17.01.2022.

MAGIČNI ŽIVOTINJSKI SVIJET – PTICE

Kategorija: MAGAZIN

Zahvaljujući vrijednom trudu pojedinih etnologa, posebno u vremenu austrougarske okupacije BiH, prikupljeno je i pohranjeno u Glasniku Zemaljskog muzeja mnoštvo vjerovanja i običaja koje su baštinili naši predaci. Oni nam iz današnje perspektive mogu mnogo toga reći o nekadašnjem načinu života bosanskohercegovačkog naroda a najviše o njegovom suživotu sa samom prirodom. Tadašnji čovjek je sa zanimanjem i poštovanjem gledao svijet oko sebe, harmonizirajući svoj način života sa ciklusima prirode, smatrajući se njegovim dijelom.

 

LASTAVICA

Ostalo je zabilježeno u GZM da bosanski narod naročito poštuje lastavicu, koju je grijeh ubiti, jer “u kući u kojoj se lastavicu legu, vele da je sreće i da ide u napredak osobito u djeci.” Također, kada se u proljeće pojave lastavice narod se raduje pošto njihov dolazak proriče da više teške zime neće biti.

 

GRLICA

Za nju se u BiH kaže da je dobra ptica koju se ne smije proganjati ili ubijati. Osim toga, nekada se tvrdilo da je ljekovita. Naime, kada bi mal imao gronicu (bolest u grlu) uhvatila bi se grlica, ubila i osušila, potom usitnila u prah ili sitne komadiće i zajedno sa solju davala bolesnoj stoci.

 

SJENICA

“Vidi sjenicu, pa nadam se zimi”, veli ovdašnji narod.

 

GOLUBOVI

Kad dođu tuđi golubovi na kuću, u kojoj ima bolesnik pa tu guču, onda kažu, da će taj bolesnik umrijeti. U kojoj se kući lijegu golubovi, ta će se kuća raskućiti. Narod kad ugleda da se golubovi bišću ili se valjaju po strehi kao da se kupaju, slute da će uskoro padati kiša. Sanjati goluba, po narodnom bosanskom sanovniku, znači da si se negdje osevapio.

 

KUMRA

Kad kumra ili kumrikuša sleti na kuću pa tu pjeva, biće gladi u toj kući. Narod veli: eno je, gdje viče “kupuj kruh”.

 

VRANA

Ako sleti grana na prvu brazdu, onda će žito dobro roditi. Isto vrijedi za prvi dan oranja. Ponegdje u BiH se vjeruje ako vrane oko kuće grakću, da će neko u njoj brzo umrijeti. Smrt se prognozirala i na ovaj način: ako vrana sleti na crkvu umrijeće kršćanin a sleti li na džamiju onda musliman. Ukoliko vrana grakće u blizini kuće, onda će se nekakva radost uskoro u familiji desiti. Kaže se još i to da gdje vrane zimi grakću, tamo će biti velike bolesti.

 

SVRAKA

Ko čuje svraku na krovu kuće ili u dvorištu kako kreči, sluti da će mu doći gost na konak, ili da će mu tu večer hrsus dođi kući. Posebno najavljuje, da će gost stići ako poleti na kakvo drvo pred kućom pa tu vrti repom i grakće. Neki tvrde da je znak sreće ako svraka prije podne na kući kreči, a nesretno ako to radi poslijepodne. Ukoliko svraka sleti na prvu brazdu, onda godina neće biti rodna.

 

ČAVKE

Kad čavke posjedaju oko rijeke ili bilo koje druge vode, tvrdi se, da će ta voda uskoro poplaviti. Ako čavke lete tamo amo biće uskoro kiše.

 

SOVA

U Cazinskoj krajini se za sovu tvrdi da poznaje devet jezika. U prošlosti je bio adet da se akšam zatvara badža na krovu zbog straha da kroz nju u kuću ne uleti sova. Navodno, kada bi se to dogodilo, sve živo u njoj bi pomrlo.

 

Oznake: