26.10.2021.

Ljubavna magija: PRAH OD SLIJEPOG MIŠA

Kategorija: LJUBAVNA MAGIJA

Iako je poznato da je slijepi miš ili šišmiš najpoznatiji sluga ljubavne magije ostalo je nepoznanica zašto je to postao. Odgovor se možda nalazi u mitologiji naših ilirskih predaka po kojoj je Anzotika, boginja ljubavi, prikazivana u obličju šišmiša. No, kako god da bilo, njegova volšebna moć da zaslijepi i omađija ljudsko srce prepoznata je u bosanskoj, ciganskoj, rumunjskoj, turskoj i bugarskoj magiji. Ovog puta predočit ćemo recepte iz bosanske magijske tradicije.

❤️ Zlatnom ili još bolje srebrnom parom (kovanica) zakolje se slijepi miš te na šest kocki šećera kapne se po jedna kap njegove krvi. Kocke se tajno stavljaju u kahvu osobi čija se ljubav želi, pa će ona nakon šeste kocke šećera potpuno zaslijepiti od ljubavi prema vama. Ovo rade muškarci i žene.

❤️ Šišmiš se uhvati živ i jednim dukatom, koji je nekome od miraza ostao, odreže mu se glava, vilice se rastave pa se stavi jedna s jedne a druga sa druge stane puta kojim će proći osoba na koju se radi ljubavna čarka. Čim ta osoba prođe i udalji se, vilice se brzo sastave, svežu crvenom svilom i ukopaju pod svoj prag ili pod ognjišta. U modernoj verziji mogu se staviti ispod špareta. Ovom čarkom se propuštena osoba veže i ne može nikuda od vas.

❤️ Djevojka uhvati slijepog miša, natakne na ražanj i ispeče pa ga onako na ražnju pred kućom udari (zabode) u zemlju, a ona se sa lijeve strane kupa i govori: “Ibro, dao Bog da se i ti onako za mnom mučio, kako se ovaj miš muči, i onako se osušio dok mene ne uzeo za ženu.” Potom zamota miša u bijelo ćage (papir) pa metne pod lijevi prosjek od svoje kuće.

❤️ Kad muž ne voli ženu, ona uhvati slijepog miša pa ga pod pekom ispeče i govori:” Kako se ovaj miš pekući mučio, onako se i moj muž mučio, ako me ne volio.” Kada se miš ispeče, satare se, samelje se u kahvenom mlinu i taj prah se sipa mužu u kahvi da popije pa će je, vele, odmah zavoliti.

❤️ U tijesto se metne komadić od slijepog miša. Kolač se osuši, i momak kad pogleda kroz njegovu rupicu djevojku koju želi, ona će ga odmah zavoljeti. Isto tako, otkine se šišmiševo lijevo krilo i na sredini vretenom se probuši rupa kroz koju se treba tri puta pogledati u željenu osobu.

❤️ Osuši se lijevo krilce slijepog miša, samelje a prah tajno sipa 3, 5 ili 7 puta željenoj osobi u piće i hranu.