22.05.2023.

Mala škola ogledanja: SREĆA I NESREĆA, DOBRO I ZLO

Kategorija: FALANJE

Čovjekova želja da dozna i pronikne u tajne budućnosti prisutna je doslovno od samog početka ljudske vrste i zapravo temelji se na vječnoj želji da imamo nekakvu kontrolu nad vremenom. Koliko smo u tome do sada bili uspješni teško je precizirati mada je sasvim jasno da čovjek nikada neće steći vlast nad vremenom, pošto je ono nešto što je nezaustavljivo, a samim time i neukrotivo.

 

U ciganskim kartama postoje dvije specifične karte koje zapravo predstavljaju Dobro i Zlo, dva univerzalna načela, na kojima počiva cjelokupni svemir.  Jedna se zove Sreća a druga Nesreća. Same po sebi nalaze se u opoziciji jedna prema drugoj poput Jupitera i Saturna u astrologiji. Dok karta Sreća pojačava pozitivna značenja ostalih karata oko nje, njena suprotnost (Nesreća) umanjuje ta ista značenja i daje prednost onim lošim i nepovoljnim.

No kakvu zajedničku poruku nose ove dvije karte kada se nađu jedna uz drugu? Doslovno i površno moglo bi se protumačiti kao „sreća u nesreći“, međutim, takvo sagledavanje je poprilično neozbiljno i van svakog konteksta. Riječ je o dvije iznimno fatalističke karte i obično se pojavljuju skupa onda kada se pitalac nalazi u turbolentnom životnom razdoblju. Tada proživljava različita stanja, uglavnom ona loša, ulazeći iz jedne krize u drugu.

Koliko su te karte jake najbolje potvrđuje činjenica da predstavljaju uglavnom period od četiri godine tako da se pitalac ne treba nadati nekom brzom rješenju svojih nedaća i muka. Jedina iznimka je svakako mogućnost da on ili ona u trenutku dok im se „otvaraju karte“ već imaju iza sebe takav period. Onda, u navedenom slučaju, može se konstatirati da im se „sreća mijenja“ odnosno da ulaze u novo, mnogo bolje razdoblje, pročišćene karme. Ono što su trebali doživjeti, naučiti, a samim time i sazrijeti, odradili su.

Ipak, vrijedno je napomenuti i to da ukoliko pitalac nije ništa naučio iz perioda u kojem se našao svojom krivnjom, sudbina (karma) mu se neće promijeniti, umjesto toga njegova sreća će se umanjiti, ograničiti mu životne prilike i mogućnosti. Time će opseg djelovanja postati mnogo kraći i svakako ga neće činiti niti zadovoljnim niti ispunjenim.

Sreća i Nesreća, kada se nađu jedna uz drugu, posebno u srednjem redu predstavljaju gubitak posla, bankrot ili stalne poslovne poteškoće. U ljubavi znače prekid veze ili braka, dok u zdravstvenom smislu najavljuju nagle bolesti iz kojih se pitalac može samo nekim čudom izvući. Također mu donose puno brige, suza, crnih misli…

 

Smatra se da ljudska sudbina ovisi od dva univerzalna faktora koje nazivamo sreća i nesreća ili još preciznije: dobro i zlo. Međutim, većina ljudi ima potpuno pogrešno shvatanje navedenih pojmova jer nije uvijek neko dobro doista dobro niti je nesreća uvijek apsolutno loše stanje. Poznato je da svi najbolje učimo iz negativnih situacija, onda kada su nam se iznenada „otvorile oči“ i stoga nam često nesreća može donijeti mnogo sreće u životu.

Isto tako, pretjerano mnogo dobra (dobrote) pokvari i najbolje karaktere, dovede čovjeka u iluzije, odvoji ga od stvarnosti, ojača ego i na kraju od čovjeka stvori iznimno loše biće, bahato i bezosjećajno, poput, na primjer, Donalda Trumpa.