21.01.2022.

Tajne turske magije: LJUBAV U ZNAKU ŠIŠMIŠA

Kategorija: LJUBAVNA MAGIJA

 

Kod turskog naroda postoji mnoštvo priča, vjerovanja, ali i magijske prakse, posvećene jednoj od najmisterioznijih životinja – šišmišu. Najčuvenija od sviju predaja jeste ona da se korištenjem nekog njegovog dijela, ili češće cijelog, ispredaju moćne, skoro nesalomljive ljubavne vradžbine, koje u omađijanom čovjeku bude slijepu fasciniranost osobom koja ga je omađijala i učinila svojim robom.

Okultna tradicija Turske je vrlo stara i seže sve do šamanizma, kojem je ovaj narod oduvijek bio sklon, i čija je ostavština još uvijek prisutna u mnogim oblicima narodnog života i običaja. Naročito je prepoznatljiva u preživjelom kultu čaranja i bajanja gdje sve vrvi od mitoloških vjerovanja i legendi. Po jednoj od njih zli duhovi vole uzimati životinjska obličja kako bi se na taj način kretali u fizičkom obliku svijetom ljudi. Najdraže im je obličje šišmiša koji je zbog toga stekao epitet najpouzdanijeg magijskog rekvizita. Iako se koristi u razne svrhe najpoznatiji je u ljubavnim čarkama kojima se povezuju i vežu muškarac i žena. A kako to izgleda u praksi vidjet ćemo kroz opise pojedinih rituala.

 

ČARKA KOJA SE NE PONAVLJA

Za potrebe čaranja šišmiš se uhvati, zakolje, a potom sa njegovom krvlju tajno potare tijelo ili odjeća željene osobe, ili se nekoliko kapi krvi sipa u piće ili hranu. Mrtvi šišmiš se zakopa pod kućni prag ciljane osobe i time je vezivanje u potpunosti uspjelo. Ukoliko vas ta osoba nije do tada voljela u njoj će se iznenada pojaviti velika čežnja, ljubav i strast.

Vradžbina je izuzetno jaka čemu svjedoči i brzina djelovanja, naime, učinci će biti vidljivi za nekoliko dana. No kuriozitet opisane vradžbine je taj da će se djelovanje na žrtvu nastaviti sve dok ona ne umre. Drugim riječima, ova čarolija je jedna od rijetkih koju ne treba ponavljati za razliku od većine ostalih čarki.

Vidjeti u snu šišmiša jasan je znak da u vašoj kući vlada nesreća te da ćete biti meta zla muške ili ženske osobe.

Turske vještice i sihirbazi tvrde da je uz pomoć očiju slijepog miša moguće djelovati na daljinu i bez ikakvog fizičkog kontakta osvojiti željenu osobu. Za tu namjenu potrebno je uhvatiti šišmiša, zadaviti ga, izvaditi mu oba oka, i zamotati ih u komad nove tkanine koju ćete potom zavezati oko svoje desne ruke, u predjelu blizu pazuha. Magični amulet se nosi sve dok se skrivena želja ne ispuni.

Među onima koji se ozbiljno bave ljubavnim čaranjem posebno je omiljena i tražena vilica slijepog miša kroz koju se pogleda željena osoba doslovno od glave do pete. Ovakvim ciljanim progledavanjem želi se na volšeban način “uhvatiti” i “zarobiti” njen duh i povezati sa onim ko tu osobu tajno gleda kroz vilicu. Opisano je zapravo još jedan metod isprobanog magijskog ataka na daljinu.

Simptomi koje uzrokuje čarka rađena sa šišmišom su:

Misli začaranog mijenjaju se svakim danom, od samog jutra do večeri. Cilj čarke i jeste dominacija nad žrtvinim umom te čim se to desi rezultat je postignut. Osoba tada više nije u stanju razmišljati svojom glavom.

Nesanica je najistaknutija karakteristika ove vradžbine. Žrtva obično pati od vrlo teškog oblika insomnie. Zapravo, želi spavati, leži zatvorenih očiju, ali ne uspijeva zaspati.

Intenzivan osjećaj iscrpljenosti konstantno je prisutan. Stalni umor, želja da se ništa ne čini i bezvoljnost su među generalnim učincima ove kao i svake druge čarolije.

Konfuzne misli, neprestana neodlučnost, gubljenje predmeta također spadaju među simptome magije sa šišmišom.

Osim krvi i krila u kultu čaranja na cijeni je i šišmiševa kost kojom si djevojke mogu otvoriti zatvorenu sudbinu ili ljubavnu sreću. Od ostalih zanimljivost svakako treba navesti da unatoč što se u starim receptima navodi kako se ubijeni slijepi miš mora zakopati pod kućni prag željene osobe postoji i modernija interpretacija. Naime, preporuča se zakopavanje u blizini žrtvinog doma. Naglasak je na tome da se čarka nalazi u krugu gdje žrtva najviše provodi svog svakodnevnog vremena te gdje spava.

Većini ljudi je nepoznato da je u marseljskom Tarotu petnaesta karta Velike Arkane pod imenom Đavo prikazana tako da đavo ima šišmiševa krila. Razlog tome nije nepoznat, posebno zato što je nekada u Evropi bio običaj da se slijepi miš zakuca na ulazna vrata, kako bi se od kuće otjerali zli duhovi. Još jedno vjerovanje, zabilježeno u srednjovjekovnim grimoarima, bilo je utemeljeno na tvrdnji da nošenje desnog šišmiševog oka čini nositelja nevidljivim.

U ezoterijskom smislu ovo je životinja moći, simbolizira unutarnju potragu. Prizovite njegov duh kada osjetite potrebu za razmišljanjem da bi osvjetlili svoje najdublje želje. Ako se odlučite raditi s ovim totemom, bit ćete stavljeni na kušnju, jer zahtijeva maksimalnu predanost za duhovni rast.