7.02.2024.

Ko nosi hamajliju čuvaju ga anđeli

Kategorija: ZAPISI I HAMAJLIJE

Vjerovatno da ne postoji osoba koja ne zna šta je to hamajlija ili amulet. Riječ je o kratkom ili dužem tekstu ispunjenom određenim molitvama, znakovima i kvadratima, čija je svrha da zaštiti svog nosioca od magijskih napada. Postoje hamajlije koje se izrađuju za zaštitu ljudi te hamajlije za zaštitu doma takozvane kućne hamajlije. Pored njih često se izrađuju i hamajlije koje štite i čuvaju poslovni prostor od zlonamjerne konkurencije i zavidnika.

Prema načelima duhovne nauke glavne hamajlije se mogu pisati u određenim danima i satima. Zbog toga sav taj rad može potrajati jedan relativno duži period, ponekad čak mjesec ili dva, ukoliko je riječ o velikoj hamajliji. Ograničenja za pisanje takozvane prosječne hamajlije su osjetno manja ali unatoč tome važna. Sve hamajlije, ali i zapisi, moraju se raditi u određenoj lunarnoj fazi: zapisi se rade od mladog do punog Mjeseca, a hamajlije u fazi dok Mjesec opada, najčešće zadnjih devet dana.

Svrha svake hamajlije je da obuzda crnu ili ljubavnu magiju, urokljive oči, spriječi osobu da nagazi te predstavlja neku vrstu „zaštitne ograde“ za vlasnika. Mogu je posjedovati i nositi oba spola.

Hamajlije pisane u petak veče, odnosno četvrtak navečer i petak ujutro, do izlaska Sunca, smatraju se veoma moćnim. Klasično pisanje odvija se usred noći, između 24.00-01.00, najkasnije u dva ujutro, jer nakon toga slijedi zora i prekasno je za rad. Također, hamajlije se pišu i tokom dana. Alternativno vrijeme za pisanje hamajlije je utorak, kada se Sunce približava svom ascendentu.

Kako su god džinni i šejtani (đavoli, vragovi) neodvojivi od čarki i vradžbina, tako su meleci (anđeli) neodvojivi od samih hamajlija. Naime, u svakoj kvalitetnoj i učinkovitoj hamajliji stoji napisano jedno ili više imena meleka. Kao uzvišena i čista bića meleci ne žele čuvati nečistu osobu, posebno ne onu koja se ne opere nakon velike nužde, spolnog odnosa ili ženu koja se ne održava urednom tokom menstrualnog ciklusa. Stoga svaka hamajlija to jest njen tekst mora biti zaštićen od kontakta sa vodom, znojem, nečistoćom tako što se oblijepi selotejpom ili uveze u kožu. U protivnom prvi odlazak u wc sa nezaštićenom hamajlijom uzrokuje njeno skrnavljenje i oduzima joj profilaktičku moć.

Pojedini ispisivači preporučuju da se hamajlija omota sa koncem s kojim se prethodno izmjerio njen vlasnik od vrha glave pa sve do pete. Ta se mjera otkine od ostatka konca i njome se pažljivo omota amulet presavijen u oblik malog kvadrata ili trougla. Na kraju se sveže čvor. Nakon toga hamajlija se ne smije više nikada otvoriti.

Kao i sve oko nas i sadržaj hamajlije nakon nekog vremena izblijedi, a pojedina slova ili simboli izgube svoju boju ili nestanu, pa time hamajlija oslabi ili potpuno izgubi svoju zaštitnu moć. Zato se preporučuje svakih devet godina zamjeniti staru hamajliju sa novom.