20.01.2024.

MAGIČNO VRTLARSTVO

Kategorija: MAGAZIN

Ne postoji neki specijalni ili određeni dan na koji svako od nas može započeti sa sjetvom u svom vrtu ili bašči. Sve zapravo ovisi o lokalnim i regionalnim uslovima u velikoj mjeri. Ali neka tradicionalna vjerovanja i praksa vijekovima su se pokazala dobrima gotovo svugdje.

“Dobre sezone započinju dobrim počecima”, rekao je Sparky Anderson, bejzbol igrač, i zaista je bio u pravu. Bez obzira što se nalazimo na sredini zime sada je pravo vrijeme da počnemo sa pripremama za dolazak proljeća te sezonu sadnje i sijanja. Tu prvenstveno mislim na skupljanje informacija, proširenje svog znanja i usvajanje nekih novih ideja i pristupa. Tačnije, svega onoga što nam može olakšati posao u bašči, educirati nas i osigurati dobar urod.

Prva i najvažnija stvar prije bilo kakvog sijanja jeste provjera zemlje odnosno tla. Uzmite šaku zemlje iz svoje bašče i testirajte je:

Ako od zemlje možete oblikovati kuglu i ona zadrži svoj oblik, tlo je prevlažno za sadnju. Vjerojatno će sjeme posađeno u njemu istrunuti.

Napravite kuglu zemlje i ispustite je. Ako se raspadne na dvije grude, još je premokro za sadnju. Ako se lopta sva raspadne, vrt spreman za sjeme.

Ako se zemlja zalijepi za vaš alat, prevlažna je.

Ako vam se zemlja mrvi kroz prste kao čokoladna torta, spremna je za sadnju.

Čim se tlo raspadne, dobro ga promiješajte i ostavite da odstoji nekoliko dana. Zatim ga prihranimo kompostom ili odležanim stajskim đubrom.

TEST OTISAKA STOPALA

Zakoračite u vrt, a zatim se odmaknite i pogledajte otisak u tlu.

Ako je sjajan, onda ima previše vode blizu površine tla za kopanje i sadnju.

Ako mu nedostaje sjaja, višak vode je otekao i vrijeme je za sadnju.

 

LUNARNO SIJANJE

Tradicija kaže da se usjevi koji rastu pod zemljom – korjenasti usjevi poput cikle, mrkve, krompira – trebaju sijati tokom tamnog ili opadajućeg Mjeseca, od dana nakon što je Mjesec pun do dana prije nego što ponovno bude mlad. Ideja je da je određenim cvjetnicama potrebno razdoblje potpunog mraka da proklijaju i na kraju procvjetaju. Usjeve koji sazrijevaju iznad zemlje – npr. kupus, krastavce, žitarice, lisnato povrće, peršin, papriku treba saditi za vrijeme svjetlosti ili rastućeg Mjeseca, od dana kada je Mjesec mlad do dana kada je pun. Vjeruje se da gravitacijska sila Mjeseca podiže podzemnu vodu slično kao što to čine morske oseke, povlačeći hranjive tvari iz korijena biljke u lišće i tako potičući rast.

 

Evo nekih tradicionalnih opažanja koja biste mogli primijeniti za određivanja početka sadnje:

Rascvjetani šafrani siguran su znak za sadnju pastrnjaka, rotkvica i špinata.

Kad narcis procvjeta, može se sijati cikla, mrkva i blitva.

Kad forzicija procvjeta, sadite salatu, luk i grašak.

Sačekajte da maslačak procvjeta prije sadnje krompira.

Kad procvjeta maslačak zasijte bob, a grah posijte 2 sedmice kasnije.

Kad jabuke procvjetaju, posijte grah.

Kad jabuke procvjetaju, posijte grah i krastavce.

Kad dunja procvjeta, presadite brokulu i kupus.

Kad su jorgovani u punom cvatu, posadite tikve.

Presadite paradajz kada je đurđica u punom cvatu.