28.07.2021.

Najstarija i najopasnija magija: ČVOROVI

Kategorija: MAGIJA

Većina okultista smatra da su čvorovi bili prvi rekviziti kojima su se stari čarobnjaci Perzije, Kaldeje i Egipta počeli služiti u svojim ritualima. No, to svakako nije bez razloga i nadahnuto je vjerovanjem kako je ljudska sudbina predstavljena simbolično kao nit svile ili vune. Ritualnim vezanjem i razvezivanjem konca ili vune moglo se na magijski način uticati na svačiji život. U ezoterijskoj predodžbi čvor je akumulirana ili blokirana energija, koja se zadržava na jednom mjestu, ili lokaciji koju predstavlja, te tako u sebi sadrži duhovnu moć djelovanja na ljudsko tijelo i psihu. Slikovit je primjer čaranja da muškarac bude seksualno vezan gdje se nit bijelog konca umoči u sirće i onda na njemu vežu čvorovi uz izgovaranje posebnih riječi. Interesantno je reći da je broj čvorova uvijek neparan (tri, sedam, devet, jedanaest, četrdeset i jedan), i kako im se broj povećava tako i sama čarolija dobija na svom potencijalu.

Čarka sa čvorovima najčešće se radi s ciljem povezivanja jedne osobe sa drugom te se stoga obično smješta u domen ljubavne magije. Međutim, rad sa čvorovima ima dualističnu narav tojest može se koristiti za pozitivne ali i negativne ciljeve. U narodu se za nju često kaže “ispredanje sihira” i tradicionalno je prisutna vijekovima u praksi čaranja.

Kada je u službi plemenitog cilja poput da sačuva nečiji brak, tako što će onemogućiti odlazak partnera iz doma, onda se obično radi sljedeća procedura. Na tankom užetu sveže se četrdeset i jedan čvor, govoreći pri svakom vezanju čvora prvo ime te osobe a onda dodati ovo: “Neka si ovako svezan za mene i kuću” i puhnuti u čvor. Nakon što se završi sa vezanjem uže se postavlja ispod prostirke, ispred praga, prije nego li će stići meta odnosno željena osoba. U trenutku kada nogama stane na prostirku, postaje “vezana” za kuću i nema snage ni volje da ode.

Postoje vrlo zle vradžbine koje se u Turskoj tradicionalno rade za posebne namjene a jedna od njih je da se mladoženja natjera na samoubistvo. To se radi tako što se od tek ispredene vune otkine nit duga 70 centimetara, opere u slanoj vodi i osuši. Zatim se po niti posipa pepeo iz peći te govori ime osobe na koju se čara te u jednakim razmacima sveže sedam čvorova, ponavljajući sve vrijeme određenu magijsku zakletvu, pušući pri tom na desnu i lijevu stranu. Na kraju svezana nit se odnese i diskretno postavi ispod praga budućeg mladoženje, obično noć prije vjenčanja. Usljed djelovanja opisane čarke, prema svjedočenju pojedinih lica, mladoženja se objesi.

 

Čarka izmjenjene stvarnosti

Ukoliko su čvorovi namjenjeni za izazivanje ljubavnih osjećaja tada je priča o njima mnogo zanimljivija ali i kompleksnija. Naime, smatra se da je ovo čarka koja najsnažnije utiče na čovjekov emocionalni svijet, pošto izravno djeluje na srce i mozak žrtve. Navodno je mnogo žena zahvaljujući čaroliji čvorova došlo do muškarca koji im se sviđa. Još se tvrdi da se njome koriste i pojedini trgovci, kako bi nagovorili ljude na kupovinu i zaradili, a ostalo je zabilježeno da su u davna vremena zapovjednici praktikovali ovu magiju kako bi osigurali da vojnici bezuvjetno izvršavaju njihove zapovijedi.

Specifičnost opisane magije je i u tome što lica koje su njene žrtve ne prihvataju mogućnost da su njihovi osjećaji vještački stvoreni jer su čvrsto uvjereni da je zaljubljenost stvarna i rezultat istinske ljubavi. Zapravo, nije ni moguće da imaju razumno mišljenje pošto magija čvorova obuhvata sve aspekte osobe. Drugim riječima, osoba koja je “svezana” ne može drugačije ni razmišljati. Detaljnije predočeno ova magija dominira nad sedam ljudski osjećaja istovremeno a to su: ljubav, mržnja, ljubomora, strah, nada, radost, san. Ukoliko pažljivije pogledate ovaj popis primjetit ćete kako se prvih šest odnosi na pozitivne i negativne emocije dok je sedma vezana za sferu spavanja tojest vrijeme odmora tijela i duše. Snovi koje vidimo dok spavamo utiču na nas, uglavnom podsvjesno, kao i događaji koje proživljavamo budni. Na temelju ove činjenice da se zaključiti da čarolija čvorova okružuje osobu u svim aspektima.

No, iako je riječ o moćnoj vradžbini treba naglasiti i njenu slabost koja se ogleda u tome da ima privremeni učinak. Prema magijskim knjigama čarka sa čvorovima djeluje 271 dan ili oko devet mjeseci. To se razdoblje smatra dovoljno dugim da neka žena ostvari trajnu vezu sa željenim muškarcem. U nekim drugim izvorima tvrdi se da ova čarka može trajati i pet godina.

U praksi mađijanja sa čvorovima koriste se raznobojni konci pa je nužno biti upućen u samu simboliku kako bi se na pravilan način moglo odabrati boja u skladu sa željom odnosno ciljem. Na primjer, ako želite da se neko slijepo zaljubi u vas, odabire se uže ili konac crvene boje. Osnovno je pravilo da je najučinkovitija vradžbina ona izvedena sa pravom bojom niti. Osim crvene, za ljubav se koristi i ljubičasta boja, onda kada se želi da odnos bude dinamičan, dok je nit bijele boje namjenjena tome da partner ne postane pasivan i dosadan, i tako dalje. Vradžbina sa niti koja u sebi ima sedam raznobojni konaca smatra se jednom od najučinkovitijih čarolija za ljubavno vezanje i spajanje. Također, uobičajeno je da u prosjeku od dvije sedmice počnete zapažati učinke djelovanja čarke, što je opet ovisno o boji niti koja se koristila pri njenom ispredanju.

Primjetno je da postoje varijacije ove magije među kojima se kriju čarke sa jačim i slabijim intenzitetom djelovanja, što je opet uvjetovano i samim brojem čvorova. Ako se radi na zaljubljivanje jedne osobe u drugu koristi se crna nit, na koju se sveže sedam čvorova, dok čara li se na oženjenog muškarca, koji bi se trebao zaljubiti u ljubavnicu, onda se na crvenoj niti veže 41 čvor. Ostali materijali potrebni za čaroliju su malo soli, bijeli papir i četiri kamenčića. Tokom čaranja, dok su čvorovi vezani na užetu, ponavljaju se i imena džinova koji će oblikovati osjećaje.

Neki magijaši zadužuju džine, kao i njihove vladare, da bi osnažili svoj rad, dok se drugi služe hudamima, također nevidljivim bićima, čija je snaga jača od džinske. Poslije vezanja čvorova, sol se sipa na ravnu površinu a zatim se spali papir i pepeo pomješa sa njome. Dobivena smjesa soli i pepela baci se u jezero, rijeku ili more. Ona četiri kamenčića se bace na četiri strane svijeta, pazeći da udaljanost između njih bude najmanje 12 koraka. Dok se baca kamen po kamen, govore se imena džina i one osobe kod koje ove čaranje treba da izazove zaljubljenost.

Kada se izvodi opisana magija vrlo je bitno biti diskretan, i nevidljiv za druge, jer budu li se otkrivali detalji onoga što se uradilo može se desiti da sama magija promjeni smjer. A to zapravo znači odstupanje od izvorne svrhe i usmjeravanje na potpuno drugu što može značiti pogoršanje zdravlja, izazivanje mentalne neravnoteže, rastrojenosti ili čak želje za samoubistvom.

 

Kako protiv magije?

Kada se čarka radi sa 41 čvorom tada je bez imalo dvojbe riječ o crnoj magiji sa kojom se između ostalog “veže” čovjekova sreća ili sudbina, bogastvo, posao, duševno zdravlje. Takva magija je izuzetno opasna i štetna. Ubrzo nakon što se vradžbina napravi i podmetne čovjeku se posao pogorša, gubi novac i zdravlje. U nekim slučajevima čvorovi mogu dovesti i do smrti. Generalno se vjeruje da je vradžbinu 41 čvora teško, pa i nemoguće, skinuti sa žrtve. Njeno djelovanje može, naime, okončati samo izuzetno duhovno jaka osoba, čije se molitve kod Boga uslišuju.

Da biste uništili ili osjetno smanjili snagu čarke sa čvorovima nakon što pronađete zavezani konac ulijte u času vode, sipajte u nju veliku kašiku soli te onda potopite čvorove. Potom iznad vode deset puta ponovite ove riječi:

Neka se magija čvorova prekine,
magija čvorova je daleko od mene,
oslobađam se svake vezanosti i zavezanosti,
magijo čvorova makni se od mene i nestani.

Iza ovoga uzmite dva tanka užeta ili dvije deblje niti konca, sastavite ih jednu uz drugu i na njoj labavo svežite 7, 9 ili 11 čvorova a onda tu nit stavite u čašu vodu, i neka u njoj odstoji 24 sata. Sljedeći dan izvadite nit, odvežite čvorove i odvojite niti pa ih ostavite da se osuše. Zatim niti zakopajte u dvije odvojene saksije. Pričekajte sedam dana, i u tom međuvremenu svaki dan ponovite tri puta ovu rečenicu: “Driješim i odriješim magiju čvorova”, kako bi se i na taj način smanjio učinak crnomagijskog rada. Nakon sedam dana osoba koja je bila pogođena opisanom magijom počinje osjećati olakšanje i u nju se ponovo vraća radost i sreća.