4.03.2023.

KAKVA SE SUDBINA KRIJE IZA KIHANJA?

Kategorija: FALANJE

U medicini kihanje ili sternutacija opisuje se kao iznenadni, snažni i nekontrolisani prodor zraka kroz nos i usta a čiji su uzroci iritacija sluznice nosa ili grla. To može biti jako uznemirujuće, ali je rjetko kada znak nekog ozbiljnog problema. Isto tako, kihanje može biti izazvano alergijom na pelud, perut, prašinu, životinjsku dlaku, udisanje kortikosteroida ili drugih lijekova, odvikavanje od droge, zbog zagađenog ili suhog vazduha, začinjene hrane, jakih emocija ili najčešće zbog prehlade i gripe.

O samom kihanju bi se moglo reći puno toga no među zanimljivijim pojedinostima je ono da niti jedan čovjek ne može kihnuti otvorenih očiju. U evropskoj, te generalno zapadnoj kulturi, o sternutaciji egzistira mnoštvo zanimljivih divinacijskih vjerovanja poput onoga kada neko kihne ubrzo čuje nešto novo ili ukoliko kihnete u petak u nedjelju ćete imati lošu sreću. Za razliku od toga ko kihne u subotu, sreća mu dolazi u nedjelju. Još se tvrdi kako nije nipošto dobro kihnuti dok se obuva cipela jer je to nagovještaj loše sreće.

Vjerovali ili ne, čak i smjer u kojem se kihne, kao i sam broj kihanja, ima svoje fatalističko značenje. Naime, spontano kihanje udesno je znak blagostanja, dok kihanje ulijevo znači da imate razloga za brigu. Nadalje, ako kihnete dva puta, imaćete dva posjetioca tog dana. Kihnuti triput predskazuje pismo, isto kao i ukoliko kihnete četiri puta. Pet uzastopnih kihanja će vam donijeti nešto novo. Kihnuti šest puta znak je putovanja. Kihnuti devet puta uzastopce navještenje je smrti. Ništa manje nije bitno u koje ste vrijeme to učinili pa primjerice ko kihne prije tri sata popodne sigurno će ubrzo dobiti pismo dok kihnuti između 11 i 12 sati znak je susreta sa strancem, itd.

Ako želite kihnuti, a ne možete, to je znak da vas neko voli i ne usuđuje se to reći.

Posebno je popularno proricanje po danima koji ima nekoliko verzija:

Kihnuti u ponedjeljak znak je dobrog zdravlja.

Kihnuti u utorak znak je prosperiteta.

Kihnuti u srijedu dobit ćeš pismo.

Kihnuti u četvrtak znak je promjene na bolje.

Kihnuti u petak desiće ti se tuga.

Kihnuti u subotu, sutra ćete se vidjeti sa svojim dragim ili dragom.

Kihnuti u nedjelju, traži od Boga sigurnost, Ili će te đavo pratiti cijelu sedmicu.

Kihnete li samo jednom, neko govori dobro o vama. Kihnete li dvaput, neko govori loše o vama. Jako je nezgodan znak kihnuti u novogodišnjoj noći jer to donosi lošu sreću tokom cijele naredne godine.

U drugoj verziji tumačenja kihanja po danima određuje se ovako:

Kihnuti u ponedjeljak čuvaj se opasnosti.

Kihnuti u utorak, poljubit ćeš stranca.

Kihnuti u srijedu, dobit ćeš pismo.

Kihnuti u četvrtak, biće ti bolje.

Kihnuti u petak, doživjet ćeš tugu.

Kihnuti u subotu, ugledat ćeš svoju pravu ljubav.

Kihnuti u nedjelju, pazi kuda ideš.

 

Kihnuti u ponedjeljak, platiti račune u utorak.

 

Kod Bošnjaka onaj ko kihne ima običaj reći „El-hamdulilahi“ (Hvala Allahu), dok majke maloj bebi, koja kihne, govore: „Pis mace, zdrava djeca!“ u cilju da tako otjeraju bolest od nje. Amerikanci i Englezi običavaju na nečije kihanje reći: “Bog te blagoslovio!“, dok kod većine drugih naroda obično se kaže:“ Nazdravlje!“ U Cazinskoj krajini kada mladić kihne onda mu neko obično kaže: „U zdravlju kih’o i dogodine sina njih’o!“ Isto tako, u Bosni, ali i drugdje, poput u Njemačkoj, ako neko kihne dok druga osoba iznosi neku tvrdnju ili priča događaj to se tumači govorenjem istine.

STO GODINA POŽIVI!

Kihanje se u Indiji smatra uglavnom zlosutnim znakom, dok se kihnuti na bračnoj ceremoniji doživljava kao veoma neugodna i neprikladna gesta. Većina ljudi u Indiji kada kihne pucne prstima i izgovori neku profilaktičku formulu poput Chiramjeeva (“Živi dug život!”), ili Shatayussu (“Sto godina poživi!”), kako bi na taj način spriječili svako zlo. U knjizi Šakunama predznaci kihanja su objašnjeni vrlo detaljno, a daju se i savjeti kako bi se zaustavila bilo kakva prijeteća nesreća, odnosno da bi se zli predznak učinio bezopasnim. Međutim, u Indiji se vjeruje i to da kihanje mnogo puta označava ostvarenje nečijih želja, posebno ako osoba nakon što kihne i kašlje. S druge strane, loše je ukoliko se samo jednom kihne i prestane. Zabranjeno je ispuhati nos odmah nakon kihanja pošto to može biti znak smrti. Nakon samo što jednom kihne, i slučajno obriše nos poslije toga, čovjek bi trebao prestati razmišljati o bilo kakvom poslu te odmah prileći i ćutati neko vrijeme. Na taj bi način udaljio prijeteće zlo od sebe.

Kod Hindusa smatra se dobrim znakom čuti nečije kihanje dok se spremate da uzmete hranu ili kada pođete u krevet. Ako bi se prilikom razmišljanja o važnom poslu čulo kako kihne neka četveronožna životinja, ili ako bi se tako nešto desilo dok bi se planiralo putovanje, onda je to bio znak smrti ili neke jednako velike nesreće.

Dobro je ustati dok kišete, dok je, recimo, znak kašnjenja na poslu ukoliko sjedeći kihnete. Držite li u ruci metalno zvono, bakar ili zlato i kihnete to je siguran znak da će vaš cilj biti postignut. Sasvim suprotno bi značenje bilo da kihnete dok u ruci držite gvožđe ili srebro.

Tumači se da je povoljan znak čuti kihanje male djece ili dojenčadi ili čak prostitutke. Mnoge nevolje desit će se onom nesretniku koji začuje kihanje udovice ili udate žene, slijepca, nijemog čovjeka ili onog koji je osakaćen, Ciganina, ili pak osobe koja nosi neki teret. Loš je znak ako se prilikom kihanja desi da ugledate ženu.

U Indiji se također kaže da nema potrebe pridavati nikakvu važnost kihanju koje je uzrokovano burmutom, biberom, crvenom paprikom ili prehladom ili pak kihanju koje ste čuli u gradu. Razlog za ovo zadnje jeste zbog činjenice da je zrak odnosno prašina na indijskim ulicama prepuna čestica ljutih proizvoda poput čilija i raznih vrsta začina što samo po sebi iritira sluznicu nosa i dovodi do kihanja.

Kihnuti prije doručka, vidjet ćete voljenu osobu prije nego što dan prođe.

Ako jednom kihnete, djevojka/dečko misli na vas; dva puta, voljena vas osoba želi; triput, to je znak prehlade.