25.08.2021.

JAJETOM PROTIV UROKA

Kategorija: Nekategorisano

 

Prema folklornom vjerovanju svih naroda Latinske Amerike kokošijim jajetom  može se otkloniti negativna energija te pročistiti kako ljudsko tijelo tako i duh. Na taj način mogu se ublažiti ili oslabjeti mnoge bolesti u tijelu ali i neutralisati strah.

Tradicionalno se upotreba jajeta najviše prakticira u obredima otklanjanja djelovanja urečenosti posebno kod male djece. Porijeklo vjerovanja u moć zlog oka je pradavno i spomen o njemu nalazimo u drevnim civilizacijama poput Babilona, Sumera ili Egipta te kod mnogih starih naroda posebno Hetita ili naših predaka Ilira. Svi oni su vjerovali ukoliko neki pojedinac naglo osjeća umor i bezvoljnost, gubitak apetita, boležljiv je i pati od nesanice, tuge i tjeskobe da je postao žrtva uroka odnosno urokljivih očiju. Isto tako, svako biće, živa i mrtva stvar, podležu njegovom uticaju a najizloženija su mala djeca.

Prema usmenoj predaji, ako dijete ne može noću spavati, plaši se, to znači da je privuklo na sebe zlu moć nečijeg oka što je alarm za hitno djelovanje. U tu svrhu, a da se vrati spokoj u dijete, iskorištava se volšebni potencijal koje u sebi ima obično kokošje jaje. Zanimljivo je kazati kako su čak i pojedini današnji terapeuti prigrlili ovu tehniku te je preporučuju pacijentima objašnjavajući da ona ima skoro identičan učinak kao opuštajuća masaža stimulirajući receptore kože.

Osim što pouzdano otklanja uticaj uroka i straha u ezoterijskim krugovima se preporučuje da se svaki čovjek očisti odnosno izmasira sa kokošijim jajetom tokom prvih petnaest dana mjeseca januara kako bi nova godina počela sa dobrom vibracijom, pošto se drži da je navedeni ritual učinkovit za čišćenje životnog prostora, pročišćavanje tijela i duha. Obred se, također, može koristiti kada energije u nama stagniraju ili nam je potrebna potpuna obnova ili pak kad bez razloga trpimo noćne more, nesanicu ili razne baksuzluke.

Nedjelja i ponedjeljak savršeni su za poduzeti ritual sa jajetom, posebno u periodu Mlađaka ili u fazi opadajućeg Mjeseca, što se smatra još idealnijim. No, neophodno je napomenuti da nije  preporučljivo izvoditi ovaj ritual često, jer osim što apsorbira lošu energiju, jaje može “povući” u sebe i pozitivnu energiju te tako oslabiti pacijenta.

Za ritual vam treba svježe kokošije jaje, čaša vode i prstohvat soli. Pažljivo držeći jaje prođite sa njim doslovno po cijelom tijelu, od glave do stopala, zahvatajući sva dostupna mjesta, blago masirajući svaki dio. Zatim jaje razbijte iznad čaše vode u koju ste prethodno sipali sol. Vjeruje se da je sol u stanju neutralizirati negativni naboj i pretvoriti ga u neutralnu energiju. Ukoliko želite, možete pokušati protumačiti znakove na žumanjcu i bjelanku, mada to nije potrebno.

Na kraju sav sadržaj iz čaše izlijte u sudoper ili wc školjku. Ukoliko ste čašu ispraznili u toaletu pospite malo soli oko školjke kako bi osigurali uklanjanje svih zaostalih negativnih energija. Što se tiče ljuske jajeta nju jednostavno bacite u kantu za smeće. Time ste uspješno ritual priveli kraju, spiritualno se očistili i regenerisali te svakako pozitivno uticali na svoje zdravlje i raspoloženje.