11.02.2022.

JAJETOM DO SREĆE

Kategorija: MAGAZIN

 

Ono što je sigurno je da se, prema vjerovanjima naših predaka, jaje smatralo simbolom rađanja novog života, znakom budućnosti, a žumanjak je bio simbol mladog Sunca. U Južnoj Americi, posebno među Majama i Inkama, kokošja jaja koristila su se vjekovima u čarobnim ritualima, ceremonijama i liječenju, otkrivajući bolesti i tegobe, uklanjajući oštećenja i urokljiv pogled.

Ne brinite ako vam slučajno jaje ispadne iz ruku ili se otkotrlja sa stola. Razbijeno sirovo jaje najčešće prognozira radost i dobre vijesti. Međutim, sa druge strane, treba se zabrinuti ukoliko neko namjerno razbije jaje na vašem pragu. To je obično čin crne magije.

U Perziji su se jaja farbala hiljadama godina kao dio Nevruza, 21.mart, drevne proslave perzijske Nove godine. Tom prilikom u Iranu se na svečani stol stavljaju obojena jaja, a svaka majka mora pojesti onoliko jaja koliko ima djece.

U mađarskoj magijskoj tradiciji postoji posve zanimljiv ritual za napraviti takozvano jaje sreće. Čarobnjak uzme jaje, napravi malu rupu u njemu i pažljivo izlije bjelance iz njega. Potom ulije nekoliko kapi svoje sperme u jaje, zatvori rupu voskom i jaje ostavi ga ispod kvočke. Nakon 21 dana ovo se jaje, navodno, pretvara u kamen. Ako s njim vlasnik dotakne bilo koji predmet on će mu donijeti sreću. Ali s jajetom sreće treba postupati s krajnjim oprezom. Ako dođe u dodir s vodom, tada njegov vlasnik umire ili gubi razum.

 

U Njemačkoj se, prema starom rukopisu, na jajetu snesenom u subotu, u noći mladog Mjeseca piše misleći na kradljivca: + esa + his + masmo caldi + male + am + er i onda se ono stavi u vruć pepeo blizu vatre; tada lopov nema mira dok ne vrati ono što je ukrao.

 

JAJE U SNOVIMA

Ako se jaje razbije u snu to predskazuje pogoršanje financijske situacije. Mogući su sukobi s članovima familije ili bliskim prijateljima.

Kada mlada žena sanja da razbije jaje planirana trudnoća neće biti uspješna.

Vidjeti razbijeno jaje u snu znači novu fazu u životu. Prema narodnom vjerovanju, ovaj san je znak da nema povratka.

Ako osoba u snu razbije jaja, to znači da će mu u stvarnom životu sve postati prah. Svaki započeti posao ostat će nedovršen, ali samo krivnjom snivača.