17.02.2023.

MLADI MJESEC: VRIJEME ZA ŽELJE

Kategorija: MAGAZIN

Prvi dan kada se pojavi mladi Mjesec zapravo je lunarna faza poznata kao tamni Mjesec, kada se on nalazi između Zemlje i Sunca, okrenut prema nama ali u mraku. U ovoj najranijoj fazi Mjesečevu stranu okrenutu ka Zemlji ne obasjava Sunce, pa ga zato i ne možemo vidjeti na večernjem nebu.

Mlađak se smatra simbolom novih početaka i savršenim vremenom za prenošenje namjera Univerzumu. Astrolozi kažu da sve što započnete u njegovom vremenu obilježeno je srećom i napretkom. Tu ne prestaju njegove magične osobitosti. Negdje po svijetu se tvrdi da ljekari određuju svoje operacije prema lunarnoj fazi. Naime, najidealnije vrijeme za operaciju je prije mladog Mjeseca jer u fazi Mlađaka rane brže i lakše zarastaju. U Francuskoj, navodno, mnogi hirurzi izbjegavaju izvoditi operacije dok traje puni Mjesec zbog obilnog krvarenja koje se tada pojavljuje.

Vjerovali ili ne, Mjesec vlada nad vodom i okeanima te direktno utiče na naše zdravlje i raspoloženje. Više od 70 posto našeg tijela čini tekućina pa smo stoga svi podložni njegovom uticaju. Također, i samo ljudsko zdravlje donekle ovisi od tog Zemljinog satelita. Isto tako, lunarne faze i menstrualni ciklus žene traju 28 dana. Zbog toga su žene od pamtivijeka u posebnoj vezi sa Mjesecom. No, kako svaki muškarac posjeduje mušku i žensku energiju sa istom pogodnošću i jači spol može koristiti beskrajnu luninu energiju.

Između Mlađaka i uštapa

Ritual o kojima ću pisati ne spada niti u vještičarenje niti religiju, već je njegov primarni cilj da se približimo Bogu, Univerzumu, svojemu Ja ili Unutrašnjoj svjetlosti. Zato svako od vas može prakticirati ovaj ritual bez obzira na svoja vjerska uvjerenja.

Prije nego što krenemo treba reći da je Mlađak početak ciklusa a pun Mjesec njegov kraj. Mladi Mjesec možemo povezati sa proljećem, kada posadimo sjeme, a pun Mjesec sa jeseni, onda kada beremo plod.

Novi Mjesec dolazi sa uzbuđenjem zbog stvaranja, započinjanja nečega novog. U ovom intervalu postavljamo namjere, stvaramo nešto, energetski se čistimo, dodajemo želje na svoju listu želja, vizualiziramo realnost koju priželjkujemo. To je odlična faza za kreiranje panela snova.

S druge strane, pun Mjesec je faza totalizacije i oslobođenja. Dok traje dobro je postaviti kristale i poludrago kamenje iz kuće pod mjesečinu da ih napunimo energijom. Također, preporučuje se izaći na balkon, terasu ili u dvorište i okupati se u punoj mjesečini, u istu svrhu, da akumuliramo energiju koje tada zaista ima u izobilju. U vrijeme dok traje uštap izvode se rituali za sve ono što želimo ostaviti iza sebe, poput strahova, trauma, stresa. Ne zaboravite, pun Mjesec ima energiju oslobođenja i opuštanja.

 

Mjesečev blagoslov

No, vratimo se ritualu za ispunjenje onoga što želimo. Za početak se istuširajte ili okupajte, po mogućnosti koristeći morsku sol koja tjera negativnu energiju. Zatim odaberite mjestu u kući gdje ćete biti sami te napravite mali oltar, ali koji ne smije biti religijski ili sa religijskim simbolima. To zapravo može biti mali stolić na kojeg ćete staviti mirisne svijeće, živo cvijeće, mirisne štapiće, malo tamjana i kadulje, dakle, sve ono što nas opušta, relaksira, i što čisti prostor.

Zapalite tamjan ili mirisni štapić. Meditirajte u tišini. Možete čak i izreći neku svoju molitvu koja dolazi iz duše. Važno je povezati se sa Božanskim izvorom, sa snagom većom od nas samih. Naime, kada se obraćate Bogu isto je kao i kada se obraćate Univerzumu. Rezultat je isti. Budimo sa sobom, budimo u Svjetlu, osjetimo mir.

Na listu papira treba ispisati svoje želje ili namjere. Ovdje vam preporučujem one pozitivne želje poput ove: “Namjeravam biti voljen, lično i profesionalno sretan, da budem ispunjen.”

U iskazivanju želja izbjegavajte koristiti NE, dakle, poricanje, jer Univerzum doživljava riječ NE kao DA i donosi vam stvarnost koju zapravo ne želite. Zato ne govorite “Hvala ti što me muž ne vara” ili “Hvala ti što nisam bolesna.”
Da bismo privukli ono što želimo formulišemo pozitivne afirmacije na sadašnjost: “Hvala na zdravlju”, “Hvala na povjerenju, ljubavi i vjernosti koju imam sa svojim partnerom ili partnericom.”

Prije nego li zapišemo svoje želje, dobro je zabilježiti stvari na kojima smo zahvalni. Tako stvaramo stanje zahvalnosti u našoj energiji, tijelu i dobrobiti. Nadalje, dajemo signal Univerzumu ili Bogu da smo sretni zbog svega što imamo te da to cijenimo.

Sada je došao red da zapišite svoje želje ili namjere, pomolite se ili meditirajte. Zatim recite: “Spreman sam za primanje, otvoren sam da prihvatim Boga ili svemir, sve ono što imate da mi ponudite.”

Kada ponovite ovaj ritual tri, četiri ili pet mjeseci, u noći mladog Mjeseca, moći ćete pratiti napredak koji je ostvaren. Spalite papir sa željama jer na taj način pokazuje te da vjerujete Univerzumu. Naime, jako je bitno obaviti ritual s najvećim povjerenjem u Božansku silu, sa povjerenjem u vlastite snage. Slijedimo primjer djece, koja, kada nešto traže, ne sumnjaju da će dobiti ono što žele. Ona formulišu želju iz srca a ne iz uma. Isto trebamo učiniti i mi. Napišite ono što dolazi iz naše duše, a ne iz naše glave. Tako ćete zahtijevati upravo ono što vam treba. I nipošto ne pretvarajte ritual u logičku, matematičku, proračunatu vježbu. Neka dođe iz srca.

I za kraj treba reći da kreativna energija mladog Mjeseca traje 3 ili 4 dana, tako da ritual možete obaviti u bilo kojem od njih.

Neka vam Mjesec pomogne da ispunite ono što je za vaše najveće dobro.