12.10.2021.

BOSANSKI HOROSKOP: tamni znaci

Kategorija: FALANJE

Bosanski horoskop je zapravo krug sudbine koji se sastoji od dvanaest znakova. Svaki znak vlada mjesec dana s time da uticaj jednog znaka prestaje u podne 15-og u mjesecu i počinje vladavina drugog. Prema tome nije isto da li je recimo neko rođen 15-og februara prijepodne ili popodne. Ako je rođen prijepodne onda je njegov ili njen znak Žaba, dok ukoliko je rođen nakon podneva pripada znaku Ratnik.

Svi znakovi svoje porijeklo imaju u ilirsko-bogumilskoj tradiciji BiH a krug započinje znakom zmije koja predstavlja našeg prvog pretka, od kojeg su prema mitologiji postali svi Iliri. Krug sudbine se dijeli na dva dijela: svjetli dio godine i tamni dio godine. Tako imamo šest svijetlih i šest tamnih znakova, nad prvima vlada Sunce a nad drugima Mjesec.

Zmija: 15.10.-15.11.
Lastavica: 15.11.- 15.12.
Trešnja: 15.12.-15.01.
Žaba: 15.01.-15.02.
Ratnik: 15.02.-15.03.
Baba: 15.03.-15.04.
Did: 15.04.-15.05.
Golub: 15.05.-15.06.
Lipa: 15.06.-15.07.
Zviždenjak: 15.07.-15.08.
Sedefil: 15.08.-15.09.
Zmaj: 15.09.-15.10.

U tumačenju osobina svakog pojedinačnog znaka, osim generalnih karakteristika, primjenjuje se i sabiranje datuma rođenja kako bi se dobio lični broj koji unutar jednog znaka određuje devet profila. Zbog toga nije uopšte svejedno jeste li Zmija s ličnim brojem 3 ili 7.

 

ZMIJA

Kod Ilira ova životinja je predstavljala jedno od najvažniji božanstava i zaštitnika familije te se kao takva opravdano pozicionirala na samom početku kruga sudbine kao prvi znak. Njena vladavina traje od 15.10 do 15.11. Osobe rođene u znaku Zmije su tradicionalisti, vjerni su svome domu i familiji. Ne vole promjene, ponekad zbog lijenosti a ponekad zbog toga što nisu skloni preuzimati svu odgovornost na sebe. Na akciju ih može stimulisati samo osoba koja je dominantnija od njih ali i prijateljski nastrojena. U protivnom, osjećaju nesigurnost i postaju tvrdoglavi.

Žena Zmija

Mora se priznati da su žene ovog znaka vrlo interesantne osobe, domišljate, osebujne, pomalo egocentrične, sklone rafiniranim stvarima. Privlače ih muškarci koji se znaju nametnuti bilo svojim ponašanjem ili izgledom. Tu otkrivaju i svoju naivnost koja je simpatična. Sposobni su da duboko proživljavaju emocije, te su u cilju da sačuvaju vezu sklone nekim svojim skrivenim igricama. Posao im je bitan jer se žele kroz njega dokazati, umiju biti dosta temeljite, ali i teško priznaju svoje pogreške. No, sa njima je dogovor moguć. Kada je u pitanju familija tu žena Zmija stvara ugodan ambijent jer mir u kući joj je među prioritetima. Iskazuje ljubav prema djeci i partneru. Iako možda djeluje drugačije ona zna biti pravi borac i umije se boriti za osobu do koje joj je stalo. Isto tako, ako vas ona prekriži u svome životu onda više nema povratka.

Muškarac Zmija

Prepoznatljiva osobina pripadnika ovog znaka je određena tvrdoglavost koja se nerjetko pretvara u autodestruktivnost, ili narodski rečeno, znaju su biti sami najveći neprijatelji. To je posebno izraženo kod muškarca Zmije koji teško priznaje svoje pogreške i zbog toga biva suočen sa dodatnim, nepotrebnim problemima i poteškoćama. Gurman je, voli uživati u hrani, ugođaju te pažnji. Često ima problem sa iskazivanjem emocija, koje iz nerazumljive urođene potrebe voli potiskivati ili čak – negirati, mada u duši  jako čezne za nježnosti i pažnjom.  Prilično lako ga je uznemiriti ali i zaplašiti. No, on to ne pokazuje javno jer naginje tome da se drugima prikaže snažnim i opasnim.  Ima sklonost da se brinuti o slabijim od sebe, pošto si na taj  način diže ego i samopouzdanje. Kada je posao u pitanju precizan je i detaljan ali ne pretjerano brz. Zbog toga ne trpi napetu radnu atmosferu ili pritisak. Stres jako utiče na njega. Kao partner je strastven, posesivan i  u određenoj mjeri  hirovit. On je od onih partnera kojih partnerica svako malo treba podsjećati koga imaju pored sebe.

 

LASTAVICA

Lastavica je drugi znak u bosanskom horoskopu koji traje od 15.11.-15.12. Osobe rođene u ovom periodu uglavnom vode zanimljiv život i teško se mire sa monotonijom. Lastavica je u mitologiji BiH simbol sreće i blagostanja pa se zbog toga može konstatovati da osobe u ovom znaku imaju priliku da uspiju kroz život, najčešće, uz pomoć familije ili bračnog partnera.

Žena Lastavica

Kod žena ovog znaka karakteristična je osobina da su prilično samosvjesne, nezavisne, te prirodno prilagodljive na teške situacije iz kojih uvijek izvuku nešto dobro za sebe. Bez sumnje, Lastavica je „žilav“ znak koji će unatoč svojoj emotivnosti pred životnim teškoćama uvijek preuzeti kontrolu i suočiti se sa problemima. Društveni aspekt im je jako važan te su dobre domaćice koje vole ugostiti prijatelje i osobe do koji im je stalo ne žaleći ni truda ni novca da sve bude na visini. Žena Lastavica je savršen spoj emotivnosti i veselja te su stoga kao partnerice vrlo poželjne. No, ta razigranost ih često odvede do pogrešnog partnera pa su ljubavna razočaranja neminovna. Tvrdoglavost je još jedna osobina koja Lastavici donosi više štete nego koristi. Problem im je čak primiti i dobronamjerni savjet pošto se to kosi sa njihovim uvjerenjem da sve mogu i znaju same. Zbog urođene težnje za nezavisnošću Lastavica nikako nije lijen znak i prema poslu se odnosi ozbiljno, spremno prihvatajući obaveze koje on donosi. Po tome se može zaključiti da su karijeristi. Vrlo često žena Lastavica gaji poseban odnos prema ocu, i unatoč neslaganjima, veoma je osjetljiva na sve komentare i pohvale koje dolaze sa te strane.

Muškarac Lastavica

Možda najbolji i najkraći opis je – kompleksna ličnost u vječitom sukobu sama sa sobom. Šarmantan je, često magnetičan za suprotni spol, društven, komunikativan. No, iako vedra osoba svaki muškarac Lastavica ima svoju tamnu stranu koju skriva poput crne kutije od drugi a koja je prepuna unutarnjih strahova, nesigurnosti, devijacija, frustracija i kompleksa. No njegova najveća fobija je strah od odbijanja. Stoga je sklon doslovno kupovati pažnju drugih, na ovaj ili onaj način, uvjeravajući tako sebe da ga svi vole i prihvataju. Veliki je emotivac ali često i egoista, zlopamtilo, uvijek obuzet prošlošću iza čega se zapravo krije osjećaj krivice koji ga prati. Ljubomoran je, često i posesivan, sklon da se kroz seks dokazuje, pošto nije vješt u iskazivanju emocija niti se zna adekvatno izraziti. Od žene muškarac ovog  znaka ne očekuje da bude vrhunska domaćica, niti mu je to bitno, no ono što silno priželjkuje jeste  da bude tolerantna  i da mu ne stvara pritisak. Naime, nije rjetko da muškarac Lastavica pred problemom uspaniči i odabere lakši put a to je da bježi od problema ili odgovornosti. Kako Lastavica voli novac identificira se sa njim tako da voli raditi i zarađivati. U tome zna biti vrlo domišljat. Voli se okružiti materijalnim jer mu to pruža osjećaj mira i sigurnosti, ali i veličine.

 

TREŠNJA

Treći znak u krugu sudbine koji vlada u periodu od 15.12-15.01. naziva se Trešnja. U BiH tradiciji trešnja je drvo koje zauzima posebno mjesto u kultu mrtvih pošto njene plodove rado jedu ptice. Kako je ptica u mitološkoj predodžbi simbol duše u prošlosti je bio adet sađenja trešnje na groblju. Vjerovalo se da trešnja koja raste pored nekog groba pomaže duši mejita (pokojnika) da se oslobodi grijehova, svaki put kada bi se ptice nahranile njenim plodovima. U narodu se i danas za trešnjine plodove kaže da su ptičija nafaka.

Žena Trešnja

Žena Trešnja u zavođenju često zna preuzeti inicijativu pa se ne ustručava davati komplimente muškarcu koji joj se dopada. Njena taktičnost je tjera i na daljnje korake, pošto se pripadnica ovog znaka ne miri tek tako sa odbijanjem ili nezainteresiranošću druge strane. Kada na kraju osvoji muškarca koji joj se dopada, bilo ulogom nježne i ranjive ženice ili napadne kokete,  sljedeći korak je potčinjavanje partnera kako bi imala kontrolu nad njim. Unatoč svemu, žena Trešnja je duboko u duši nesigurna i posesivna.
Navedenu energičnost i upornost ne dijeli po pitanju posla i karijere jer nije pretjerano vrijedna i predana poslu. Nije niti lijena ali na poslovni elan joj dosta utječe privatni život. Ukoliko u tom segmentu sve funkcionira onda se predaje poslu. U većini slučajeva posao je za nju nužno zlo, iako jako cijeni finansijsku neovisnost. Mada ima tendenciju da bude na vodećem mjestu više joj odgovara timski rad. Sklonost ka paničarenju je rezultat njenog slabog odnosa prema stresu i pritisku.

Muškarac Trešnja

Pripadnike ovog znaka, muške i ženske, možete vrlo lako prepoznati po načinu oblačenja koji je skoro uvijek sportski i ležeran. Također, što manje odjeće to su oni više u svom elementu.
Muškarac Trešnja je razigran, on voli izazove, da ga osvajaju ili da on osvaja, posjeduju jednu karakterističnu naivnost, i kad ga povrijede ne može se dugo ljutiti. Nije zlopamtilo. Voli sex i sve u vezi njega pa mu eksperimentisanja na tom području nisu ni malo strana. Ovo je sigurno najerotičniji znak u cijelom krugu sudbine. Zna biti ljubomoran, posesivan, ali i tvrdoglav. Od partnerice želi da mu posvećuje što više pažnju jer to ga jako ispunjava. Ona treba biti provokativna i slobodoumna pošto ga ove žene magnetično privlače. Gurman je ali preferira i zdravu ishranu te takav način života. U poslu se ne zadovoljava samo sa jednom djelatnošću pa veliki dio muškaraca ovog znaka zarađuje i “sa strane”. Dobri su suradnici i nije im problem uklopiti se u bilo koju radnu sredinu.

 

ŽABA

Četvrti znak u bosanskom horoskopu nosi naziv Žaba, životinje koja je od antike predstavljala jedno od zoomorfnih obličja Velike Majke – najstarijeg božanstva u ljudskoj povijesti, nosioca plodnosti i života. Kod Ilira žaba je imala identičan simbolizam te se zbog toga u bosanskoj mitologiji smatra zaštitnicom domaće stoke, posebno krave, i mlijeka kojim se hranila cijela familija a posebno mala djeca. Njena zaštitnička uloga ogleda se i u narodnom vjerovanju da kada žaba dođe pred kućna vrata upozorava ukućane da je na njih usmjereno nečije zlo. Znak Žabe dominira od 15.01-15.02.

Žena Žaba

Pripadnica ovog znaka se nerjetko deklarira kao “neshvaćena duša”, pošto njen vanjski izgled ne odgovara onome što ona ima u sebi. Na određen način je buntovnica koju odlikuje slobodoumnost pa uglavnom nije  distancirana prema muškarcu koji je zanima. Voli se natjecati sa konkurencijom te druge žene oko sebe običava mjerkati i ocijenjivati, uglavnom krajnje nerealno. Niti ogovaranje iza leđa nije joj strano. Na brak promišljena Žaba gleda kao na posao i sanjari o udaji za bogatog ili sposobnog muškarca. Odlikuje je i sklonost da se hvali pa je stoga njen partner ili brak uvijek onaj najbolji i najidealniji. No, unatoč svemu, prema svom partneru je vjerna i nježna, strastvenost joj je naglašena, ne voli ništa na brzinu već za nju vođenje ljubavi mora biti dugo i predano.
Prema poslu i karijeri odnosi se vrlo ležerno te sigurno nikada neće “izgarati” na radnom mjestu niti davati sve od sebe. Odgovaraju joj komunikacije što je čini idealnom za sva ona radna mjesta gdje je ta vještina presudna. Voli se nalaziti u muškom društvu koje joj više i odgovara.

Muškarac Žaba

On je komunikativan, fokusiran na ono što ga interesuje, radoznao, prilagodljiv. Loše strane su mu nesigurnost, opreznost, povlačenje, laž, opsesivnost. Kada su u pitanju emocije primjetno je da muškarac ovog znaka teži dominantnijoj partnerici ili nesvjesno takve privlači. Općenito, kada je zaljubljen ne umije zauzeti čvrst stav. Brižan je supružnik i trudi se ugoditi. Njegov prag tolerancije je prilično visok najviše zbog toga što je tradicionalan, ne voli biti sam i familija mu je iznimno važna da se profilira kao uspješan. Iako u javnosti ili pred drugima prezentira sebe u macho izdanju on je vrlo često prava suprotnost tome; voli nježnost, bliskost i uživa biti okružen skladom. Poslovno je predan. Trudi se biti odgovoran prema familiji i želi se osjećati korisnim. Priličan broj muškaraca ovog znaka bavi se privatnim biznisom jer ne vole imati nadređenu osobu ili pak misle da znaju posao bolje od drugih. Sve u svemu, vrijedni su i posao im služi i za sklapanje novih poznanstava i širenje kruga prijatelja. Uspjeh u karijeri im je bitan te jako utiče na njih pa su skloni pojačanom stresu.

 

RATNIK

Peti znak u bosanskom horoskopu koji vlada periodom od 15.februara do 15.marta jeste Ratnik. Svoj naziv ovaj znak je dobio prema hrabrom ilirskom ratniku ali i zbog toga što vrijeme u kojem on vlada predstavlja nestabilan klimatski period koji označava postepeni dolazak toplijih mjeseci u godini. Prema bosanskoj mitologiji tokom ovog vremena vodi se bitka između sjevera i juga, hladnog i toplog vjetra. Upravo zbog toga Ratnik se bori sa zlim duhovima prirode i pobjeđuje ih omogućavajući svojom borbom i pobjedom nastavak ciklusa života.

Žena Ratnik

Žena Ratnik je koketa sa instiktivnim porivom da se drugima dopadne. Zbog toga je sklona da u javnosti uvijek sa partnerom prezentirati njihovu zaljubljenost, bilo je ili ne bilo. Nemirnog je duha, naginje neočekivanom zaljubljivanju i često mašta o ljubavi sa strancem. Njen um i mašta su vrlo kreativni. Emocije su joj naglašene i ukoliko ima sreću da pored sebe ima dobrog partnera onda joj nije ništa teško podnijeti. Materijalno ne igra preveliku ulogu u njenom životu, osim kada su u pitanju familija i djeca, za njih uvijek želi najbolje. Tu zna i pretjerivati i svjesno se dovesti u poziciju žrtve. U karijeri bitno joj je da se drugima dokaže te da bude prihvaćena. Posjeduje sposobnost da uoči sitnice te da vrlo lako izbjegava sve ono što joj u nekom trenutku ne odgovara. Radoznala je i voli istraživati.

Muškarac Ratnik

On je prilagodljiv i zna se adaptirati. Voli glumiti žrtvu i prisvajati si zasluge pošto žudi za pažnjom. Ako mu je partnerica ne pridaje u dovoljnoj mjeri nije mu strana ni nevjera. Njegova nesigurnost najbolje se ogleda u bježanju od problema ili neugodnih situacija kada redovito pribjegava lažima kojima misli po kratkom postupku nešto rješiti. Ženama je privlačan, njegov zaljubljiv pogled i posvećenost daju mu određeni šarm i markantnost. Strastven, uživa u seksu a nisu mu strane ni neke male perverzije. Karijera mu je bitna, među ovim znakom krije se najviše ulizica šefu, kojima ne predstavlja nikakav problem glumiti dobrog radnika u cilju sticanja dobre pozicije. Kada je steknu onda očekuju od drugih da se ulizuju njemu, kako bi se time nahranio ego. Često se voli u razgovoru zaklinjati u nešto kako bi time dali veću važnost onome što govori i tvrdi, iako se iza toga nerjetko kriju poluistine.

 

BABA

Baba je šesti znak u bosanskom horoskopu te istovremeno i zadnji od tamnih ili zimskih znakova. Vlada u periodu od 15.marta do 15.aprila. Iza naziva Baba nalazi se antička boginja Mjeseca, ženski princip, koja u interakciji sa Didom, antičkim bogom Sunca, čini osnovicu drevnih paganski vjerovanja i kultova. U bosanskom narodnom kalendaru upravo period od 15.do 21.marta pripadaju Babi te se smatraju vrhuncem nestabilnog vremena kada se smjenjuju snijeg, kiša, vjetar i sunčano vrijeme ili ponekad sve zajedno u istom danu. Ovo je period trudnoće Velike Majke koja će na početku svjetlog dijela godine donijeti na svijet svog sina, koji je i njen ljubavnik, pa je zbog toga priroda uznemirena i sve njene sile su u pokretu.

Žena Baba

Žena ovog znaka je plahovita ali tu svoju osobinu vješto krije, domišljata je i lukava, ponekad i dvolična. Partneru se prilagođava, iako u njoj to stvara nezadovoljstvo. Ne trpi da neko drugi dira njene stvari, posebno odjeću, pošto jako drži do svoje privatnosti. Često o sebi ima visoko mišljenje i to joj ne pomaže puno u životu. Zna isprovocirati na tih način drugu stranu (osobu) i onda na svoj zbunjeni način glumiti napadnutu i uvrijeđenu osobu. Kada se zaljubi postaje nesigurna i ljubomorna, usljed čega je hvata nervoza. Odanost familiji često joj predstavlja zapreku u ličnom životu te tu mora naučiti napraviti dovoljnu distancu kako bi joj najbliži bili zadovoljstvo a ne teret. Žena Baba uglavnom od najranije mladosti orijentisana je ka radu i stvaranju, što vrlo često od nje može stvoriti pomalo škrtu osobu. Pokazuje domišljatost i kreativnost u poslovnom smislu.

Muškarac Baba

Karakteristična osobine ovog znaka su društvenost, isticanje u gomili i brzopletost. Iako mirnije naravi on zna biti drzak i sklon nervozi u bilo kojoj stresnoj situaciji pošto sve doživljava prilično osobno. Prilikom komunikacije voli se slikovito izražavati te umije biti zajedljiv. U odnosu sa partnericom često je pasivnog stava što daje lažni osjećaj ravnodušnosti. Muškarac Baba je itekako strastven i emotivan no često to potiskuje u sebi, što je i osnovni razlog zbog kojeg ima ispade ljubomore ili povlačenja. Sve u svemu drugi ga često zbog toga doživljavaju kompliciranom osobom. Muškarac Baba nije lijen, posao i karijera su mu bitni kako bi se kreativno ispoljio ali i stekao određenu sigurnost. Voli stvarati i osoba je koja zapravo voli ustaljeni, mirni život. Po tome se može konstatirati da je pravi familijarni tip. Na poslu se često ne slaže najbolje sa kolegama ali to zna prikriti.