27.07.2021.

Kako se osloboditi baksuzluka?

Kategorija: MAGIJA

U narodu se vjeruje da doslovno preko noći sretan i uspješan čovjek može postati pravi baksuz; ništa mu, pa i najednostavniji poslovi ne idu od ruke, prate ga razne nezgode, i upada u potpuno apsurdne situacije.

Do takvog neugodnog stanja nekog pojedinca mogu dovesti raznorazni slučajevi a među najčešćim je urok i uzimanje nekog predmeta na ulici ili putu, poput novca, nakita ili nečega drugog. Iako se većini ljudi u toj situaciji čini da su veseli nalazioci i da ih je zadesila neočekivana sreća zapravo najčešće se desi upravo suprotno.Naime, od davnina je poznato kako se niti zlo niti dobro ne mogu uništiti, jer to su dvije nepobjedive sile, ali se zbog toga mogu magijskim radnjama prebacivati sa jednog mjesta na drugo ili sa jedne osobe na drugu. Tom prebacivanju su posebno sklone stravarke i oni pojedinci koji se žele spasiti okova magije pa ostavljaju na raskrsnicama olovo i ugljen, prolivaju vodu sa kojom su se okupali, a onda po tome odlože nešto novca ili nakita, kako bi na pouzdan način probudili pažnju i pohlepu prvog prolaznika te se napokon oslobodili onoga što ih je mučilo i uništavalo.

Ukoliko čovjek, tvrde bosanske stravarke, uspije odoliti probuđenoj gramzivosti i pljune u pravcu viđenog predmeta pa se brzim koracima udalji na njega neće preći postavljeno zlo. No, oni koji nisu bili te sreće pa su se polakomili na ovaj ili neki drugi način te postali baksuzni mogu se kutarisati tog belaja onako kako to pripovijedaju stravarke.

Idi od mene suhota i grehota

Ko je puno nesretan ili baksuzan, sklon malerima i pehovima, treba kupiti neku vrijedniju stvar poput komada nakita ili još jednostavnije novog mobitela. Kupljeni predmet postavi se na stol, a sa desne i lijeve strane stola stavi se po jedna voštana svijeća, koje se zapale šibicom. Onda se fokusirano gledajući u kupljeni predmet šest puta ponovi ova oslobađajuća basma:

Odstupite od mene sve bijede i nevolje,
idi od mene suhota i grehota, baksuzluku prokleti!
Sa sebe svlačim na ovaj mobitel navlačim
svoj jad upravo sad;
neka ovaj mobitel preuzme
sve moje bijede, nevolje i baksuzluke.
Ko uzme ovu stvar,
preuzeće na sebe sve moje zlo!

Nakon toga obajani se predmet odnosi na raskršće i baci na njegov centar. Baksuzan čovjek zatim preko svoga lijevog ramena baci šest kovanica, jednu za drugom, i kaže: ” Plaćeno!”. Pošto sve to uradi udalji se žurno sa raskršća bez okretanja unazad. Onaj prolaznik koji poslije toga naiđe i podigne ostavljenu stvar preuzeće na sebe sav baksuzluk.

Opisani ritual je najbolje izvesti u noći punog Mjeseca u “vještičiji sat” odnosno nekoliko minuta iza ponoći. Dok se čovjek vraća kući ne smije izgovoriti niti jednu riječ sve dok se ne uđe u kuću, u protivnom, neće mu ritual biti uspješan.