13.04.2024.

KAD SE “OTVORI” ŠOLJICA I UKAŽE SUDBINA

Kategorija: FALANJE

Falanje, ogledanje ili proricanje iz taloga (toz, teljva) crne kafe vjerovatno je jedan od najraširenijih i najpopularnijih načina gatanja za “kućnu upotrebu”. Vijekovima poznat i prakticiran ovaj metod doznavanja budućnosti nikada nije prestao fascinirati sve one željne da im se prorekne sreća, ljubav ili nešto drugo.

Tradicionalno, za potrebe gatanja priprema se bosanska kafa, takozvana domaća, koja se ne zaslađuje, već onako gorka ispije u nekoliko gutljaja, a onda nekoliko puta okrene u krug, obično u smjeru kazaljke na satu, te poklopi na tanjuriću. Tom prilikom razmišlja se o nekom gorućem pitanju za koje se želi saznati odgovor ili se pak fokusira na voljenu osobu, ukoliko se ogleda na ljubav. U Bosni je praksa da se na preokrenut fildžan stavi kažiprst, prouči sura Ihlas i zamisli (namjeni) želja. Ukoliko vam koncentracija nije jača strana dovoljno je reći, dok se okreće šoljica, sljedeća formula: “Ja ovu kafu pijem i namjenjujem na to i to”.

 

Ukoliko želite da vam se “pročita” šoljica dovoljno je da je uslikate iz nekoliko kutova i slike pošaljete na e-mail: medijrafo@gmail.com O cijeni proricanja te načinu uplate zatražite dodatne informacije na navedenom mailu.

Figure koje se oforme dok se talog suši predstavljaju signale sudbine u kojem smjeru onaj čija je kafa ide. Sama tehnika iziskuje puno mašte, nadahnuća, slijeđenja intuicije, kako bi se ispravno sagledali svi, ili bar većina simbola, koje je formirao talog, i tako proniknulo u bitne detalje. Danas po internetu, ali i literaturi, može se pronaći na desetine različitih tumačenja kafenih simbola mada, po mom iskustvu, najpouzdaniji su oni koji su se kroz godine bavljenja opisanim gatanjem pokazali kao istiniti.

DA LI ĆE MI SE ISPUNITI ŽELJA?

Obično se na kraju ogledanja u šolju mogu pomisliti tri ili jedna želja te desnim kažiprstom pritisnuti na dno a zatim taj otisak taloga pritisnuti na vanjsku stranu šoljice, kako je prikazano na slici.