4.03.2023.

Mjesečev uticaj na kosu

Kategorija: MAGAZIN

Žene su ponosne na svoju dugu kosu i daju sve od sebe kako bi joj pružile njegovan izgled. Na zdravlje i dobar rast kose utiču ne samo posebne maske, proizvodi i zdrava prehrana, već i pravi dan za šišanje. Lunarni kalendar njege kose pomoći će vam da poboljšate učinak kozmetičkih i terapijskih postupaka.

Nova uspješna frizura ili styling mogu razveseliti svaku ženu. Ali prije nego što napravite raspored za posjet frizeru, trebali biste pogledati lunarni kalendar. On će vam reći u kojim danima je bolje ošišati se ili samo skratiti šiške. Naučnici su dokazali da mjesečeve faze bitno utiču na brzinu rasta kose. Stoga je šišanje određenog dana može ubrzati ili usporiti. Naime, postoje dani kada je posjet frizeru krajnje nepoželjan. Može izazvati prhut ili gubitak kose. Da biste izbjegli takve što, vrijedi češće pratiti lunarni kalendar njege kose.

Glavne lunarne faze su:

• Mlađak: tokom tog razdoblja nepoželjno je šišati kosu. Također, nemojte provoditi hemijsku trajnu i bojati kosu.

• Druga četvrt: u ovom trenutku, posjet frizeru će biti uspješan, frizura će ubrzati rast kose. Svi kozmetički postupci dat će kosi uredan i njegovan izgled.

• Za vrijeme punog Mjeseca ne biste trebali posjećivati kozmetičke salone.

• Faza opadanja Mjeseca neutralno je razdoblje za frizure i druge tretmane.

Povoljni i nepovoljni dani za frizure

Najprikladniji dani za frizerske aktivnosti su dani Vage, Djevice i Lava. Nemojte šišati kosu u danima Raka i Riba. Ako vam kosa nije jako gusta, preporučljivo je ošišati kosu u dane Lava.

Problemi povezani s gubitkom kose i krhkošću uzrokovani su ne samo lunarnim ciklusom, već i zdravstvenim problemima: hormonalnim promjenama, nuspojavama uzimanja lijekova ili živčanim stresom.

Frizura napravljena u vrijeme Djevice duže će zadržati svoj izvorni izgled, a kovrče nakon hemijske trajne provedene ovih dana bit će poslušne i uredne. Frizerske aktivnosti u danima Riba mogu uzrokovati prhut, a frizura u danima Raka učinit će kosu previše pahuljastom i ispucalom.

Lunarni kalendar njege kose potreban je svakoj ženi, jer su lijepa frizura i zdrave kovrče vrlo važne.