8.11.2022.

MOLITVOM I PREOKRENUTOM SVIJEĆOM PROTIV MAGIJE

Kategorija: MAGAZIN

Svijeće su jedan od najvažnijih elemenata u svakom ritualu neovisno da li je riječ o magiji ili religiji. Osim što predstavljaju vatru, jedan od četiri elementa prirode, one simboliziraju svjetlost, nadu i namjeru ili pak samu manifestaciju čarki.

Paljenje naopako okrenute svijeće neobična je praksa u okultnim tradicijama. Kao što svi znamo svijeće se pale šibicom u uspravnom položaju, fitiljem okrenutim na gore, i postavljaju na tanjir ili oltar, ali kada se to čini potpuno obrnuto imaju simboliku koja se, prema ezoteričarima, ne preporučuje zbog snažnog magijskog učinka.

Kada su zapaljene u suprotnom položaju, odnosno sa fitiljem okrenutim prema zemlji, to je zato što postoji jasna i precizna namjera. Ovakva praksa čaranja je poznata kod Rumuna ali i rumunjskih Cigana. Po kazivanju tomošnjeg naroda ritual se izvodi pored rijeke u kojoj se ugasi svijeća govoreći: “Kako se ova svijeća gasi u vodi, tako se ugasio život toga i toga.” Slični postupci čaranja mogu se pronaći u Španiji i Meksiku.

Paljenje svijeće naopako ima simboliku koja se odnosi na crnu magiju i vještičarenje.

Na taj način daje se moć sili zla da djeluje na čovjeka.

Naravno, svijeće nipošto ne treba paliti naopako zbog simbolike koju predstavljaju. Koliko je to pogubno po čovjekovu sudbinu svjedoči i vjerovanje da čak i onda kada neka osoba nesvjesno upali prevrnutu svijeću, to može za nju imati opasne i neočekivane posljedice.

Ezoteričari upozoravaju da je posebno kobno zapaliti naopako okrenutu svijeću u crkvi pošto takvim činom izazivate božji gnjev i bacate sami na sebe prokletstvo. Poznato je da ukoliko u bilo kojoj bogomolji, bilo koje religije, nekome poželite zlo, ono vam se vraća trostruko.

Međutim, prema meksičkoj tradiciji, postoji jedan slučaj kada se prevrtanjem svijeće čovjek može osloboditi dušmanskog zla. Naime, ukoliko se zapali naopako okrenuta svijeća crne boje, time se vraća nazad učinjena magija no ovakav posao mogu da rade samo profesionalni okultisti. Učini li ga amater izazvat će krug loših energija koje će se, umjesto da budu eliminirane, samo povećati i tako osnažiti postojeću vradžbinu.

Za sve one koji nisu iskusni u vladanju tajnim energijama preporučuje se da, u istu svrhu, zapale naopako okrenutu bijelu svijeću posvećenu Arkanđelu Mikaelu. Ovom molitvom vi ne vraćate magiju nazad nego poništavate ili opozivate efekat čarke kako bi je spriječili da i dalje šteti tijelu i duši. Njome zapravo činite da se negativna energija pretvori u pozitivnu.

Molitva koju izgovarate dok se pali naopako okrenuta svijeća glasi ovako:

„Sveti Arkanđele Mikaile, slavni Nebeski Kneže, strahoto demona, pobjedniku nad zlim duhovima, odreži i ukloni urađeno, oslobodi moje tijelo i um od svake zle energije, uništi sav uticaj i negativnu silu koja mi je poslana ili koju mi žele poslati.
Sveti Mikaile, čuvaru i zaštitniče duša, pošto si ti zadužen za sve poslove u cijelom svijetu, molim te i preklinjem u ovom svečanom satu i danu. Palim ovu svijeću naopako da okreneš svaki vještičiji tamjan, čarobnjakovu svijeću, vještičiji rad, dušmanske kletve, čaranje i bajanje od mene, i odvratiš ih od mog tijela, čula i materije te da prekineš bilo kakav kontakt između mene i mog neprijatelja. Neka svaka riječ ove molitve i ovog rituala ide u moju korist. Neka tako bude. Amin.”

Nakon toga uspravite zapaljenu svijeću i ostavite je dogori do kraja. Ono što preostane bacite niz rijeku.