10.02.2023.

KOME CVJETAJU NOKTI, TOME CVJETA I SREĆA!

Kategorija: MAGAZIN

Generalno vlada uvjerenje kako se male bijele mrlje na noktima pojave zbog nedostatka kalcija ili cinka, mada to može biti samo jedan od razloga njihovog nastanka. Oficijalni naziv za ovu pojavu je – leukonihija, i potrebno je odmah naglasiti da se ne radi o nikakvom ozbiljnom medicinskom problemu. Osim toga, bijele mrlje na noktima posjeduje većina ljudi u nekom razdoblju svog života.

Razlog ove pomalo neobične pojave je najčešće takozvana trauma nokta do koje dolazi naočigled od bezazlenih situacija poput lupkanja noktima po stolu ili njihovog grickanja. Ponekad, ali u vrlo malom postotku, bijele mrlje na noktima otkrivaju malariju, Hodgkinovu bolest (maligno oboljenje limfocitnog tkiva) i anemiju srpastih stanica (poremećaj crvenih krvnih stanica kada poprimaju neprirodan, krut oblik koji nalikuje srpu).Također, može se desiti da cijeli nokat postane bijel što je alarmantni znak da treba posjetiti doktora pošto zna ukazivati na srčane bolesti ili dijabetes. Desi li se da se na noktu pojave duge bijele linije konsultacija sa liječnikom je isto tako nužna zbog sumnje na trovanje arsenom ili talijem.

Bijele mrlje na noktima nisu zaobišla niti narodna vjerovanja gdje skoro svaki narod ima svoje fatalističko uvjerenje o simbolici a koja se, vjerovali ili ne, unatoč ogromnim fizičkim udaljenostima često puta usaglašava. Sasvim je očito da tu ipak “nečega ima” te da je mudri ljudski um uvijek imao smisla da bar malo preduhitri sudbinu.

U Bosni se onome kom se pojave bijele mrlje na noktima kaže: “Nešto ćeš se ponoviti”, što u prijevodu znači da će dobiti ili kupiti sebi novu odjeću. Identično uvjerenje postoji i kod Mađara.

Bosanske stravarke smatraju da bijele mrlje na noktima nastaju uslijed intenzivnog straha, posebno kod djece. Drugdje se, pak, vjeruje da one nastaju da bi čovjeka upozorile da ima tajne neprijatelje. Koliko je bijelih mrlja toliko on ima zavidnih prijatelja i neprijatelja. Ako je, primjerice, mrlja na prstenjaku – neprijatelj je žena, dok je srednji prst – muški zavidnik. Neki tvrde da bijele mrlje na desnoj ruci upozoravaju da imate ljubomorne prijatelje a na lijevoj ruci neprijatelje. U Slovačkoj se na bijele mrlje doslovno gleda ovako: koliko bijelih tačkica na noktima toliko novaca u džepovima.

U Švedskoj i Finskoj se tvrdi da onaj ko ima bijele tačke na noktima upoznat je sa ljubomorom odnosno da oko njega ili nje postoje zavidni ljudi. Nekako pod ruku sa tim dolazi i mišljenje da osoba sa bijelim mrljama postaje sretna i zato ima ljubomorne prijatelje.

U Norveškoj se kaže da bijele mrlje generalno predstavljaju prijatelje ili obožavatelje. Ako neko primjeti da ima bijelu fleku na nekom od noktiju lijeve ruke to je znak dragog prijatelja no primjeti li je na desnoj ruci onda je stekao novog neprijatelja.

Kod Francuza bijele mrlje na nokta znače sreću i čast slično kao i u Češkoj gdje se vjeruje da bijele mrlje na noktima predstavljaju sreću, darove ili novu odjeću.

Posebno je zanimljivo reći kako se u narodu za pojavu bijelih mrlja kaže “da cvjetaju nokti” što je dovelo do izjave: “Kome nokti cvjetaju, tome sreća cvijeta.” Za razliku od bijelih crne mrlje označavaju lošu sreću.

U Njemačkoj se ovako sudbinski tumače bijele mrlje, ovisno na kojem se noktu pojave: na palcu – dobit ćete poklon; na kažiprstu – uvreda ili mržnja; na srednjem prstu – poštovanje; na domalom prstu – ljubav; na malom prstu – mržnja.

I za kraj nezahvalno bi bilo ne dotaći se jednog nordijskog folklornog vjerovanja koje tvrdi da bijela mrlja nagovještava čak i nečiju smrt. Naime, ukoliko se pojavi na noktu lijevog palca umrijet će žena u familiji, a ako se bijela fleka ukaže na noktu desnog palca umire muškarac. Navodno, smrt nastaje kada mrlja dosegne rub nokta.