6.01.2024.

OMAĐIJANE SVIJEĆE ZA SREĆU I NESREĆU

Kategorija: MAGIJA

Od sredine prošlog vijeka u okultizmu sve naglašeniju ulogu zauzimaju svijeće u različitim bojama s kojima se prizivaju čarobne sile i preko kojih se djeluje na ljudske sudbine. To niti malo nije slučajno pošto je poznato da je sama boja oblik vibracijske energije. Podsvjesno svi znamo kako reagiramo na različite boje. Crvena nas, primjerice, stimulira i uzbuđuje, a zelena smiruje i opušta. U pojedinim istraživanjima dokazano je da nasilni zatvorenici postaju mirniji i lakši za upravljanje kada su smješteni u ćelijama s ružičastim zidovima. Psiholozi također poznaju učinak boja na ljude. Vlasnici restorana brze hrane, na primjer, znaju da nas određene boje tjeraju da brzo jedemo i onda odlazimo dok pravi odabir boja u tvornici povećava produktivnost.

Obojene svijeće imaju svoja karakteristična značenja, na primjer, zelena boja služi za dominaciju nad nekim, crvena boja izaziva ljubav, ljubičasta je protiv loših misli, svijetloplava je za učenje, srebrna ili zlatna boja privlače novac i samim time posvećene su Mjesecu i Suncu. Možda sada naslućujete da boja kao oblik vibracijske energije sjedinjena sa vatrom povećava njenu moć i čini je idealnim magijskim rekvizitom, koji je danas dostupan svakome od nas.

Prema magijskom pravilu svijeće se moraju paliti crvenim, drvenim šibicama, a prije toga potrebno ih je napuniti energijom, obajati, krstiti ili začarati, jer prema meksičkim spiritualistima svijeća je duša, tijelo je vosak a fitilj duh. Drugim riječima, svijeća ima tri oblika: to je duh, tijelo i duša. Plamen je duša, tijelo je vosak a duh je fitilj. Kada se omađija, onda se začara duh, tijelo i duša svake osobe. Pravi primjer tome nalazimo u rumunjskoj magiji gdje vještica, kada želi nekome nauditi, uzima novu svijeću, na nju napiše ime svoje žrtve, i odlazi na obalu neke rijeke. Tu svijeću okrene naopako, zapali, a onda ugasi u rijeci govoreći: “Kako se gasi ova svijeća, tako se gasi i tvoj život”. Čaranje ponavlja devet dana zaredom a nakon toga ono što je ostalo od svijeće zakopa u stari grob.

Povezanost svijeće i duhovnog svijeta najbolje se ogleda u činjenici da su one posvećene raznim božanstvima, duhovima i anđelima, ovisno o tome o kojoj se spiritualnoj tradiciji radi. U brazilskim magijskim kultovima velika pažnja se poklanja dominaciji nad nečijim Anđelom čuvarom, za kojeg tomošnji narod vjeruje da čovjeka štiti od zla i magije. Stoga je prva zadaća svakog magijaša da blokira ili neutrališe moć navedenog bića. U toj namjeri on uzima običnu bijelu svijeću i prelomi je na tri jednaka dijela. Prilikom svakom lomljenja govori: “Nisam slomio ovu svijeću, nego snagu Anđela čuvara te i te osobe”. Poslije toga ovako oštećena svijeća se zapali na podu, ostavi da u potpunosti izgori, a ostaci se bacaju u tekuću vodu. Time je slobodan put za daljnje čaranje koje će se, navodno, sigurno “uhvatiti” za željenu osobu.

U šarenom svijetu vatrene magije među najmoćnijim svijećama smatraju se one crvene i crne boje. Ove druge su izrazito moćne jer s njima vudu vračevi rade najopasnije magije, ali i zaštitu od zla. Kada neki afrički čarobnjak želi uništiti svog neprijatelja on uzme crnu svijeću, zabode u nju devet zrna crnog bibera i napiše na njoj ime žrtve. Zatim odreže donji dio svijeće i zalijepi ga na gornji a na odrezanom dijelu namjesti fitilj. Tada zapali naopako okrenutu svijeću i ostavlja je da gori tačno devet minuta. Ovo radi takom devet dana, uvijek u devet sati ujutro i devet sati navečer. Po kazivanju vuduista od ove čarolije nema spasa.

No, kako se god neko može pomoću svijeće omađijati tako se može i zaštititi od crne magije. Da vam neprijatelj ne bi naškodio, morate zapaliti crnu svijeću i pored nje pomoliti se svetom Aleksiju s ovim riječima:

“O moj slavni sveti Aleksije, ti koji imaš moć odvratiti svako zlo, molim te da to i to udaljiš od mene.
Čuvaj me od lažljivaca, čarobnjaka i također od grijeha.
I na kraju, molim te, skloni od mene tog i tog da ga moje oči nikad ne vide,
Neka ode iz mog uma i neka ga nikad više ne susretnem.”

Kako u magiji sve funkcioniše na principu razmjene usluge smatra se da je od velike koristi za uspjeh bilo kakvog čaranja paliti svijeće i izgovarati molitve za duše u čistilištu s kojima se onda one angažiraju da pripomognu u realizaciji nekog cilja. Također se tradicionalno tvrdi da svijeće za mrtve treba paliti ponedjeljkom. Svako ko se želi osloboditi ovisnosti o alkoholu treba ići ponedjeljkom u crkvu , zapaliti dvije voštane svijeće dušama pritom im obećavši da ukoliko mu pomognu da prestane piti pokloniće im polovinu svog novca. Pod tim se misli da će za taj novac kupiti i zapaliti za sedam ponedjeljaka svijeće za spas duša iz čistilišta.

SEDAM SVIJEĆA USPJEHA

Tokom sedam dana zapalite u ponoć plavu svijeću i recite: “Vama duhovima koji se brinete za Veliko Ime, zamolite Veliko Ime da mi daruje uspjeh, i zbog toga ću vam zapaliti svake noći po jednu svijeću”. Budite strpljivi i ne očekujte brzo ispunjenje čarolije. Ono će se desiti i ostvarit ćete uspjeh u onome što želite.

DESET MINUTA ZA USPJEH

Obredi paljenja svijeća mogu se koristiti za povoljni uticaj na mnoge vrste financijskih pitanja, ublažavanje poteškoća u vezi, usmjeravanje prema pravoj ljubavi i zaštita od zla. Najučinkovitiji obredi su kada se koriste samo dvije svijeće. Preporučuje se da jedna od njih uvijek bude bijela. Druga bi svijeća trebala biti one boje za koju je utvrđeno da donosi određeni rezultat:

RUŽIČASTA: Za ljubav.

ŽUTA: Za rješavanje problema sa komšijom, saradnikom ili šefom.

ZELENA ili ZLATNA: Za trenutačni financijski dobitak.

LJUBIČASTA: Za dugoročni prosperitet.

NARANČASTA: Za obranu od zla.

PLAVA: Za fizičko i duhovno ozdravljenje.

BIJELO: Za poticanje proročanskih snova.

CRVENO: Za postizanje željene promjene u vašem životu.

Dakle, sve što trebate su dvije svijeće, malo ogledalo, eterično ulje u mirisu koji vam se sviđa, mirno mjesto u domu i fokusirana želja za uspjehom. Prvo pomažite svijeće uljem. Stavite ih na ogledalo, a zatim upalite bijelu, te onda obojenu svijeću. Pustite svijeće da gore 10 minuta dok meditirate o onome što želite. Ponavljajte ovaj ritual svaki dan, sve dok se svijeće ne dogore do kraja i dok ne dobijete što želite – bilo da je to ljubav, novac ili zdravlje.