10.10.2021.

Neopaganizam: OBREDI PROSLAVE SAMHAINA

Kategorija: MAGIJA

U paganskoj tradiciji Samhain se smatra najmoćnijim od četiri Velika godišnja festivala, između njih osam. Zavjesa između svijeta mrtvih i svijeta živih tada je najtanja, što olakšava komunikaciju s drugom dimenzijom, i povećava čarobnjakovu moć zahvaljujući silama koje su im dodijelili pokojnici iz njihove loze. Ovo je razlog zašto velika većina rituala koji se odvijaju ove noći imaju za cilj počastiti pokojnika.

Praksa neopaganskog čarobnjaštva nije homogena: postoji hiljadu i jedan način da se prakticira, kao i da se proslavi Samhain. Međutim, određeni rituali zajednički su velikom broju praktikanata širom svijeta.

– Ukrasite svoju kuću predmetima, svijećama, voćem, crnim, narančastim ili crvenim priborom.

– Postavite oltar u znak sjećanja na preminule voljene osobe: zapalite svijeću za svaku dotičnu voljenu osobu dok šapućete njihovo ime, pored njihovih ličnih stvari ili fotografija, ako ih ima. Poželite im svima da pronađu mir na drugom svijetu i zahvalite im na uticaju koji su možda imali na vas tokom života.

– Organizirajte večeru sa sezonskim voćem i povrćem, kao i mesom divljači ako je moguće.

– Ostavite dio hrane i pića na raspolaganju duhovima kako bi mogli jesti prije nego što se vrate u svoj svijet.

– Idite na grobove umrlih rođaka kako biste ih uredili, razgovarajte s njima i poklonite im se. Ostavite tamo cvijeće, osušeno bilje ili drugu ponudu.

– Napravite retrospektivu godine, svog ličnog napretka.

– Zapalite vatru napolju (naizmjenično u kaminu, ili čak u kotlu ako je potrebno). Napišite na papiriće tri stvari koje bi trebale ostati u prošloj godini (navike, loše uspomene itd) i zapalite ih.

– Vježbajte metode proricanja, poput runa ili tarota. Uzmite u obzir da će predviđanja vrijediti cijelu godinu i zapišite ih negdje (po mogućnosti u svoju knjigu čarolija).

– Ostavite upaljene svijeće ispred vašeg doma kako biste izgubljene duše odveli u onaj svijet. Zbog ove prakse sada možemo vidjeti bundeve zapaljene u noći Noći vještica. Ova praksa kombinira dva različita aspekta Samhaina: korištenje sezonskog povrća i prisutnost zapaljene svijeće izvan kuće.

– Pozovite božanstva: budite oprezni, to se mora učiniti s najvećim oprezom, i to tek nakon što ste opširno naučili o vještičarskoj praksi. Mnogo je manje rizično pozvati bogove u normalnim vremenima, pošto je tada manja šansa da neko neželjen odgovori na poziv. Ali tokom Samhaina, porozni prolaz između dva svjeta, otvara mogućnost da se bilo koji entitet odazove na ovaj poziv.

Festival nije potrebno provoditi u grupi, ali je uvijek ugodnije i u skladu s vrijednostima neopaganizma: solidarnost, dijeljenje, zajedništvo. Prema Neopaganstvu, mi smo ništa bez drugih, a svaki pojedinac dio je cjeline koja radi za dobrobit ljudske rase.