15.07.2022.

KO NOSI SEDEF TRAVU SPASI SVOJU GLAVU!

Kategorija: MAGAZIN

U Bosni i Hercegovini već vijekovima postoji jedna zgodna izreka koja doslovno kaže : “Ko nosi sedef travu spasi svoju glavu! “, a o čemu se tu konkretno radi doznajte u nastavku teksta. 

Sedef trava, sedefat, sedefil, sedefče, ruta, rutvica ili Ruta graveolens svakako spada među najpopularnije biljke na svijetu. O njoj egzistira mnoštvo vjerovanja, običaja i predaja zbog kojih se nedvojbeno može konstatirati da se radi o kultnoj biljci u čiju se kurativnu, profilaktičku ali i okultnu moć nikada nije sumnjalo.

Posvuda duž Italije, Španjolske i Portugala sedef trava je vrlo cijenjena biljka posebno među ženama koje joj pripisuju sve vrste magijskih vrlina. Vjeruju da olakšava porođaj i da je se posebno plaše zmije a ponegdje je narod naziva “biljka veselja” te se smatra izvanrednim lijekom protiv hipohondrije.

U Veneciji sedefil se tradicionalno uzgaja kao zalog kućne sreće, i samim time ova biljka je rezervisana samo za članove porodice. Naime, ukoliko se pokloni nekome drugome, komšiji ili gostu, sreća odlazi sa njom iz kuće. Onaj ko ne može nabaviti cijelu biljku zadovoljava se time da ima grančicu koju nosi uvučenu u gornji dio svoje čarape.

U Abrucu sedefat je prokušana hamajlija protiv vještica; trljajući njome pod, tjera ih se iz kuće. Isto tako, ukoliko se od dvije grančice sedef trave napravi krst i okači iza vrata vješticama i zlim ženama se onemogućava ulazak u kuću.

U Toskani sedef travu mudre žene preporučuju protiv zlog oka a stara talijanska izreka kaže da ova biljka liječi sve bolesti.

Ponegdje se sa grančicom sedef trave tri puta prekrsti urečeno dijete a drugdje se to napravi nakon što se izmoli tri puta Oče naš i Zdravo Marija. Pojedini iscjelitelji drže buket sedefila iznad urečenog djeteta i osuši li se biljka za vrijeme dok mole to im je siguran znak da je spasila dijete od zlih očiju.

Slično tome, po Latinskoj Americi se vjeruje da će se sedef trava koju gajite na svom balkonu, ispred kuće ili pred poslovnim prostorom, iznenada osušiti ukoliko neko izvrši magijski napad na vas. Naime, biljka ovdje nastupa u ulozi čuvara i zaštitnika koji se dobrovoljno žrtvuje i upije u sebe negativnu energiju, kako ona ne bi pogodila vlasnika.

Za sedefil se također tvrdi da je prirodni amulet tojest nije ju potrebno obajavati ili raditi neki ritual posvećivanja. Biljka je takoreći sama od sebe volšebna i dovoljno je uzbrati njen struk i nositi ga uza se u odjeći ili novčaniku.

Njen miris, ali i specifičan oblik koji podsjeća na ruku s pet prstiju, lomi i odbija svaku negativnu energiju. Pored svega mudre glave kažu da ju je dobro nositi zbog berićeta i nafake kako u novcu tako i u ljubavi.

 

SAMO O MENI MISLIO… 

Bilo bi pravo čudo da biljka sa ovoliko čarobnog potencijala nema svoje mjesto i u ljubavnoj magiji. No, prije svega, potrebno je naglasiti da se ona u namjeri da oživi nečije hladno srce i razbukta emocije uvijek bere noću za vrijeme jake mjesečine.

U Španiji ljubavnice i supruge od nje rade vrlo jednostavan ali moćan ljubavni napitak. Grančica sedefila ubrana u tišini noći, prokuha se u malo izvorske vode, te tajno sipa u piće voljenom muškarcu kojeg ona želi vezati za sebe.

U Bosni ubiru se dvije grančice koje se prije ulaska muža ili ljubavnika postave na dvije strane ulaznih vrata. Čim muškarac uđe u kući, i time prođe između grančica, žena ih pokupi, sastavi jednu uz drugu, omota crvenim koncem na čijem se kraju potom sveže 9 čvorova govoreći pri isplitanju svakog od njih ovu rečenicu: “Ja ne vežem sedef travu već moga voljenoga glavu: kud god išao, šta god radio, samo o meni mislio, veledalin amin.” Na kraju, spojene grančice se trajno postave pod krevet na kojem muškarac i žena spavaju i vode ljubav.