah prevrne naopako do pranja pošto, navodno, “nije dobro” da neko sa strane gleda u nju. – Može ti neko ureći šoljicu pa se ništa neće ostvariti, otkriva jedna od njih, Nisveta Č. iz Velike Kladuše.