25.12.2023.

MAGIČNI PRVI JANUAR

Kategorija: MAGAZIN

Prvi januar je nekako sam po sebi važan dan pošto ono što se desi tokom njegovog trajanja može imati fatalistički prizvuk i uticati na sve dane i mjesece koji slijede. Stoga su mnoga narodna vjerovanja u središtu pažnje ovog dana u većini zemljama, kada se tumače znaci i simboli čije značenje zadovoljava klasičnu ljudsku radoznalost i želju da predvidi budućnost. A povrh svega – utiče na nju.

U mnogim dijelovima Engleske još i danas vjeruje se da ukoliko na Novu godinu prvi gost koji pređe kućni prag bude muškarac, to je znak sreće, dok bude li žena, sigurno će prizvati nesreću u narednom periodu. Kako bi se uticalo na sudbinu bio je običaj da se unajmi stariji muškarac ili dječak da uđe rano ujutro u kuću, prije nego li članovi familije ustanu. U tu svrhu za male novce zapošljavale bi se čitave skupine muškaraca.  Još k tome, smatralo se da je tamnokosi muškarac sretniji od plavokosog, pa se ovome prvom davala prednost pri ulasku u kuću. Također, neženja je nosio više sreće nego li onaj oženjeni. S druge strane, udovac je prizivao nesreću pa se izbjegavao pozvati. Unatoč klasično raširenom vjerovanju da pop donosi nesreću ako ga se susretne na ulici, uđe li prvi u kuću na Novu godinu, to je bio dobar znak.

Ništa manje značajna za sudbinu nije bila ni prva životinja koji bi neko ugledao prvog januara. Doslovno, imala je fatalističko značenje: ukoliko je bila glavom okrenuta k čovjeku to se smatralo znakom sreće, no bude li mu okrenuta suprotnim dijelom tijela nije predskazivala blagonaklonu budućnost. Govorilo se kako će sreća tokom godine stalno bježati od te osobe. U Škotskoj se pak vjerovalo da je povoljan znak vidjeti životinju koja stoji na nogama a loš ukoliko ona leži.

Nesrećom se smatra na Novu godinu iznositi bilo što iz kuće, dok se nešto izvana ne unese. Zato bi obaveza svakog posjetioca bila da sa sobom donese mali poklon. U nekim krajevima Engleske običaj da prvi posjetitelj donese na dar kolač ili pogaču, kao znak blagostanja u ostatku godine. Jedenje kolača na prvi januar smatra se sigurnim donositeljem izobilja. U seoskim sredinama u tu se svrhu peku posebni novogodišnji kolači.

Ritualna čistoća je iznimno važna u ritualima prizivanja sreće. Okupati se i obući novu odjeću prvog januara bilo je obavezno ukoliko želite biti miljenikom sreće. Također, nije dobro u kući imati prljavo rublje na Novu godinu, jer nešto takvo priziva baksuzluk. Nekada su se dimnjaci duž Engleske čistili prvog januara, kako bi se sreća spustila i ostala cijelu godinu.

Vrlo poželjnim činom smatra se dati milostinju na Novu godine. U mnogim krajevima ove zemlje siromašni ljudi pozivaju se da sudjeluju u porodičnom veselju. Humani aspekt ovog dana osjeća se i u drugim običajima. Naime, posuditi nešto prijatelju sigurno će se vratiti nazad s dvostrukom srećom. U svakom slučaju, početi novi period sa nekim dobrim djelom priziva pozitivnu energiju u naš život.

Kako ste do sada mogli vidjeti prvi januar je dan velike energije pa ukoliko zaradite neki novac na Novu godinu čuvajte ga u novčaniku i ne trošite jer će vam donijeti veliku sreću i zaradu u svih dvanaest mjeseci. I za kraj, odluke donesene prvog januara treba izvršiti pošto, ako su dobre, osigurat će vam sreću. Dovoljno dobar razlog da ih ispoštujete, zar ne?

 

Ponedjeljak, kao prvi dan u sedmici, često se kroz mnoga narodna vjerovanja uspoređuje sa prvim januarom, koji označava početak nove godine. Naime, vjeruje se da osoba koju prvu susretnemo ponedjeljkom ili prvog januara označava našu sreću u kraćem ili dužem periodu. Dakle, ako je osoba koja se prva sretne u ponedjeljka ujutro sretna, onda će nas do narednog ponedjeljka pratiti sreća; ako je ta osoba nesretna, biće nam loša i cijela sedmica. Slično se kazuje i za prvi januar.