3.03.2022.

MAGIJSKA PRAVILA ZA USPJEŠAN RAD

Kategorija: MAGIJA

Bosna, Turska, Bugarska i Rumunija su četiri balkanske zemlje sa dubokom magijskom tradicijom i sve ono što danas poznajemo na našem prostoru o magiji dolazi iz njihovih kultova i predaja.

 

Čarke se prave od sutona, tačnije sunčeva zalaska, pa do ponoći, a hamajlije i talismani, posebno oni biljni, tek pred izlazak Sunca. Razlog zbog kojeg se talismanska magija prakticira prije pojavljivanja Sunca na istoku je zato što su se svi loši duhovi povukli zajedno sa tamom a i priroda je ugodnija i privlačnija. U bosanskoj tradiciji se kaže da se zapisi pišu “kada se noć dijeli od dana”, aludirajući time i na promjenu stanja koje zapisi trebaju da proizvedu kod čovjeka za kog se rade.

Sve magije se rade uoči mladog Mjeseca i punog Mjeseca. To je najvažnije pravilo.

Period proljeća (mart, april i maj) smatraju se najčarobnijim periodom godine kada su sile prirode u najvećom zamahu i sve je nabijeno magijskom energijom. Sve što se u tom periodu poduzme ima veliku šansu da poluči uspjeh i potraje duži period.

Čarke ako se ne obnavljaju njihova snaga opadne i nestane.

Ne postoje magije koje se ne mogu skinuti.

Pojedinci koji nemaju više od 40 godina ne mogu se baviti iscjeliteljskim radom niti magijskim. Njihova moć je slaba dok ne pređu četrdesetu godinu.

Vradžbina koja pređe 6 mjeseci po bosanskom vjerovanju zastari i onda nije dovoljno obaviti jedan tretman skidanja nego moraju bar tri.

Kada se spoje vode sa tri izvora (bunara) dobije se takozvana prirodna sveta voda. Ova voda je idealna za sve magijske rituale. Posebnu moć ima izvorska voda zagrabita odmah nakon ponoći.

Malom djetetu dok ne progovori ne smije se salivati straha nego isključivo zagasiti ugljen.

Kletve se “primaju” samo utorkom i subotom i to nekim posebnim, zlokobnim satom. Ostale dane ne.

Utorkom se baje za svaku bolest. U 11 sati, prije podne, utorkom se piše hamajlija protiv crne magije.