13.08.2021.

MALER, BAKSUZLUK ILI JEDNOSTAVNIJE – UROK

Kategorija: MAGAZIN

Često čujemo ljude na ulici kako govore da ih prati maler, postali su baksuzi ili im se u nečemu ne da ostvariti uspjeh ma koliko se god trudili. To im posebno stvara veliku frustraciju pošto vide da drugi pojedinci bez ikakvih problema postižu uspjehe u istoj stvari ali oni sami nikako.

No mudrim glavama je odmah jasno da iza svega toga najčešće stoji samo jedan krivac, koji neprestano priziva u naš život nesreću i bolest, te da ga treba što prije otkloniti i udaljiti.

Najkraće rečeno, oko nas postoje dvije vrste energije, pozitivna i negativna. Obje energije dolaze iz našeg ponašanja, misli i djelovanja. Dok je pozitivna energija stvaralačka i dobronamjerna ova druga je potpuna suprotnost tome. Za nju su znale sve drevne civilizacije i kulture a naši ilirski preci nazvali su je urok. Od davnina je poznato da čim padnemo pod uticaj uroka zdravlje nam se pogoršava i prestaje svaki vid napretka u životu.

O uroku je dovoljno da teoretski  znamo kako je odraz ljudske zle energije, čija je narav parazitska, te da uzrokuje blokadu i protok životne sile. Ono što je bitnije jeste praktični dio uz čiju se pomoć možemo odbraniti i pomoći sebi a i svojim najbližima.

 

SAVJETI KAKO PONIŠTITI UROK

Ako nečijem poslu ide dobro, ali odjednom dođe do usporavanja, to znači da je neko urekao vaše poslovanje. Uvriježeno je mišljenje da u takvoj situaciji treba objesite limun i nekoliko ljuti papričica ispred trgovine kako biste zaštitili svoj objekt od zlog oka.

Svaki trag urečenosti nestat će čim se ovo primijeni na radnom mjestu ali imajte na umu da navedeni ritual treba izvoditi samo utorkom i subotom kao i da je potrebno promijeniti limun i čili papričice kada se osuše. Također ne pokušavajte vješati plastični limun i feferone jer to ne pomaže i nema nikakav efekat.

Smatra se da su iznenadni gubitak apetita, pretjerani bijes, svađe i prepirke oko malih stvari simptomi udara nečijeg zla oka. Prema narodnom vjerovanju, da bi se uklonio ovaj nedostatak, treba uzeti pun lonac vode i izliti je sedam puta preko svoje glave u lavor pa je onda odnijeti proliti na raskrsnicu, a pri povratku kući se ne osvrtati nazad.

U indijskim selima, nedjeljom ili subotom, tri puta se urečena osoba, najčešće dijete, ogleda iznad zemljane posude s mlijekom koja se nakon toga daje psu da ga popije. Time se poništi moć uroka.

Ako dijete odbija majčinu sisu nakon što je neko gledao majku dok doji, ona treba po vrhu dječje glave tri puta izliti po malo kravljeg mlijeka koje se pri slijevanju uhvati u neku posudu. To mlijeko se potom daje psu da popije. Ponekad je potrebno tri puta ponoviti postupak do potpunog oslobađanja djeteta od uroka.

Ukoliko sumnjate da su muškarac ili žena urekli vaše dijete, neka ta osoba onda dodirne glavu vašeg djeteta. Štetni učinci uroka će nestati.

Da biste udaljili uroke od svog doma i familije, svakako posadite biljku Tulsi kod kuće. U nedostatku tog bosiljka može poslužiti i ovaj obični koji ima manju snagu ali posadite li ga u nekoliko saksija bit će dovoljno moćan da vas zaštiti.

Ako je urok izazvao novčane gubitke, da biste prekinuli taj negativni trend, posadite pet biljaka bosiljka u saksiju i stavite je na krov kuće u smjeru sjeveroistoka.

Smatra se da je protiv uroka dobro okaditi dimom tamjana po kući. No morate znati da je tamjan čest rekvizit u magiji i čaranju, a posebno prizivanju duhova, pa ga nipošto ne palite samog nego uvijek zajedno sa nekoliko listova suhog lovora. Time se spriječava mogućnost da dim tamjana privuče duhove u kuću.

 

U vedskoj astrologiji smatra se kako se djelovanje ili prisutnost uroka na nekoj osobi može vidjeti iz natalne karte tojest iz nepovoljnog učinka Sjevernog mjesečevog čvora i Mjeseca. Naime, ljudi koje Mjesec i Sjeverni mjesečev čvor pogađaju u njihovoj karti rođenja, često postaju metom zlog oka.