3.09.2021.

KAD SVE ZAMIRIŠE NA MABON

Kategorija: MAGAZIN

Jesenji ekvinocij, koji ove godine počinje 22.09.2021 19:22 (UTC), mnogo je poznatiji kao praznik Mabon, Mean Fomhair, Druga žetva, festival Avalona ili Elban Elfred. U Krugu godine on predstavlja predzadnju svečanost nakon koje dolazi Samhain ili paganska Nova godina.

Bez ikakve sumnje ovo je vrijeme kada smo definitivno svjesni da je ljeto odavno iza nas, i da unatoč Suncu koje se još uvijek trudi da nas zagrije, ujutro i navečer osjećamo povremene nalete hladnoće u kostima. Isto tako, osim romantičnog ugođaja koji pruža šuštanje opalog lišća i miris prženih kestena, Mabon je od davnina određivao jesenju sjetvu pšenice te pripremu za nadolazeću zimu.

U znakovnoj simbolici Mabona, pored roga izobilja, plod jabuke bio je i ostao predstavnik suštine samog praznika u ideji obnovljenog života (Avalon doslovno znači: zemlja jabuka) koji se potvrđuje i kroz druge “žetve” odnosno berbe poput grožđa. Na ovaj dan, kada nastupa jesen, sile prirode postaju sve više uspavane što se očituje kroz vegetaciju koja gubi zamah, vene i suši se.

Zbog intenzivni priprema za zimu ovaj jesenji praznik preživio je uspješno sve do današnjih dana kao vrijeme berbe, gozbe, i generalno kao period kada se uz veselje i pjesmu priprema pivo ili rakija od šljiva.

Mabon uključuje vino, grožđe i jabuke pa ko želi posjetiti groblje može ponijeti navedeno i položiti na grobove najmilijih, kao žrtvu i dokaz da umrle ne zaboravljamo i čeznemo da ih sretnemo.

Ono što je mudro i što bi svako od nas trebao iskoristiti jesu sunčani sati čiju podnevnu toplinu možemo iskoristiti da udaljimo od sebe predstojeće sivilo i depresiju. Kako? Uživajmo u raskoši boja. Prije nego što priroda postane siva i u boji hrđe, pokušajte upiti u sebe što više od ljepote tog kolorita koji nas okružuje boravkom vani, na čistom zraku. Šareno lišće, žute dunje, klipovi kukuruza, masirače (bundeve), plodovi kestena, šipka, jabuke i vino. Povjetarac koji nam ispuni nosnice mirisima zrelih plodova. Pecite, kuhajte, stvarajte, radujte se. Drevni pagani znali su zašto uživaju na početku jeseni. Zašto ne bi i mi?!

Najzad, opraštanje od ljeta manje je bolno i tužno ako su vam jesenji trenuci lijepi te recimo uživate u sunčanom danu negdje vani ili na balkonu uz čašu vina i toplu štrudlu.

Ne zaboravite konzumirati “jesenju” hranu, pogostite se jabukama, kruškama, delicijama od bundeve, salatom od cikle, radića, ili čajem od đumbira koji će vam zagrijati tijelo. Zapamtite, sad vam treba vitamina više nego prije kako bi dobrog imuniteta uplovili u hladnu zimu.

Isto tako, nemojte zaboraviti na tipične jesenje boljke poput gripe, grlobolje, curenja nosa, ali i pogoršanja depresije i drugih mentalnih poremećaja. Sve je to lice jeseni. Dnevna svjetlost se skraćuje, hladnoća nadire, a naše raspoloženje splašnjava. Obratite pažnju na jačanje imuniteta, osvjetljavanje stana, kako vas jesen ne bi uhvatila nespremne.

 

Mabon je pogodan za rituale koji zatvaraju određenu fazu, ublažavaju bol i donose prihvatanje. Također, idealan je i za zahvaljivanje na “žetvi”, svemu onome što smo do sada postigli i “ubrali plodove” svog truda.

 

RITUAL ODVAJANJA

Po uzoru na prirodu koja se oslobađa svega onoga što joj više ne treba, poput plodova i lišća, tako se energija Mabona može iskoristiti za prekid emotivne veze koja nam je dugo oduzimala sreću i mir, no pored toga može biti i obred uklanjanja ovisnosti o nekom predmetu, navici, ili osjećaju krivnje koji nas sputava.

Pripremite tri narančaste svijeće, ukrasite oltar jabukama i vinom, pustite ugodnu muziku i napišite na list papira (idealno bi bilo da je narančaste ili smeđe boje) čega se želite riješiti. Potom zapalite svijeće, pročitajte naglas ono što ste napisali na listu i zamislite svoju želju kao jesenji list koji pada s drveta, nošen vjetrom, i odbačen u vodu po čijoj površini pluta. Nemojte prestati sa zamišljanjem sve dok ne osjetite olakšanje i osjećaj praznine. Zatim  ugasite sve tri svijeće, jednu po jednu. Kad ugasite prvu kažite: Opraštam se.
Kad ugasite drugu recite: Hvala.
Nakon zagasivanja treće izgovorite: Želim ići dalje.
Nakon ovoga list papira možete zapaliti ili baciti niz rijeku ponovo zamišljajući scenu sa jesenjim listom.

Mabon je najbolje vrijeme da se riješite i stvari koje ste nagomilali u prethodnom periodu a koje vam samo zauzimaju prostor te nemaju nikakvu praktičnu svrhu.

 

ČIŠĆENJE OD NEREDA I ZLA

Očistite kuću. Započnite s fizičkim čišćenjem: skidanje paučine, brisanje prašine, pranje podova i prozora, poliranje namještaja. Onda dolazi čarobniji dio za koji će vam trebati suha kadulja. Kada je zapalite u nekoj metalnoj posudi proći ćete kroz sve prostorije, držeći je u ruci, kako bi njen mirisni dim očistio prostor od negativne energije. Ili možete biljku potopiti u posudu vode i njome poprskati sve uglove po sobama.

 

PRIZOVITE BERIĆET I OBILJE

Kornukopija (Cornucopia) ili rog izobilja jedan je od prepoznatljivih simbola Mabona. Umjesto roga na stol možete postaviti pletenu korpu ili kornet te ih napuniti voćem, orasima, čak i slamom, pazeći da se redovito sastojci mijenjaju kako se ne bi pokvarili. Sve to će, sasvim sigurno, prizivati blagostanje i obilje u naš dom.

Nemojmo smetnuti s uma da je ekvinocij putokaz k zodijačkom znaku Vage, koji nas podstiče da budemo razboriti, ali i da donosimo ispravne odluke. Odlučite se kojim putem ići. Ovo se posebno odnosi na učenike, ali i nas odrasle. Budemo li donijeli pravu odluku njen rezultat uočit ćemo do Nove godine.