21.07.2021.

Oslobodite se zla uz pomoć kokošijeg jajeta

Kategorija: MAGAZIN

Mitovi o jajetu sežu do daleke prošlosti, hiljadama godina unazad sve do Sumera i predaje o silasku Inane odnosno boginje Ištar sa neba u velikom jajetu. Od iste boginje kasnije nastaje mit o Ostari, vladarici proljeća, čiji je simbol jaje, a i sam naziv za Uskrs, na jezicima naroda zapadne Evrope. U hinduističkoj mitologiji iz raspuknutog jajeta nastali su Nebo i Zemlja. Slično propovijeda kineska mitologija a osim nje i ona keltska, rimska i mnoge druge. Ukratko, većina drevnih naroda vidjela je u jajetu božanski simbol i snagu.

Među bosanskohercegovačkim narodom ne postoje slični mitovi ali umjesto toga zabilježena je vrlo zanimljiva praksa magijske upotrebe ovog drevnog simbola. Naime, sa kokošijim jajetom pojedine bosanske stravarke ili faladžinice znaju napraviti sihir kojim se izaziva zlo u kući, usljed čega dolazi do bezrazložnih svađa, bolesti, izostanka berićeta i tako dalje. Dokaz da je riječ upravo o takvoj magiji jeste da je omađijano jaje zakopano u zemlji ili negdje ostavljeno u specifičnom položaju. Naime, zavračano jaje uvijek je okrenuto naopako tojest na onaj uži dio. Čim se otkrije treba ga mašicama ili kašikom okrenuti na onaj deblji, odnosno širi dio, i odnijeti do rijeke ili potoka. Tu se tri puta izgovori molitva El Fatiha, potom se jaje razbije i zajedno sa ljuskom baci niz vodu. Umjesto ovoga, stravarke savjetuju da se pronađeno jaje odnese na ulicu ili neki puteljak i tu stavi pred kuju da ga pojede. U bosanskom narodu se takodjer vjeruje kako je sumnjivo jaje dobro baciti u vatru, zapaljenu negdje napolju, te paziti narednih dana ko će od komšija imati zdravstvenih problema te se tako otkriti da stoji iza ove čarke.

U seoskim područjima jaje se od davnina koristilo protiv stoke, posebno za izazivanje naprasne smrti teladi. Stoga su domaćice redovito pazile čim im se krava oteli da niko od komšija ne ulazi u štalu. Pored toga, svaki dan bi se pregledala štala ne bi li se slučajno pronašlo jaje na nekom sumnjivom mjestu ili u sepetu. Ukoliko se jaje ne otkrije na vrijeme ili ga neko slučajno razbije u štali, ono što je zla vračara nabajala na jaje, ostvariće se. No, ako bi se jaje pronašlo odnosilo bi se u sepetu ili situ do rijeke ili potoka, stavljalo u vodu, da protiče kroz njega, i tri puta ponovilo: “Ko meni i mome blagu zlo radio, sada mu se vratilo, u glavu ga udarilo!”.

Posebno opasnim smatrale su se čarke urađene na mućku tojest pokvarenom jajetu i onom prvom koje snese mlada koka. To je jaje manje nego ono obično i ima na sebi tragove krvi. Kad se hoće nekome napraviti da mu u kući stalno vlada svađa i mržnja ovo se jaje tajno odnosilo i uguravalo negdje u zid te kuće.

Treba spomenuti kako jaje nije samo rekvizit crne magije nego i one bijele. Tako je recimo u bošnjačkom narodu bio adet da se muškom djetetu, kojeg majka prvi put donese u nečiju kuću, pokloni kokošije jaje, kao znak plodnosti i sreće. Još k tome treba reći kako i danas žene tvrde da se maloj bebi tjeme u potpunosti zatvori tek kad bude u stanju reći “jaje”.

Moćno jaje crne kokoške

Posebno traženo u vračarskim krugovima je jaje crne kokoške, zbog svojih šarolikih magijskih potencijala.
Iz tog jajeta, ako ga neka vještica nosi uporno i pažljivo ispod lijevog pazuha 40 dana, izleći će se čudnovato biće koje se u bosanskoj mitologiji naziva cikavac, u bugarskoj mamnik a u rumunjskoj, ni manje ni više, nego sam đavo. Vještica ga hrani i pazi a on joj zauzvrat ispunjava naredbe, ponajviše tako da noću pohodi komšijske štale i krade mlijeko i maslo od stoke. Kada vještica umre jednog dana cikavac se odmetne i pobjegne u šumu te tamo boravi, plašeći noću ljude i stoku.

U ljubavnoj magiji kod arapskih naroda jaje crne kokoške je idealna podloga za pisanje ljubavnih zapisa koji se obično stave u blizini vatre, kako bi prizivali dolazak voljene osobe. U pojedinim čaranjima čarobnjak postavi dva jajeta, na udaljenosti oko dvadeset centimetara jedno od drugog. Onda zapali tamjan i ponavljajući 21 put magijsko bajanje fokusirano gleda u jaja, koja se nakon nekog vremena, ukoliko se duhovi odazovu na poziv, sama približe jedno drugome i tako čarobnjaku daju znak da će njegova naredba biti ispunjena.

Liječenje od zla sa jajetom

No, jaje nije samo rekvizit kojim se čara nego i uništava magija te protjeruje zlo. Primjera je mnogo. Na primjer, u Rumuniji protiv vampirskih bića, poznatih kao strigoi i moroi, koji napadaju ljude i stoku, koristi se jaje crne kokoške i tri struka bosioka. Osim toga istim jajetom tomošnje vračare vade i živu iz ljudi. Ritual se izvodi tri uzastopna četvrtka. Dok masira tijelo bolesnika jajetom vračara izgovara dugu bajalicu protjerivanja kuglice žive iz vena i žila. Na kraju rituala jaje se razbije u čaši vode i gleda hoće li se u njoj ugledati mjehur žive, čime bi se liječenje privodilo kraju.

Na širokom području, od Meksika preko Kube pa sve do Brazila, egzistira vrlo zanimljiva metoda liječenja straha ili djelovanja urokljivih očiju. Liječenje se izvodi utorkom ili petkom, oko podne, kako bi se jaje ispunilo sunčevom energijom. Curandero, kako se naziva tradicionalni iscjelitelj, uzima jaje i držeći ga u objema rukama podigne ga u visini čela i kaže;” Neka se ovaj bolesnik, uz božiju pomoć, očisti i oslobodi zla!”, a potom nježno tim jajetom prelazi preko cijelog tijela bolesnika, od glave do nožnih prstiju. Po mogućnosti najidealnije za ritual je jaje crne kokoške, no, ako ga nema, može i obično, samo da je svježe. Kada završi sa masiranjem,  curandero se okrene leđima od bolesnika i jaje razbije u čaši vode. Na ovaj detalj se naročito mora paziti  pošto se strah ili urok mogu vratiti na bolesnika, ukoliko bi on vidio razbijeno jaje.

Curandero posmatra šta se dogodilo sa žumancom i bjelanjkom te po tome uspostavlja dijagnozu. Ukoliko je razbijeno jaje normalnog izgleda, bez ikakvih nepravilnosti, to je pouzdan znak da na bolesniku nema zla odnosno strane agresije na auru. Međutim, ako se na žumancetu vidi crvena mrlja poput krvi onda curandero govori bolesniku da ima crnu magiju na sebi te da će vrlo vjerovatno morati posjetiti liječnika zbog problema sa bubrezima ili jetrom. Kroz mjehuriće i niti od bjelanca opažaju se načini na koje je bolesnik obolio; oblici koji sliče iglama ukazuju na neprijateljske misli što znači da je zlo poslano svjesno kroz čarku ili kletvu. Vide li se mjehurići, to su znaci zli očiju i otkrivaju da bolesnik pati od uroka. Razaznaje li se oblik krsta od niti onda to upućuje da je napravljena magija negdje zakopana. Isto tako, znak prisutnosti čaranja jeste ukoliko je voda u čaši mutna, što je odgovor zbog čega bolesniku već neko vrijeme sve ide na krivo, boluje, ima kućne i poslovne probleme, te se stalno vrti u krug. Najbolji znak je ukoliko je žumance na dnu čaše bistro i čisto. To otkriva da čovjek ne pati od zla ili da će ubrzo ozdraviti. Na kraju opservacije curandero nožem izbode jaje u čaši i sve izlije u sudoper ili wc šolju.

I za kraj treba se prisjetiti jednog starog bosanskog vjerovanja koje tvrdi kako je veliki grijeh ukrasti kokošije jaje, pošto kokoš dok snese jaje, od velikog bola, na tren izgubi svijest. Čim dođe k sebi, ona uplašeno počne kokodakati, i tako se svima uokolo pojada na svoj bol.

Oznake: , , , ,